Hlavní obsah

Do českého zámku čtyřikrát uhodil blesk. Ukrývá i smutnou love story

Zámek Humprecht u města Sobotka, které je nazýváno jižní bránou do Českého ráje, zaujme už z dálky. Díky elipsovitému půdorysu si jej jen tak nespletete. Zámek jako z pohádky má také nevšední historii. Byl postaven českým pánem pro krásnou Italku a o pár let později do něj čtyřikrát po sobě uhodil blesk. Letos v květnu skončila tříletá rozsáhlá rekonstrukce, a návštěvníkům se tak otevřely nové prohlídkové okruhy.

Zámek HumprechtVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Na čedičovou horu, která je vlastně malou sopkou, vycházím pěšky z města Sobotka. Cesta na zámek vede lesoparkem, který dříve býval oborou. Ještě než začne listím probleskovat zámek, jsou v dolní části stoupání vidět pasoucí se koně, v okolí sídlí jezdecký klub. Výlet na Humprecht tak potěší nejen milovníky historie, architektury a krásných výhledů, ale i koní.

Stavba zámku začala roku 1666 a ujal se jí proslulý italský architekt Carlo Lurago. Majitel panství Humprecht Jan Černín, který k tomu dal pokyn, jej nechat vystavět pro svou manželku, Italku Dianu Marii Hippolitu Di Gazoldo. Ta byla dvorní dámou císařovny a byla považována za nejkrásnější ženu světa díky své půvabné světlé pleti. Zřejmě proto byl Humprecht navržen italským architektem v italském stylu.

Nešťastná láska a blesková pohroma

Manželství však nebylo šťastné. Diana nebyla v českém prostředí spokojená a ještě v roce 1666 hraběte opustila a prchla zpět do Itálie. Hotový zámek, jenž byl zastřešen v zimě roku 1668, tak už nespatřila.

Jedna z nejkrásnějších rozhleden Českého ráje připomíná zbytečnou smrt mladého šlechtice

Tipy na výlety

Následné dekorování budovy, výstavba maštalí a obory pro jeleny trvaly až do roku 1677. Kompletního díla si ale Humprecht Jan Černín neužil dlouho. V červnu roku 1678 se nad Sobotkou přehnala bouře a blesk čtyřikrát po sobě uhodil do zámku a zapálil jej. Střední část Humprechtu s horním sálem se zřítila a shořely i stropy.

Druhý nejmocnější muž

Na dopis o pohromě hrabě reagoval s úlevou, že byla ušetřena obydlí poddaných, a hned vydal pokyny k obnově zámku. Černín byl jako císařský velvyslanec v Benátkách nejen velmi bohatý, zároveň byl považován za druhého nejmocnějšího muže říše po císaři Leopoldovi I.

Během oprav zámku byly implementovány i větší stavební úpravy, budova byla vyvýšena o jedno patro a vyhlídkový ochoz, odkud je krásný výhled na Český ráj, byl zvednut na jeho úroveň. Opravy byly dokončeny v roce 1681 a zámek už od té doby výrazně nezměnil podobu.

Panství později zdědil syn Humprechta, Heřman Jakub Černín, a poté Heřmanův syn František Josef Černín. V té době se nejvíce rozrostla obrazová galerie založená Humprechtem, která čítala více než tisíc obrazů. Černínové později o zámek přišli, když jeden z dědiců prohrál sázku a musel jej roku 1738 prodat rodině Netolických.

Turecký půlměsíc na českou počest

Turecký půlměsíc, jenž poutá pozornost už zdálky, byl přidán až roku 1829 na konci národního obrození na počest Heřmana Černína z Chudenic. Vystřídal původní dvouramenný kříž. V té době bylo vzpomínáno na významné činy Čechů, a právě Heřman podnikl za třicetileté války několik cest do tehdejší osmanské říše, kde zajistil mír s Turky. Tehdejší majitelé zámku ale v té době přesídlili do nového letního sídla a Humprecht začal chátrat. Dokonce se uvažovalo o jeho zboření. K tomu ale naštěstí nedošlo.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Detail fresky v akustickém sále, v němž je skvělá ozvěna

V roce 1926 přešel zámek do vlastnictví města Sobotky, které přistoupilo k opravám a zpřístupnilo jej veřejnosti. Od té doby byl zámek rekonstruován ještě několikrát, poslední a největší novodobé úpravy skončily letos v květnu a umožnily otevření nových prohlídkových okruhů.

Na lov, na věž, i se psem

V nabídce je klasická prohlídka zámku s černou kuchyní v přízemí, soukromými pokoji a unikátní akustickou síní v prvním patře spolu s procházkou po venkovním ochozu v druhém patře, jež s průvodcem trvá asi 50 minut a vychází dospělé na 120 korun, snížené vstupné je 80 korun. V nabídce je i zkrácená náhledová varianta pro rodiny s malými dětmi, jež trvá jen 25 minut.

Samostatně je možné si projít vyhlídkový ochoz, z něhož je za dobré viditelnosti výhled na dominanty Českého ráje jako Kost, Mužského i Vyskeř s kaplí sv. Anny, ale také Bezděz, Boleslav, Ještěd, Krkonoše, Mladou Boleslav a Vesec. Plná cena je 40 korun, snížená 20 korun.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Z celého zámku jsou nádherné výhledy do okolní krajiny

Nově jsou otevřeny expozice Zámecká věž a Lovectví. Prohlídka zámecké věže skýtá pohled do historického krovu střechy pod půlměsícem. Z věže je ještě lepší výhled než z ochozu, trasa trvá zhruba 25 minut a vyjde na 50 (40) korun. Není však vhodná pro osoby se sníženou pohyblivostí. Je třeba vyjít po schodech takzvanou myší dírou, která by rozhodně nepotěšila klaustrofobiky. V horkém letním dnu také teplota ve věži stoupá do vysokých hodnot.

Po rekonstrukci zámku jsou návštěvníkům ve druhém patře představovány i lovecké tradice rodiny Černínů ze 17. a 18. století. Během prohlídky trasy se seznámí se třemi tehdejšími způsoby honů a jejich pravidly. Na své si přijdou i milovníci nejvěrnějších přátel člověka, a to jak prostřednictvím historických maleb loveckých psů, tak i vystavených dobových obojků. Asi půlhodinová prohlídka vyjde na 60 korun (snížené vstupné je 40).

Prohlídka s humornými vložkami i historická zmrzlina

Erudovaní průvodci návštěvníky seznámí jak s historickými fakty a tehdejším životem šlechty, tak i zábavnou formou zapojí mladší návštěvníky, třeba když je na jedné z maleb vlámského malíře Davida Tenierse nechají hledat jeho specialitu, skrytého močícího muže. Vítáni jsou i psí návštěvníci, jež na hrad historicky patří, pokud se umějí příkladně chovat.

Během letní sezony je zámek otevřen od úterý do neděle od deváté hodiny ranní do páté odpolední. Provozní doba během zbytku roku záleží na konkrétním měsíci. V zámku se mimo jiné pořádají i svatby a další akce, milovníci zmrzliny by si pak měli zakroužkovat začátek příštího měsíce.

Třetího srpna od 17 hodin se na Humprechtu uskuteční speciální zážitková prohlídka s názvem: Je libo zámecký sorbet nebo zmrzlinu?, na niž je nutné se přihlásit předem kvůli omezené kapacitě. Expert na historické postupy výroby zmrzliny Milan Svoboda zájemce od 18 let naláká na chlazenou pochoutku s příměsí alkoholu, která učiní návštěvu jedinečného českého zámku ještě o něco zajímavější.

Levné rande i jeden z nejkrásnějších výhledů na Čechy v jednom

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám