Hlavní obsah

Česká rozhledna roku 2023 oslaví první narozeniny v tichosti. Můžou za to turisté

Rozhledna Hamštejn vyrostla nad obcí Koberovy teprve loni v říjnu. Futuristická stavba s půvabným výhledem do okolí sice do oblasti láká značné množství návštěvníků, řada z nich se však podle místních ani zdaleka nechová příkladně. První narozeniny proto rozhledna oslaví v tichosti bez pořádání jakýchkoli oslav.

Rozhledna HamštejnVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

O cíl postavit rozhlednu usilovala obec Koberovy poměrně dlouhou dobu. Záměr její stavby byl zastupitelstvem obce schválen už v roce 2013, kvůli problémům s dotacemi a odstoupení dodavatele se ale realizace projektu neustále zpožďovala. Kovovou rozhlednu nakonec začala budovat zlínská firma v květnu loňského roku za bezmála 17 milionů korun.

Svítící štíhlá kráska

Rozhledna Hamštejn byla slavnostně zpřístupněna 11. listopadu 2023 a záhy získala značnou přízeň turistů. Celkem 30,5 metru vysoká stavba je otevřena celoročně a zdarma. Na její vyhlídkovou plošinu ve výšce 22 metrů je to 121 schodů po točitém kovovém schodišti. Elegantní konstrukce dává už po cestě nahoru mezi dřevěnými latěmi nahlédnout na budoucí otevřený 360stupňový výhled.

Za jasného dne můžete shora obdivovat nejen Český ráj v čele s Troskami, ale i České středohoří, Bezděz, Jizerské hory, Krkonoše, Lužické hory, Vrátenskou horu a Ralsko.

Neznámá česká zřícenina ukrývá fascinující úkaz. Temného rytíře předpovídajícího počasí

Tipy na výlety

K rozhledně, která leží na Zlaté stezce Českého ráje, můžete samozřejmě dorazit po svých po červené stezce. Pokud přijedete autem, můžete jej nechat na placeném parkovišti v obci Koberovy, části Hamštejn, přímo pod rozhlednou. Od něj je to kratší procházka s převýšením 50 metrů. Už po cestě potěší krásné výhledy do okolí, zejména na Trosky. U rozhledny se nachází hned několik posezení, kde si po výstupu můžete odpočinout.

Velkou zajímavostí je skutečnost, že v pátek, sobotu a o státních svátcích večer rozhledna svítí. Nyní se tak děje zhruba od 21. hodiny do půlnoci, ale vzhledem k blížící se změně času a dřívějšímu západu slunce se doba bude brzy upravovat.

Zklamání z chování návštěvníků

Rozhledna Hamštejn byla každoroční veřejnou anketou Klubu přátel rozhleden zvolena Rozhlednou roku 2023. První narozeniny bohužel nijak speciálně slavit nebude. A na vině jsou prý neukáznění návštěvníci.

„Letos nás, zejména v jarním období do května, trápil velký zájem ze strany lidí, proto se tam zatím nesnažíme dělat kulturní ani společenské akce. Byly tam opravdu velké nájezdy turistů, kteří se bohužel nechovali tak, jak by se měl správný turista chovat. Návštěvníci rozhledny poškozovali soukromé majetky a byly kolem toho velké kontroverze,“ řekl Novinkám starosta obce Koberovy Pavel Pospíšil.

Naznačil také, že obec se v tuto chvíli soustředí na to, aby rozhlednu navštěvovali turisté, kteří o ni opravdu mají zájem a chovají se podle toho. Společenské akce a oslavy výročí většího charakteru mohou přijít na řadu poté, až tomu tak bude.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Z Hamštejna je pěkný výhled na Český ráj i dál. Jako první snad každý pozná Trosky.

Až by se chtělo dodat cimrmanovské: „Otevřel si rozhlednu. Ale chodili mu tam lidi.“

„Zkuste se vžít do naší situace. Žijete v klidu na vesnici. Postaví rozhlednu a začnou se sjíždět tisíce lufťáků. Hodně jich parkuje, kde nemá, odhazují odpadky a chodí přes soukromé pozemky. Do toho i nějaký ten vandalismus,“ postěžovala si s výhledem na rozhlednu obyvatelka obce, která si nepřála být jmenována.

Česká republika, a obzvláště Český ráj, disponuje extrémně širokou paletou krásných a zajímavých míst. Aby ale krásná zůstala, o to se musí zasadit i ti, kteří je navštěvují. Nezbývá než doufat, že všechny budoucí narozeniny oslaví vzhledná svítící rozhledna za příznivějších okolností. A třeba i s plnou parádou.

Kam na nadcházející prodloužený víkend? Nejkrásnější oblast Česka ukrývá odpověď

Tipy na výlety

Myší dírou k loži prince Bajaji, které mělo sloužit orgiím sekty

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám