Hlavní obsah

Sjíždění Berounky v kostce: Vodácké trasy a další tipy

Léto vybízí ke strávení horkých dní u bazénu nebo jezera, mnoho Čechů ale vyráží také na vodu užít si s rodinou či přáteli sjíždění některé z našich řek. Jednou z nich je i Berounka tekoucí mezi Plzní a Prahou. Poradíme, jakou trasu si zvolit, na jaké jezy si dát pozor, a nabídneme tipy, v jakých kempech se ubytovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vodácké trasy na Berounce

Prakticky celý tok je téměř celoročně splavný pro rafty i otevřené sportovní lodě. Sjízdná bývá již od soutoku Mže a Radbuzy u Plzně. Nejčastěji se řeka začíná sjíždět od Nadryb u Plzně, kde je rovněž kemp. Vhodným místem pro ukončení plavby je tábořiště v Karlštejně, v plavbě ale lze pokračovat i dále.

Tipy vodácké trasy na Berounce podle počtu dní
JednodenníRoztoky u Křivoklátu - Zbečno
Roztoky u Křivoklátu - Nižbor
Beroun - Karlštejn
DvoudenníBerounka - Plzeň Bílá Hora
Berounka - Beroun
TřídenníDolanský most - Liblín - Zvíkovec - Roztoky u Křivoklátu
Liblín - Zvíkovec - Roztoky u Křivoklátu - Zbečno
ČtyřdenníDolanský most - Liblín - Zvíkovec - Roztoky u Křivoklátu - Zbečno
PětidenníPlzeň - Dolanský most - Liblín - Zvíkovec - Roztoky u Křivoklátu - Zbečno
Zdroj: berounka-pujcovna.cz

Jezy

Na sjízdném úseku Berounky narazíte na 25 jezů. Většina jich je dobře sjízdná, vždy je třeba dbát na aktuální stav vody. Doporučuje se předem si projít jednotlivé jezy, jak jsou veliké a silné a zda jsou sjízdné. Vodácká mapa udává jako nesjízdné či nebezpečné jezy Libštejnský mlýn (7), Roztoky (15), Nižbor (17), Beroun (19), Zvíkovec (11), Nezabudický mlýn (14), Hýskov (18), Darová (4) a Čilá (13).

Sjízdnost a hladina řeky

Před vyplutím je nutné zjistit si aktuální stav řeky, její sjízdnost, a především její hladinu. Limit minimální hladiny se v závislosti na konkrétních úsecích řeky pohybuje od 75 do 85 cm. Aktuální stav vody a průtok Berounky najdete zde>>

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

Tipy na kempy

Přestože na Berounce si z množství zdejších kempů jistě vyberete, je vždy lepší stanovit si na každý den hrubý odhad, jakou vzdálenost asi urazíte, a podle toho si vybrat v dané oblasti kemp. Pokud cestujete ve velké skupině (např. 20 lidí), je dobré předem do kempu zavolat a místo pro stany si rezervovat.

Nejlepší hodnocení na Mapy.cz mají kempy Tábořiště Kobylka (na mapě č. 3), Raggea kemp Liblín (4), Tábořiště U Mloka (6), Tábořiště Šlovice (10), Kemp Branov (13), Riviéra Zbečno (17), Autokemp Beroun Na Hrázi (20) a Autokemp Dobřichovice (24).

Tipy na výlety v okolí

Pokud nechcete celé dny trávit jen v lodi, můžete si vyrazit i na nějaký krátký pěší výlet, v okolí břehů Berounky jsou to především hrady a hradní zříceniny. U Robčic se nabízí zřícenina hradu Libštejn, u Týřovic stejnojmenný hrad a o kousek dále po proudu také zřícenina hradu Týřov. Za zážitky lze vyrazit za Horními Mokropsy na jednu ze zdejších vyhlídek. Pravděpodobně nejoblíbenějším výletním místem pro berounské vodáky jsou pak hrady Karlštejn a Křivoklát, přestože k nim budeme muset zdolat půlhodinový až hodinový výšlap.

Berounka v kostce

Maximální délka trasy: 139 km celkem (7 dní)

Jezy: Na trase 25. Nebezpečné: Roztoky, Nižbor, Beroun, Zvíkovec

Sjízdnost: Celý sjízdný úsek náročnost ZW (klidná až mírně proudící řeka)

Nejoblíbenější kempy na trase: Branov, Zbečno, Liblín, U Mloka

Možné výlety do okolí: Karlštejn, Křivoklát

Související témata:

Výběr článků

Načítám