Hlavní obsah

Takto vypadá chorvatská vila za půl milionu na noc

Dovolenou v Chorvatsku lze pojmout levně, nekřesťansky draze i všechno mezi tím. Jak vypadá opulentní luxus v chorvatském podání, na to se můžete podívat v následujícím videu a fotogalerii z ostrova Lošinj. V zátoce Čikat, vynikající krásou i ozdravnými účinky na dýchací ústrojí, ale můžete bydlet jak za půl milionu korun za noc, tak i za pětistovku. A možná tam potkáte i Rogera Federera, který se do ní každoročně vrací.

Chorvatská vila za půl milionu na nocVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Mírné klima, bohatá biodiverzita a vysoká kvalita vzduchu a moře jsou hlavními důvody, proč na Lošinji kvete zdravotní turistika už více než 130 let. První hosté na něj kvůli bronchitidě přijeli už v roce 1885 a za tři týdny měli odjíždět úplně zdraví.

Od té doby se turisté na bezmála 113 kilometrů dlouhý hlavní ostrov v Kvarnerském zálivu jihovýchodně od Istrie (a dalších šest malých ostrůvků kolem něj) pravidelně vracejí. A spolu s 8116 stálými obyvateli si užívají alespoň některé z 200 slunečných dnů ročně.

Najdete tam přes tisíc druhů rostlin, z nichž 230 má prokazatelné zdravotní účinky. Ty pak spolu s vůni hustých hájů borovice halepské svými přirozenými aromatickými účinky v kombinaci s kvalitou ovzduší pomáhají léčit nemoci dýchacího ústrojí. Lošinj je tak vyhledáván zejména astmatiky.

Chorvatskem na dětské vlně

Cestování

Léčivý i půvabný

Říká se mu také ostrov vitality a dopustit na něj díky četným turistickým trasám a cyklotrasám nedají ani sportovci či dovolenkáři, kteří rádi prchnou od nejprofláklejších přeplněných lokalit.

Zejména zátoka Čikat byla v historii útočištěm aristokratů. I dnes láká nejbohatší klientelu, která nemá problém zaplatit 20 tisíc eur (501 815 korun) za noc v luxusní sedmipokojové vile. Kolem veřejně přístupné promenády Čikat se takových nachází hned několik.

Nejpůsobivější exteriéry má asi tmavě červená Captain's Villa Rouge, jež se ukrývá za kovanými dveřmi ve středomořské zahradě. Její architektura odkazuje k rakouské historii ostrova a navrhl ji Friedrich Sigmund. Vila, jejíž interiéry jsou zdobeny ve stylu la belle époque, byla kdysi domovem bohatého loďaře. Ptáčkové si štěbetají, že ji nechal postavit pro svou milenku.

Všech sedm ložnic je zdobeno uměleckými lustry z muranského skla a ke každé náleží vlastní koupelna vykládaná polodrahokamy, zejména onyxem. Opulentní jídelna a obývací pokoje s výhledem na moře a zahradu jsou pak umístěny na každém patře.

V zahradě, v níž nechybí borovice, palmy, vistárie ani na ostrově tolik typické citronovníky, je vyhřívaný bazén s vířivkou.

V Chorvatsku otevřeli Cravaticum

Cestování

Hned naproti přes park pak stojí Villa Sea Princess Nika, což je v podstatě to samé v bledě modrém, v tomto konkrétním případě žlutém provedení, jen o něco dražší a se současnějším designem. Na třech patrech nechybí sedm ložnic, společné obývací pokoje a kuchyně jak vnitřní, tak venkovní - ideální na grilování. Tentokrát navíc hosté mohou využívat i soukromé kino, lázně, posilovnu a vinný sklep. Cena startuje o něco málo výš na 22 000 eur (552 157 korun) za noc.

Kdo touží po luxusu pro menší množství osob, může se zabydlet v butikovém hotelu Alhambra, kde ceny ve dvoulůžkovém pokoji startují na 11 300 korunách za noc, nebo klasičtějším pětihvězdičkovém hotelu Bellevue od 9 500 korun za noc.

Jde to i levně

Pokud by vás lokalita proslulá zdravotními benefity pro vaše plíce zaujala, ale nepatříte zrovna mezi horních deset tisíc, nezoufejte. Ubytovací možnosti nejen na voňavém ostrově, ale přímo v boháči oblíbeném zálivu vynikají širokou škálou cenových možností.

V docházkové vzdálenosti se nachází jak kempink, tak glamping. Luxusnější stany stojí od 2700 korun pro až pět osob za noc, přičemž ubytování v kempu Čikat v jednoduchém karavanu lze pořídit už od 527 korun za noc pro dvě osoby.

Můžete tak dýchat ten samý zdraví prospěšný vzduch, užívat si stejné slunce a koupat se v témže moři. Dokonce v mnoha případech i na stejné pláži, když si k ní kousek popojdete, protože výše zmíněné vily nemají soukromé pláže. Stejných ozdravných účinků pobytu na půvabném ostrově Lošinj tak můžete docílit i tisíckrát levněji.

Můžete s sebou navíc bez obav vzít i svého čtyřnohého věrného přítele. V zátoce Čikat se nedaleko milionářských vil nachází i psí pláž.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ilona Navrátilová se na Lošinj ráda vrací.

„Ostrov má speciální atmosféru, jsme tu už počtvrté a moc se nám tu líbí. Nejen v září, ale i v sezoně je tu větší klid,“ potvrdili Novinkám manželé Navrátilovi, kteří sem vyrazili právě i se svým psím mazlíčkem. A nejspíš ne naposledy.

Nejčistší pobřežní voda ke koupání? Chorvatsko se stalo jasným vítězem

Cestování

Výběr článků

Načítám