Článek
Jihotyrolský sýr Stelvio je tamější ikonou. Kořeny jeho výroby v oblasti sahají až do starověku. Stelvio se pyšní typickou zlatožlutou barvou, má polotvrdou konzistenci a zraje minimálně dva měsíce. Pro výrobu jednoho kilogramu sýru je potřeba deset litrů kravského mléka, které je zpracováváno tradičními metodami.
Ze specifické chuti sýru vyčnívá lehký nádech trávy a je ideální pro přípravu jednoduchých, ale chuťově výrazných pokrmů. Oceníte jej i jen tak samotný s lahví dobrého vína, třeba jako zaslouženou odměnu po vycházce kolem Seiser Alm, nejvyšší vysokohorské pastviny v Evropě. Platit jím stejně jako v historii sice dnes už nemůžete, koupit si však zážitek v podobě jeho konzumace můžete po celém Jižním Tyrolsku.
Když se hovoří o této lokalitě, lidé si jako první nejčastěji vybaví tamější jablka, která tvoří nejméně deset procent celkové evropské produkce a v regálech obchodů je poznáte podle typické etikety s beruškou. Ano, počítáte dobře – zhruba každé desáté jablko, do kterého se v Evropě zakousnete, pochází právě odtud. Z roční úrody, jež činí kolem miliónu tun, jsou nejvyhledávanějšími odrůdami Golden Delicious, Granny Smith a Gala.
Další lokální delikatesou je jihotyrolský špek, který se vyznačuje chráněným označením původu, podobně jako tomu bývá třeba u prosecca. Nenechte se přitom zmást názvem špek. Jedná se spíše o voňavější vyuzenou šunku, obsahující právě tolik tuku, aby doladil její chuť. Ta je zásluhou tajného rodinného receptu a kromě velmi pomalého způsobu zpracování spočívá ve správné míře soli, pepře, bobkového listu, jalovce a rozmarýnu.