Hlavní obsah

Svačinka v centru Florencie může vyjít turisty na více než 12 tisíc

Florencie je známá jako italské hlavní město umění. Při obdivování krásy ale vyhládne a chtít si něco málo zakousnout při přecházení z jedné vyhlášené galerie do druhé může vyjít turisty dost draho. Podle městského zákona je totiž zakázáno zastavit se a dát si svačinku v historickém centru města. Turisté za to mohou dostat pokutu ve výši 500 eur (12 575 korun).

Foto: Profimedia.cz

Florencie oplývá četnými půvaby, porušit zákon je tam ale velmi jednoduché.

Článek

O málo známém zákonu, který může být uplatněn ve čtyřech nejfrekventovanějších ulicích půvabné Florencie, informoval server Independent. Historické centrum metropole, jež byla kolébkou renesance a nachází se v srdci Toskánska, je zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO a Italové jej chrání jako oko v hlavě. Až tak, že zastavit se tam na ulici a zakousnout se třeba do jablka je proti pravidlům.

„Existuje málo známý zákon, který zakazuje zastavit se a jíst na chodníku, ve vstupních dveřích obchodů nebo před domy v nejrušnějších částech města během nejvytíženějších hodin,“ uvedla Jessica Bollingerová z cestovní agentury Kilroy.

Zakázaná svačinka

Zákon platí od září roku 2018 a je součástí širších snah zmírnit přelidnění historického centra, jímž byl často problém procházet i kvůli turistům mačkajícím se se svačinkou u prodejen potravin. Snižuje se tím i produkce odpadu v historické části města a eliminuje nepořádek na ulicích.

Ať platí bohatí. Itálie pro ně chce zvýšit turistickou daň na 626 korun za noc

Cestování

Pokuta za pauzu na svačinku hrozí ve Via de'Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano a Via della Ninn. Každý, kdo na nich bude jíst venku mimo prostředí restaurace, může čelit pokutě až 500 eur (12 575 korun).

Podle starosty města Daria Nardelly opatření není odvetné, ale funguje jako odstrašující. „Pokud se turisté ve Florencii chovají tak, jak by to činili doma, vždy budou vítáni, obzvláště pokud chtějí vyzkoušet naše gastronomické speciality. Kvalitní cestovní ruch je hodnotou, které je třeba si vážit. Nicméně občas se setkáváme s turisty, kteří se v našem městě nechovají podle dobrých mravů, a to je špatné,“ vysvětlil Nardella, proč byl zákon přijat.

Restrikce jako nová cestovatelská norma?

Florencie ale není jediným oblíbeným italským městem, kde k podobným opatřením dochází. V Římě je kupříkladu od roku 2017 rovněž zakázáno svačit u tamějších 40 historických fontán.

Foto: Profimedia.cz

Ve Florencii to za krásnými výhledy nikde není daleko. Na snímku Ponte Vecchio.

Florencie se navíc honosí takovou škálou uměleckých a architektonických skvostů, že se vyplatí počkat se svačinkou o ulici dál a město kvůli nevšednímu nařízení automaticky nezatracovat. Za všechny jmenujme alespoň Gallerii degli Uffizi s Botticelliho Zrozením Venuše, Gallerii dell'Accademia di Firenze s Michelangelovým Davidem, most Vecchio nebo katedrálu Santa Maria del Fiore.

Koneckonců jiný kraj, jiný mrav. A restrikce kvůli stále se zhoršující situaci s masovým turismem pravděpodobně porostou v následujících letech v oblíbených evropských metropolích jako houby po dešti, jako se to už nějakou dobu děje v Benátkách.

V Trentinu zvolili královnu krásy, 90-60-90 nemá ani omylem

Cestování

Na trek s čelovkou. Svítání v Dolomitech si musíte zasloužit

Cestování

Výběr článků

Načítám