Hlavní obsah

Šumava, nebo Chorvatsko? Ceny vyjdou skoro nastejno, říká český turista v Zadaru

Zadar, Chorvatsko

Na dovolenou do Chorvatska vyrazil už poněkolikáté manželský pár z Benešovska se dvěma dětmi. Štáb Novinek narazil na čtyřčlennou rodinu ve městě Zadar, kam si udělala výlet z ostrova Vir, kde je ubytovaná. Pobyt na Jadranu vyjde podle oslovených Čechů finančně podobně jako třeba na Šumavě. „Ale tady máte navíc moře,“ říká pan Tomáš v rozhovoru.

Dovolená na Šumavě, nebo v Chorvatsku? Cena vyjde stejně a tady máte navíc moře, říká český turista v ZadaruVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

„Já jsem tady spokojená, líbí se mi tu, je tady hezké moře. Přijde mi, že hodně lidí o Chorvatsku mluví pejorativně, že je to obyčejné, ale přitom moře a příroda jsou moc krásné,“ vysvětluje Tomášova manželka Markéta, proč zamířili s rodinou právě do Dalmácie.

Vyrazili sem v červnu vlastním vozem a chtěli si ověřit, jak dovolenou s malými dětmi zvládnou. O prázdninách pak plánují druhý pobyt jinde u moře, na něj se už vydají letecky a počítají tam s většími výdaji, než jaké budou mít teď před hlavní sezonou v Chorvatsku.

„Letět do Chorvatska je podle mě hloupost, sem jedeme autem, protože to není zase tak daleko, dostanete se sem poměrně snadno. Je to pro nás levnější varianta,“ vysvětluje turista z Česka a jeho žena dodává: „A můžeme tam všechno sbalit pro děti, takže je to pro nás nejpohodlnější.“

Chorvatsko autem 2024: Známky nakupte předem online a dvakrát pozor na rychlost

Cestování

Trasu volili přes Rakousko, silnice byly podle Tomáše téměř prázdné a cesta proběhla „v pohodě“.

Ač jsme se s manželským párem potkali v Zadaru u známé atrakce zvané Mořské varhany, ubytování si hledali jinde – na nedalekém ostrově Vir. „Do Zadaru jezdíme každý rok na výlet, mně se to město strašně líbí, ty uličky, je to hezká procházka a hezký zážitek,“ vyzdvihuje Markéta.

Překvapila cena lehátek

Ceny se jim v Chorvatsku letos zdají stejné jako v minulosti, většího zdražování si nevšimli. „Levně dneska není nikde, takhle bych to řekla,“ míní Markéta. „Asi je to tady levnější než na Šumavě, myslím si,“ dodává její manžel. „Anebo možná podobné…“ zamýšlí se později. „Ale tady máte navíc moře,“ směje se.

Foto: Novinky

Rodina na dovolené

Českou rodinu překvapila snad jen výše poplatku za celodenní půjčení lehátek na pláži na Viru, kterou navštěvují. „Dvacet eur za dvě lehátka, to nám přišlo docela dost,“ potvrzuje Markéta. „Ale zase na druhu stranu je pravda, že když je tam člověk celý den, tak to možná odpovídá,“ zamýšlí se nad částkou v přepočtu zhruba 498 korun, již nakonec akceptovala.

Pro srovnání na řeckých ostrovech vyjde pronájem slunečníku a dvou lehátek před začátkem hlavní sezony často pouze na 10 eur (249 korun).

Na Viru se Češi ubytovali v apartmánu, jejž vybírali i s ohledem na děti, aby měly samostatný pokoj. „Je to tam veliké, není to úplně největší luxus, ale hezké a příjemné,“ popisuje. „A jeho cena teď byla velice příjemná, díky tomu, že jsme ho objednávali na poslední chvíli, a ještě v červnu, tak s ní jsme moc pokojení,“ pochvaluje si Markéta.

Foto: Novinky

Mořské varhany v Zadaru

Dalším bonusem dovolené před hlavní sezonou je podle ní fakt, že Chorvatsko není ještě tolik zaplaveno turisty, které tu ve velkém čekají od července.

S sebou autem si na ubytování vezli Češi i menší zásobu potravin. „Ani ne kvůli tomu, abychom ušetřili, ale spíš proto, že s dětmi nejde úplně jít do restaurace a tam si to v klidu užít,“ říká Markéta s tím, že pokud by jeli s manželem sami, stravovali by se v podnicích a jídlo s sebou vůbec neřešili.

KVÍZ: Poznáte krásy Chorvatska jen podle fotografií?

Cestování

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Výběr článků

Načítám