Hlavní obsah

Středohoř chrání České středohoří, fiktivní postava má nově i sochu

Málo kdo ví, že České středohoří má svého ochránce a vládce v podobě fiktivní postavy Středohoře. Nově má i pískovcovou sochu v obci Hlinná na Litoměřicku. Její autor Libor Pisklák si figuru zhruba před dvaceti lety vymyslel. Mrzelo ho, že zatímco Krkonoše mají Krakonoše nebo Beskydy Radegasta, České středohoří podobného patrona postrádá.

Středohoře si před léty vymyslel sochař Libor Pisklák.Video: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Pisklák vyrůstal a nadále žije v Litoměřicích, nejen při tvorbě ho však často fascinoval motiv Českého středohoří. „Chyběl mi ale symbol, nějaký ochránce, patron hor, na kterého by se daly navázat příběhy, třeba i vzdělávací,“ řekl Novinkám umělec, který se při různých společenských akcích začal v obci objevovat v převleku Středohoře.

Místní se s postavou rychle ztotožnili a všimli si jí také v Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, která Piskláka oslovila ke spolupráci při pořádání každoročních Slavností pastvin.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Středohoře si před léty vymyslel sochař Libor Pisklák, který je zároveň autorem díla.

Zážitkově-naučný okruh se soutěžními stanovišti a tematickými zastaveními představuje rodinám s dětmi krásy Českého středohoří, zdejší významné druhy rostlin a živočichů, péči o přírodu pomocí šetrných metod hospodaření, lidová řemesla a tradiční zpracování přírodních materiálů a plodin. Propaguje také klasický chov ovcí a včel.

Nejmenší památková rezervace v Česku? Uličkami se procházela i Scarlett Johansson

Tipy na výlety

„Ke každému ročníku jsem napsal pohádku spojenou se Středohořem, který představuje danou rostlinu nebo zvíře podle toho, co je ústředním motivem slavností,“ uvedl Pisklák.

Ve sbírce vybrali 330 tisíc

Výtvarník neměl původně v plánu sochu patrona vytvořit. „Když mě ale oslovila jedna místní firma, že by ji chtěla umístit před svým sídlem, omluvil jsem se s tím, že jestli má Středohoř vzniknout, musí být umístěn v přírodě Českého středohoří, kam patří, a ne před fabrikou,“ popsal Pisklák.

Se záměrem seznámil vedení Hlinné, kde má ateliér. Úřad vypsal sbírku, ve které se shromáždilo 330 tisíc korun. Náklady na transport dvanáctitunového pískovcového bloku, ze kterého Pisklák Středohoře vytvořil, a další okolnosti byly ale dvojnásobné. „Polovinu zaplatila obec a já se vzdal honoráře,“ poznamenal sochař.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Socha Středohoře, jejímž autorem je Libor Pisklák.

Čtyřtunový a více než tři metry vysoký pískovcový Středohoř má velký klobouk ve tvaru Milešovky, nejvyšší hory Českého středohoří. Klobouk je ověnčen rostlinami, které v oblasti rostou.

V jedné ruce drží kouzelnou hůl se zvonky, které mívají ovce pasoucí se v lokalitě, a v druhé píšťalu. Postava je pokryta reliéfy spojenými s regionem, na plášti jsou tak koniklece nebo trilobiti.

Pisklák se při tvorbě díla inspiroval kostýmem Středohoře, který s manželkou před lety vymysleli a ve kterém se objevuje při slavnostech. „Středohoř není žádný démon, kterého by se lidé měli bát,“ zdůraznil umělec, jenž chce odkaz patrona Českého středohoří nadále rozvíjet. „Mám nějaké nápady, zatím si je ale nechám pro sebe,“ zůstal tajemný.

Zájemci narazí na sochu Středohoře při cestě po turistické značce z Hlinné na vrch Hradiště, ze kterého je krásný výhled do okolí.

Romantická ruina utopená v lesích. Návštěvu Opičího hradu si musí turisté zasloužit

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám