Hlavní obsah

Strašlivá pevnost, z níž nebylo úniku. Z olympijské Marseille je to k ní, co by kamenem dohodil

Už jen pár týdnů zbývá do zahájení letních olympijských her, z nichž část se bude odehrávat před přístavním městem Marseille. Závodit se bude také v okolí snad nejslavnější filmové pevnosti If. Plavba věčně neklidným mořem, které mimo jiné zaručovalo, že z obávaného žaláře nebylo úniku, trvá z městského přístavu pouhých 45 minut.

Pevnost v  MarseilleVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

Už na lodi si člověk uvědomí, že na povídačkách o tom, že kdo by se náhodou dostal z cely, postaralo by se o něj moře, něco bude. Tedy až na jednu v celém světě známou výjimku.

Jako by kobku kamenné cely opustil jen před několika dny. Na pevnosti If, kam Alexandre Dumas umístil podstatnou část děje románu Hrabě Monte Christo, nemusí mít návštěvník velkou fantazii, aby se dokázal přenést alespoň na chvíli do doby, v níž se nespravedlivě odsouzený Edmond Dantes navštěvuje s abbém Fáriou. A to dírou ve stěně, ze které se jim společným úsilím za měsíce dřiny podařilo odstranit část kamenných balvanů a vytvořit tunel jako průchod.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Pevnost If, kterou proslavil Dumasův román, je jedna ze dvou, které měly chránit vjezd do přístavu Marseille.

Ten je k vidění stejně jako obě cely slavných vězňů, a kdo by náhodou trpěl absolutním nedostatkem představivosti, tomu pomohou v sousedících celách promítané ukázky z jednoho z nejslavnějších filmových zpracování příběhu s Jeanem Maraisem v hlavní roli.

Jako fénix z popela. Marseille je plná kontrastů

Cestování

Každý, kdo film zná, si po výstupu na jednu ze tří věží pevnosti okamžitě dokáže představit místo, odkud za větrného jitra svrhla stráž pytel zatížený dělovou koulí s mrtvolou, o které se domnívali, že to je zesnulý abbé. Pravda, nic takového se na pevnosti, která měla od roku 1532 chránit rejdu významného přístavu, nestalo.

Přežívali zhruba devět měsíců

Skutečnost, že by v celách bez oken někdo přežil, a ještě k tomu roky kopal tunel, jak nám pan Dumas předestřel, byla nemyslitelná. Vždyť vzhledem k podmínkám, které zde panovaly, vězni přežívali průměrně jen devět měsíců. Bohatí, kteří si mohli zaplatit „nadstandard“ v podobě okna či přilepšené stravy, déle.

Ale to všechno a mnoho dalšího při prohlídce mohutné pevnosti návštěvník zjistí dokonce i v češtině, pokud požádá o tištěného průvodce, jenž je v naší řeči k dispozici. Na pevnosti If totiž velmi dobře vědí, že se Hrabě Monte Christo, kterého Dumas vydal v roce 1844, velmi rychle stal oblíbenou četbou a posléze filmovou podívanou i v Česku. Ostatně i tento román pomohl k tomu, že obávaná kartouza byla už roku 1880 zpřístupněna veřejnosti.

Prohlídky pevnosti jsou většinou individuální, na vyžádání je i průvodce. Podívaná zabere zhruba půldruhé hodiny. Kdo chce, může popustit uzdu fantazii i déle. Jen nesmí zmeškat poslední loď do přístavu. Cely nocležníky nepřijímají.

Láska na celý život

Za prohlídku stojí samozřejmě i celé město, které bylo po staletí vzhledem k významnému přístavu mnohonárodnostní a také tak trochu adrenalinové. Ostatně to je dodnes a v noci se vydávat o samotě do některých částí není podle průvodců příliš radno.

Ovšem jak říká Magdaléna Bujabéza Rejžková, která v Marseille žije, o městě píše a snaží se o propojení francouzské a české kultury: „Kdo jednou toto město navštíví, zamiluje si ho natolik, že se do něj chce vracet.“ Za vyzkoušení tohoto tvrzení Marseille i okolí určitě stojí.

Vstupné na Eiffelovku před olympiádou zdražuje. Vyjde v přepočtu na 900 korun

Koktejl

Výběr článků

Načítám