Hlavní obsah

Spolucestující zamkly plačící batole na toaletě letadla

Snad každý už někdy absolvoval let s plačícím dítětem na palubě. Rodiče to obvykle berou stoicky, hlavní je, že nekřičí jejich dítě. Ti, kteří na dětský pláč nejsou zvyklí, mívají ale tendenci k přehnaným reakcím. Jednání zcela za hranicí předvedly dvě Číňanky, které zamkly plačící batole na toaletě, aby ho vychovaly.

Foto: Profimedia.cz

Číňanky zamkly plačící batole na toaletě letadla, aby se uklidnilo (ilustrační fotografie).

Článek

Incident se podle Independentu odehrál v Číně při letu z města Kuej-jang do Šanghaje a rozpoutal divokou debatu zejména na čínských sociálních sítích jako Douyin a Weibo.

Výchova po čínsku?

Podle aerolinek Juneyao Air měly dvě ženy dostat „povolení“ zamknout dlouho plačící batole na záchodě, a to od jeho babičky, která s ním cestovala. Dle svých slov se ženy snažily pomoci ostatním cestujícím v letadle, na sociálních sítích se však se zlou potázaly a jejich snaha „vychovat plačící dítě“ jim v převážné většině vynesla pouze odsouzení.

Samozvaná „vychovatelka“ Tching-tching Kouová se obhajovala tím, že chtěla dítě zklidnit a umožnit dalším cestujícím, aby si od pláče odpočinuli. Na čínské sociální síti Douyin v reakci na kritiku uvedla, že „raději koná, než přihlíží“.

Američan nestihl nastoupit. Letadlu se pomstil po svém

Cestování

Toto vysvětlení jí ale mnoho sympatií nezískalo a její účet na síti Douyin byl následně změněn z veřejného na soukromý. V komentářích se objevovala slova o šikaně a týrání.

Plačící děti v letadlech, restauracích a hotelech

Incident opětovně rozpoutal debatu, jak naložit s právy rodičů cestovat se svými dětmi a zároveň nezapomínat na ostatní dospělé cestující, kteří si přejí klidný let. Ta je součástí širší problematiky, co dělat s rušivým vlivem dětí ve veřejných prostorách.

Kupříkladu nizozemská letecká společnost Corendon Dutch Airlines na začátku roku oznámila testovací program zón pouze pro dospělé na více než 10hodinových letech z Amsterdamu na karibské Curaçao.

Trend zařízení pouze pro dospělé v poslední době vzkvétá zejména v restauracích a kavárnách v Jižní Koreji. Stále více lidí také pro svou dovolenou volí ubytování v hotelech a resortech pouze pro dospělé, které často využívají obzvláště svatebčané a turisté toužící po klidu, popřípadě nudisté a naturisté.

Raději pes než dítě, shodují se na sousedovi v letadle pasažéři

Cestování

Proč si vzít do letadla s dětmi lepicí pásku

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám