Hlavní obsah

Soutěž o nejchlupatější nohy i pavoučí vášeň. Colorado bylo dějištěm unikátního festivalu

Velcí chlupatí pavouci nechávají chladným jen málokoho. Pro značné množství lidí sklípkani symbolizují zhmotnělou noční můru, najdou se ale i tací, kteří je chovají jako domácí mazlíčky. A milovníci mnohonohých bezobratlých živočichů si jako každý rok na konci září dali dostaveníčko v americkém Coloradu, kde se v rámci pářícího období pavouků konal Festival tarantulí.

Foto: Profimedia.cz

Festival tarantulí láká do La Junty příznivce pavouků i nevšedních doprovodných akcí.

Článek

O události, při které v coloradské La Juntě hrají hlavní roli chlupaté nohy, klepítka a snovací bradavky, informoval server Independent. Festival tarantulí láká jak přehlídkami bláznivých pavoučích kostýmů a stánky s upomínkovými předměty, tak osvětou a edukativní činností o životě sklípkanů a především možností sledovat dlouhou cestu pavoučích samců za hledáním samičky.

Velká pavoučí cesta

Ačkoli bývá každoroční „pavoučí trek“ často nazývám migrací, jedná se o pářící rituál, kdy samci sklípkanů putují přes 443 000 akrů pastvinami Comanche National Grassland a hledají samičku.

Cestožraní: V Kambodži mlsají místo brambůrků smažené sklípkany

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Nechybí tematické dekorace evokující blížící se Halloween.

Ačkoli sklípkanů, kteří jsou často označováni jako tarantule, existuje značné množství, v La Juntě je nejčastěji možné narazit na sklípkana s přízviskem Hentzův, jemuž se též říká texaský, oklahomský nebo missourský. Jedná se o nejběžnější druh sklípkana vyskytujícího se na jihu Spojených států amerických.

Samice tmavě hnědého až černého pavouka hloubí nory v prériích v jihovýchodním Coloradu, v nichž mají tendenci zůstávat po celý svůj až 25 let dlouhý život. Samci, kterým trvá sedm let, než dosáhnou reprodukční schopnosti, tak musí dorazit k jejich norám, které označí hedvábným vláknem.

Zavazadlo na istanbulském letišti bylo plné pavouků a štírů, z jejichž jedu lze vyrobit léčiva v astronomické hodnotě

Cestování

Pavoučí samec láká samičku bubnováním před norou, když vyleze ven a odpoví, je svolná k páření. To je samo o sobě velmi rychlé a následované překotným úprkem pavoučího samce, mohl by se totiž stát večeří své vyvolené, která k úspěšnému vyvedení potomstva potřebuje bohatou stravu. Samec sklípkana žije obvykle rok po dosažení pohlavní dospělosti.

Kdo chce fascinující pavoučí přesun spatřit, vydává se na ta správná místa hodinu před soumrakem, když odeznívá horko. Návštěvníci zapínají světlomety aut nebo se pěšmo vydávají na túru vybaveni baterkami a čelovkami.

„Na cestě jsme viděli nejmíň tucet tarantulí a pak jsme se vrátili a viděli tucet dalších,“ uvedl spokojeně Nathan Villareal, který se živí jako chovatel sklípkanů v kalifornské Santa Monice a každoroční rituál si proto nemohl nechat ujít.

Na festival se ale těší i místní. Pro obyvatele zhruba sedmitisícového městečka, které letos pořádalo již třetí ročník neobvyklé akce, nejsou pavouci děsivými stvořeními z hororů, ale spíše běžnou součástí tamního ekosystému a důvodem, který do oblasti láká četné množství návštěvníků. V rámci doprovodného programu se ale mimo jiné promítal i kultovní film Arachnofobie z roku 1990.

Vyjma přehlídek a tematických dekorací se pravidelně koná i soutěž o nejchlupatější nohy, kterou letos vyhrála žena.

Příští ročník Festivalu tarantulí se v La Juntě uskuteční od 26. do 27. září. Necháte se zlákat?

Anketa

Bojíte se pavouků?
Ukrutně, dělá mi problém i pohlédnout na jejich fotografii.
20,6 %
Těch menších ne, velcí mě děsí.
35,4 %
Jejich společnost nevyhledávám, ale nevadí mi.
30,3 %
Naopak, jsou to půvabná nepochopená stvoření.
13,7 %
Celkem hlasovalo 277 čtenářů.

Na cestě po zemi, kde vás skoro vše může připravit o život

Podcasty a pořady

Výběr článků

Načítám