Hlavní obsah

Sochy ve vinici u Pouzdřanské stepi jsou rovněž úkryty pro turisty

Celou letní turistickou sezonu budou ve vinici kousek od vrcholků Pouzdřanské stepi, nedaleko stejnojmenné obce na Břeclavsku, stát tři plastiky. Jsou z dílny sochaře Lukáše Rittsteina a výjimečné jsou tím, že v sobě ukrývají posezení.

Sochy ve vinicích Kolby na Pouzdřanské stepiVideo: Milan Vojtek, Novinky

Článek

„Ve vinici jsme instalovali tři díla, která tvoří galerii pod širým nebem a jsou současně i přístřeším pro turisty putující po cyklotrasách přes Pouzdřanskou step,“ uvedl Petr Málek z Vinařství Kolby v Pouzdřanech.

V zahraničí je propojení umění s vinicemi běžné. „Současné umění nabízejí nejslavnější vinice světa v Itálii, Francii, ale například i ve Spojených státech. Sochy v Kolby jsou součástí naší snahy dostávat umění blíž k lidem. Nejprve jsme přemýšleli nad různými vyhlídkami, ale v jednu chvíli jsme si uvědomili, že tohle místo je prostě samo o sobě galerie. Je to místo, kam umění patří,“ uvedl Málek.

Na kraj svahu s vyhlídkou na údolní nivu Dyje s přehradními nádržemi a proti horizontu orámovanou hřebenem Pálavy tak dorazila trojice plastik.

Pravěký otec míří na Pálavu

Sochu Velké bezpečí, znázorňující pravěkého otce objímajícího své děti, doplňují dvě další: Nekonečný přítel a Nekonečná přítelkyně, což jsou postavy objímající obrovské zvíře, v němž lze identifikovat velké štěně.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Socha v sobě ukrývá kryté posezení.

Sám autor pro sochy vymyslel pracovní název Vyhlížení Venuše. Možná tak učinil i proto, že o kus dál, na protější straně jezer, jsou Dolní Věstonice, proslavené právě sochou Venuše. Laminátové plastiky přecházejí v navazující kovovou část, která ukrývá přístřešek s posezením.

„Je možné si tam vzít láhev vína a vychutnávat ji v prostředí neobyčejné vyhlídky. Ta současně nabízí úkryt před deštěm,“ řekl Málek. Na plastiky podle něj upozorní i fotografie, které zakomponují do portálu Mapy.cz.

Sochy budou ve vinici stát do podzimu, vinařství věří, že na kopec dorazí jen turisté, kteří plastiky nepoškodí. Galerie mezi révou by měla být v budoucnosti tradicí.

Unikátní Kříž srdce už stojí na kopci nad Běleckým mlýnem

Cestování

Výběr článků

Načítám