Hlavní obsah

Slovensko je podle prestižního průvodce v TOP 10 zemí k návštěvě v příštím roce

V již 15. vydání seznamu žhavých destinací pro příští rok, který každoročně vydává cestovní průvodce Lonely Planet, se Slovensko dostalo mezi 10 nejdoporučovanějších zemí. Umístilo se na devátém místě. Společnost mu dělají kupříkladu Litva, Kamerun nebo Fidži.

Foto: perkons / DPphoto, Profimedia.cz

Slovensko zaujalo především možnostmi outdoorových aktivit v horách.

Článek

V letošním ročníku každoročního žebříčku, který zveřejnil server Independent, Lonely Planet zaměřil svou pozornost na méně známé skvosty a čerstvé cestovatelské tipy. Deset nejlepších zemí k návštěvě v příštím roce bylo vybráno na základě několika faktorů včetně aktuálnosti, trvalého závazku k udržitelnosti, rozmanitosti, množství zajímavých zážitků a roli mimo jiné sehrál i samotný „wow faktor“. Které země vyjma Slovenska byly doporučeny?

1. Nezávislý Kamerun

Foto: Profimedia.cz

Kamerun je pro příští rok doporučovanou zemí číslo jedna.

Kamerunská republika v příštím roce oslaví 65. výročí své nezávislosti a podle průvodce je zrovna teď ta správná doba k prozkoumání skvostných pláží, bohatých přírodních krás a hlavního města Yaoundé nebo metropolí typu Douala. Najdete v nich mimo jiné množství zajímavých restaurací a nočních podniků, kde se hraje africká rumba.

2. Udržitelná Litva

Litva je synonymem památkové ochrany a udržitelnosti. Evropské zelené město roku 2025 přímo vybízí k objevování v příštím roce, a to zejména jeho lesů, jezer a písečných dun u Baltu. Zelení se ale skví i hlavní město Vilnius, k návštěvě láká i nově zrekonstruovaný Palác Sapieha a další četné památky.

FOTO: Fidži je exotika jako z katalogu. V minulosti tu jedli lidi

Cestování

3. Podmořské Fidži

Foto: Profimedia.cz

Fidži láká na katalogovou exotiku a bohatý podmořský život.

Příznivci ikonického britského sci-fi sitcomu Červený trpaslík si nejspíš okamžitě vzpomenou na Fušál, zemi zaslíbenou. A i Lonely Planet označuje návštěvu Fidži jako zážitek, který vás transformuje. Ostrovní země v Oceánii, jejímž nejbližším sousedem je rovněž vyhlášené Vanuatu, překypuje chráněnými podmořskými oblastmi s neuvěřitelně pestrým životem. Fidži nově vyvíjí značnou snahu o ochranu jedinečného a křehkého přírodního ekosystému, a to zejména prostřednictvím vysazování mangrovů a obnovy korálových útesů.

4. Poklidný Laos

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Laos láká na tu nejpohodovější atmosféru, bohatou kulturu i půvabnou přírodu. Na snímku vodopády Kuang-si

Chcete-li vyrazit do Asie, a ne zrovna do turisticky frekventovaných lokalit, nabízí se poměrně málo navštěvovaný Laos. Tamější nově zprovozněná vysokorychlostní železnice spojuje nedotčené horské oblasti země s čínskou provincií Jün-nan, což dává cestovatelům celou řadu nových možností k objevování.

5. Dobrodružný Kazachstán

Pokud hledáte dobrodružství v zemi oplývající nedotčenou přírodou, zajímavou historií a kulturou, vyrazte příští rok do Kazachstánu. Projděte se liduprázdnými stezkami národního parku Sayram-Ugam nebo objevujte města vyhlášená gastronomií jako Šymkent.

6. Živá Paraguay

Nepřeplněná Paraguay leží v srdci Jižní Ameriky a má překypovat životem všeho druhu. Láká na přírodní krásy i uvolněnou atmosféru. Vydejte se do lesů po stopách jaguárů a mravenečníků velkých nebo objevujte četné vodopády a architektonické skvosty hlavního města Asunción. A mimochodem, lidé z celé Jižní Ameriky se shodují, že právě v Paraguayi umějí nejlépe grilovat masa. Někdo na barbecue?

7. Karibský Trinidad a Tobago

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Trinidad oplývá všemi možnými odstíny zeleně.

Republika Trinidad a Tobago láká cestovatele jak na karibské pláže, tak na zajímavou gastronomickou scénu, která mísí africké, asijské, francouzské, španělské, holandské, britské a domorodé chutě. Vyhlášená je i zajímavou barovou scénou, protože je domovem hořkých kapek Angostura se širokou paletou využití. Zmínit však musíme hlavně Karneval, který vyvrcholí opulentní přehlídkou kostýmů 3. a 4. března 2025. A jestli někdo ví, jak uspořádat pořádnou party, jsou to právě usměvaví Trinidaďané…

Jedna z nejdéle tajených receptur na světě slaví 200 let. Hořký poklad má pořádně zašmodrchanou minulost

Cestování

8. Exotické Vanuatu

Více než osmdesát ostrovů a ostrůvků tvoří stát v Oceánii, který je vzdálený přes 2 300 kilometrů od Austrálie. Na ostrovy ročně nezavítá ani 50 000 turistů, jedná se tak o tropický ráj, který si stále zachoval svou autenticitu. Ostrovy s bujnou džunglí, vulkány i krásnými nepřeplněnými plážemi a bohatou domorodou kulturou čekají na cestovatele, kteří se nebojí vzdálenosti, když chtějí poznat něco výjimečného.

9. Outdoorové Slovensko

V příštím roce je podle průvodce ideální čas navštívit našeho souseda Slovensko. A to díky důrazu na outdoorová dobrodružství, ekoturistiku i rozsáhlé restaurátorské projekty v Bratislavě i mimo ni. Vychutnejte si kulturu a historii hlavního města nebo se ponořte do bukových lesů a luk plných květů na úpatí Karpat. Nadšenci do vlaků si pak nesmějí nechat ujít projížďku Tatranskou elektrickou železnicí.

10. Neobjevená Arménie

Foto: Profimedia.cz

Arménie, to jsou především hory a kláštery.

Arménie je z hlediska masového turismu stále poměrně neobjevená. Navštivte ji proto, dokud je čas. Vyrazte obdivovat jižní Kavkaz, oslnivé kláštery a projděte si novou národní stezku Arménií, která křižuje pět nejkrásnějších regionů země. Zemi by si neměli nechat ujít ani opravdoví milovníci vína.

Nejlepší země k návštěvě v roce 2025 podle Lonely Planet
1. Kamerun
2. Litva
3. Fidži
4. Laos
5. Kazachstán
6. Paraguay
7. Trinidad a Tobago
8. Vanuatu
9. Slovensko
10. Arménie

Kam na nadcházející prodloužený víkend? Nejkrásnější oblast Česka ukrývá odpověď

Tipy na výlety

Myší dírou k loži prince Bajaji, které mělo sloužit orgiím sekty

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám