Hlavní obsah

Slavný medvídek láká turisty do barevné londýnské čtvrti. Ke značné nelibosti místních

Za oběti turistického byznysu se označují obyvatelé londýnské čtvrti Primrose Hill. Do té totiž návštěvníky láká populární medvídek Paddington, který tu měl svůj filmový domov. Společnost Airbnb navíc plánuje v jednom z domů uspořádat přenocování právě ve stylu roztomilé pohádkové postavičky, čehož se místní kvůli dalšímu přílivu fanoušků značně obávají.

Foto: Profimedia.cz

Točitá ulička Chalcot Crescent láká pastelovými domky.

Článek

Točitá ulička Chalcot Crescent ve čtvrti Primrose Hill posloužila filmařům jako domov rodiny Brownových, se kterou medvídek Paddington žil. Proto tu o návštěvníky nemají nouzi, což ale není příliš po chuti místním obyvatelům. Ti se obávají, že popularita ulice s barevnými domky ještě vzroste – nejenže v listopadu vstoupí do kin již třetí film, ale společnost Airbnb v této souvislosti chystá tematické přenocování.

Přestože půjde o krátkodobou záležitost – pobyt bude k dispozici pouze na tři noci –, místní si stěžují, že je jejich ulice zneužívána k zisku, informuje server Independent. Obyvatelé v otevřeném dopisu uvedli, že ačkoli Chalcot Crescent vždy navštěvovali turisté, právě filmová série o medvídku Paddingtonovi stojí za zvýšeným zájmem.

„Rozsáhlá mediální kampaň vše jen znásobí a bude mít negativní vliv na životy nás všech,“ napsali obyvatelé. „Už máme po krk toho, že je naše ulice zneužívána společnostmi pro jejich zisk.“

Nejhezčí anglická vesnice má problém s turisty. Kvůli fotkám se chovají jako zvířata

Cestování

Airbnb už v minulosti pořádalo podobná přenocování na řadě dalších míst, například na střeše pařížského šantánu Moulin Rouge, na rumunském „Draculově“ hradě Bran, v kalifornském domečku Barbie nebo v bažině zlobra Shreka. Společnost nyní údajně daruje 20 tisíc liber (přes 600 tisíc korun) spolku Primrose Hill Community Association, který ve čtvrti pořádá nejrůznější kulturní akce.

Obyvatelé Chalcot Street přesto trvají na tom, že jim projekt znemožní žít v poklidu své životy. „Je to náš domov, skutečný svět. Není to žádný veřejný komerční prostor,“ doplnili.

Jsme jako v zoo, postěžoval si obyvatel

Jeden z místních, který si přál zůstat v anonymitě, pro list The Times uvedl, že mu nevadí, když si turisté domky fotí, někteří návštěvníci se však neumějí chovat. „Od té doby, co se filmy o Paddingtonovi dostaly do kin, jsme zaplaveni tiktokery. Lidi prostě namíří foťáky skrz moje okno, přijdu si jako zvíře v zoo,“ konstatoval obyvatel.

Společnost Airbnb pro Independent uvedla, že možnost přenocování bude krátkodobou záležitostí a prostor bude v řádu několika málo týdnů navrácen do původního stavu. „Nikde jsme neuváděli, že je tou lokalitou Primrose Hill, veškerou pozornost obracíme k Paddingtonově fiktivní adrese, kterou je Windsor Gardens. Zcela respektujeme, že tam mají lidé své domovy,“ informovali zástupci platformy a doplnili, že o svých plánech dali vědět s dostatečným předstihem.

Postava medvídka Paddingtona je původně knižní, značně ji však proslavily dosavadní dva filmy, v nichž si zahráli mimo jiné Hugh Grant, Nicole Kidmanová nebo Jim Broadbent, hlas ústřednímu hrdinovi pak propůjčil Ben Whishaw. V listopadu vstoupí do kin třetí díl nazvaný Paddington v džungli, v němž se roztomilý medvídek vrátí do rodného Peru.

Toaletní skvost viktoriánské doby je přístupný jen mužům

Cestování

Britská hospoda láká na pivo zdarma. Ne každý do ní ale trefí

Cestování

Výběr článků

Načítám