Hlavní obsah

Skotskou jelení celebritu museli utratit kvůli turistům

Ve Skotsku museli utratit jelena Calluma, který byl místní celebritou. V okolí hory Beinn Eighe často pózoval na fotografie a nechal se od lidí i krmit. Právě nevhodná strava se spoustou cukru nakonec zvíře stála zdraví, vypadala mu většina zubů a nebyl schopen si tak zajistit potravu sám.

Foto: Profimedia.cz

Jelen Callum byl celebritou pro turisty i místní (ilustrační foto).

Článek

Organizace National Trust for Scotland, která se stará o skotské památky a lokality, nechala jelena humánně utratit. Turisté Calluma krmili nejen ovocem a cereálními tyčinkami, ale i rýžovými křupkami nebo croissanty. Kvůli tomu přišlo zvíře o většinu svých zubů, špatná strava mu však zapříčinila i další zdravotní komplikace, jako například artritidu či špatný stav srsti, uvádí server Independent.

Podél silnice North Coast 500, kde se jelen pohyboval, byly přitom umístěné cedule, jež návštěvníky informovaly, aby Calluma nekrmili a nechodili k němu moc blízko.

Historik Andrew Grant McKenzie popsal jelena jako místní legendu a zkritizoval turisty za to, že zvíře nevhodně krmili. „Není pochyb o tom, že Callum měl na jelena dobrý a dlouhý život,“ uvedl.

„Je nám velmi líto, že jsme po veterinárním vyšetření museli utratit jelena Calluma, který se často vyskytoval u parkoviště v Torridonu. Víme, že spoustě lidem to bude líto. Jako organizace ale zodpovídáme za blaho zvířat a tohle bylo nejlaskavější řešení,“ uvedli zástupci National Trust for Scotland.

Uplakaná skotská kráska umí zahřát na těle i na duši

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám