Hlavní obsah

Sicilské město se zbavuje suvenýrů s mafiánskou tematikou. Škodí reputaci

Sicilské Agrigento se příští rok stane italským hlavním městem kultury. Úřady se na převzetí titulu připravují mimo jiné tak, že se zbavují suvenýrů s tematikou mafie, které se tu dají pořídit prakticky na každém rohu. Trička, otvíráky, magnetky či panákovky odkazující na italské podsvětí by totiž mohly poškodit image města.

Foto: Profimedia.cz

Agrigento proslavilo zejména nedaleké údolí s řadou antických chrámů.

Článek

Městečko při jižním pobřeží ostrova chce změnit svůj veřejný obraz. Suvenýry a upomínkové předměty glorifikující mafii, která je na ostrově stále aktivní například v rámci pašování drog, mají ze všech obchůdků a stánků co nejrychleji zmizet, informuje server EuroNews. Starosta Francesco Miccichè proto vydal zákaz prodeje takových suvenýrů.

„Vzhledem k tomu, že prodej podobných produktů v Agrigentu ponižuje místní komunitu, nařizuji zákaz prodeje předmětů, které vyzdvihují nebo nějakým způsobem odkazují k mafii a organizovanému zločinu,“ řekl starosta italskému tisku.

Policie má pravomoc prověřovat obchody a za předměty, které nesplňují nové požadavky, může rozdávat pokuty. V tuto chvíli není jasné, zda už se strážcům zákona podařilo lapit obchodníky, kteří se chtěli nařízení vyhnout.

FOTO: Turisté na Sicílii si užívají bazén, zatímco místním voda z kohoutku teče jen občas

Evropa

Zkoumat vztah člověka a přírody

Úřady v Agrigentu chtějí příští rok využít titulu hlavního evropského města kultury k tomu, aby do popředí dostaly zejména místní dědictví a památky, nikoli odkazy na mafii, jež se ani dnes nestraní únosů lidí. Kulturní program ve městě má zahrnovat 44 projektů, které budou zkoumat vztah člověka s přírodou.

Agrigento je už tak velmi populární mezi turisty. Díky chrámovému údolí je od roku 1997 zapsáno na seznamu UNESCO. Nachází se tu několik různě zachovalých antických památek, které připomínají řeckou kolonii Akragas založenou v 6. století před naším letopočtem.

Tričko s Escobarem může přijít turisty v Kolumbii draho

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám