Hlavní obsah

Sever Itálie láká na spánkovou turistiku

Cestování za krásnou přírodou, působivým uměním či výtečnou gastronomií je něčím, co už se ve světě turismu tak nějak zažilo a nikoho to nepřekvapí. Ale cestování za spánkem? Na to přece můžete zůstat doma, chtělo by se namítnout. Jenže ono se v malých tichých vesničkách v podhůří, kde jste obklopeni modrými jezery a vůní dřeva, odpočívá a spí trochu jinak.

Foto: Profimedia.cz

Cestování za klidem a odpočinkem by se mohlo stát novým trendem.

Článek

Nejeden turista zůstane v údivu, když se podívá na to, nač letos severoitalské Trentino láká turisty. Ať už jde o spánek v blízkosti zurčících zavlažovacích kanálů, spánek na hradě, v korunách stromů, nebo prostě jen jednoduchý spánek v domě protkaném vůní dřeva, vše zní velmi relaxačně. Snad tedy jen pobyt v blízkosti aktivních včelstev přinejmenším u alergiků zenový klid úplně nevyvolá.

Spánek v korunách stromů

Navzdory tomu, že se honosí označením „první domek na stromě v Trentinu“, zbrzdím vaše adrenalinová očekávání hned v počátku. Dům na ekofarmě Fiores ve Val di Fassa je vše, jen ne adrenalinový. Nelze jej ani označit za klasický stromový, protože jde vlastně jen o dům na vzpěrách. Je však doslova vtlačen do okraje lesa, a když jste v něm, stromy skutečně obklopeni jste. Máte však k dispozici veškerý luxus, který v tradičních domcích na stromě nenajdete. Pro začátek například vířivku…

Foto: Fiores.it

Není špatné být na nějakou tu chvíli blíže přírodě…

Spánek se zurčením vody v okolí

Údolí Val di Non je známé svými jabloňovými sady, které zdobí široké břehy celého údolí. Procházka podél starých zavlažovacích kanálů, při níž cítíte v kroku ozvěnu dávného proudění vody, je dozajista příjemným způsobem, jak uvést unavené tělo do chodu. A samozřejmě, jablečné palivo všeho druhu je zde dostupné snáze než kdekoli jinde.

Štrúdl, úžasné mošty, ale také nejrůznější speciality jednotlivých selských usedlostí, kde stále ještě najdete onu upřímnou pohostinnost. A když se vám ještě podaří najít ubytování, kde bude ložnice celá ve dřevě ze švýcarské borovice, bude se vám spát dvakrát tak dobře.

Spánek na hradě

Pokud jste snili o tom, jaké by to asi tak bylo strávit noc na hradě, v blízkosti malebného jezera Caldonazzo máte tu možnost. Castel Pergine totiž nabízí vyjma krásných výhledů také ubytování. Po okolí se můžete prohánět na kole, ale pro pohodlný pohyb musíme doporučit automobil. Ony se ty hrady stavěly vždy tak nějak na kopcích a tento, o němž první zmínka pochází už z roku 1220, není ani v nejmenším výjimkou.

Foto: Profimedia.cz

Castel Pergine

Bzučivý spánek

Pokud netrpíte alergiemi, možná vás zaujme tzv. „beewellness“. Představte si spojení horského vzduchu, rozkvetlé louky, dřevěného srubu a právě bzukotu včel. Rodinný podnik Gocce d'Oro nabízí vícesmyslovou cestu do světa včel a pravdou je, že asi neexistuje nikdo povolanější, kdo by se něčemu takovému měl věnovat.

Předek majitelů Peter začal včely chovat už v roce 1850 a dnes se rodina stará o 250 včelstev. Tamější včelí wellness procedura, která se koná v malebné chaloupce stranou od všeho, je vyhlášená. Pěstují také aromatické rostliny a byliny, které s včelími produkty kombinují. Blíže přírodě už být snad ani nemůžete.

Vlakem po hradech Trentina s českou stopou

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám