Hlavní obsah

Šestiletá holčička přišla o vysněnou dovolenou, protože se jmenuje jako postava ze Hry o trůny

Jména podléhají módě a zejména rodiče z anglosaských zemí často hledají inspiraci v populární kultuře. Když Lucy Hollowayová z anglického Swindonu pojmenovala svou dceru Khaleesi po matce draků z veleúspěšného seriálu Hra o trůny, neočekávala, že to za šest let způsobí problém při získání pasu a s dcerou tak minimálně dočasně přijdou o dovolenou v Disneylandu, na kterou šetřila dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Khaleesi znamená v uměle vytvořeném jazyce v seriálu Hra o trůny královna. Hrála ji Emilia Clarke.

Článek

O problémech s vydáním pasu pro šestiletou Khaleesi Hollowayovou informoval server Independent. Na první zahraniční dovolenou pro svou dceru šetřila 39letá Lucy Hollowayová dva roky. Povedlo se jí vyhradit na cestu 2000 liber (více než 59 033 korun), které měly pokrýt veškeré náklady, když bylo vydání pasu pro její dceru zamítnuto.

Povolení na jméno?

Pasový úřad uvedl, že jméno Khaleesi je chráněno autorským právem Warner Brothers, protože se jedná o postavu ze Hry o trůny. Doporučili tak Hollowayové kontaktovat americké filmové studio a získat povolení k užívaní jména. Matka se proto rozhodla požádat o právní radu. Právník ji ujistil, že ačkoli existuje ochranná známka pro Hru o trůny, týká se jména zboží a služeb, ne jmen osob.

„Nerozuměla jsem tomu a byla frustrovaná. Když mohla dostat rodný list… Nikdy by mě nenapadlo, že jméno může být ochrannou známkou,“ uvedla Hollowayová.

Cestující si prožili peklo na palubě boeingu do Thajska, a to ani nevzletěli

Cestování

V roce 2017, kdy se Lucy Hollowayové dcera narodila, dostalo 76 dívek jméno Khaleesi, v USA jej do roku 2019 dostalo celkem 560 dětí.

Poté, co Hollowayová svou zkušenost se zamítnutým pasem sdílela na Facebooku a opětovně kontaktovala ministerstvo vnitra, obdržela omluvu a ujištění, že pas pro její dceru bude vydán. Došlo prý k nedorozumění a úředníci postupovali podle schématu, které bývá aplikováno v případě změny jména.

Pas nakonec bude, na dovolenou ale chybí finance

Problémy na pasovém oddělení však trvaly příliš dlouho na to, aby matka s dcerou mohly vyrazit v původním, levnějším termínu a mezitím ceny za cestu i nízkonákladové ubytování nezanedbatelně vzrostly.

„Kvůli zpoždění teď možná nebudeme moci vyrazit do Disneylandu, protože ceny stouply o 800 liber (23 587 korun). Pracovala jsem šest dnů v týdnu, abych tuhle dovolenou byla schopná zaplatit, a teď to vypadá, že nebudeme moct jet,“ uvedla nešťastná matka.

Aby dceři jako samoživitelka mohla splnit její přání, založila sbírku na GoFundMe, kde je nyní vybráno 225 (6633 korun) z potřebných 800 liber (23 587 korun).

Omylem koupil letenku na domáckou podobu jména, stálo ho to 70 tisíc

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám