Hlavní obsah

Růžová pláž je ozdobou dračího ostrova

Jen málokdo nespočine rád pohledem na krásné pláži. A co teprve, když se jedná o pláž, která je tvořena růžovým pískem? Na světě se těchto krásek nachází jen několik a jedna z nich leží na indonéském ostrově, který proslavil výskyt varana komodského, známého též jako komodský drak. Zlákají vás růžový písek či největší žijící ještěři k návštěvě indonéského ostrova Komodo?

Pláž s růžovým pískem na ostrově KomodoVideo: Caters News/Jasper Wilkins, AP

Článek

Video z nevšedně zbarvené pláže zveřejnila agentura AP a pořídil jej nadšený cestovatel Jasper Wilkins během své návštěvy Indonésie.

Vyrazil za varany, našel růžovou

Na růžovou pláž narazil při objevování ostrova Komodo náhodou, dorazil na něj kvůli pozorování unikátních zvířecích obyvatel. „Během okružní cesty po ostrově Komodo jsme navštívili tuhle nádhernou růžovou pláž. Tuto pláž každodenně navštěvuje značné množství turistů, aby si vyfotili písek, ale já přijel do oblasti, abych viděl zvířata ve volné přírodě,“ uvedl turista z Birminghamu.

„Barva písku mě ohromila. S ohledem na mou vášeň pro ochranu přírody byla tato oblast překrásná a bylo úžasné vidět komodské varany zblízka a pochopit, jak tady žijí,“ dodal Wilkins.

Začarované ostrovy dvakrát podraží. Už od srpna

Cestování

Růžová pláž Pantai Merah se nachází přímo na východním cípu ostrova Komodo. V překladu se v tamějším jazyce nazývá Červená pláž kvůli dírkonošcům, jednobuněčným mořským prvokům, kteří na korálových útesech produkují červený pigment. Drobné úlomky červených korálů se pak smíchají s bílým pískem a vytvoří růžovou barvu, která je na pobřeží nejvýraznější v linii přílivu.

Pantai Merah láká nejen na barvu písku, ale i bohatý podmořský život. V tamějších vodách se vyskytují stovky druhů korálů a tisíce druhů ryb. Je tak ideální nejen pro lenošení v půvabných růžových kulisách, ale hlavně šnorchlování a potápění.

Unikátní biosférická rezervace

Komodo ale fascinuje zdaleka nejen růžovou. Národní park Komodo, jenž spadá pod UNESCO, pokrývá oblast 1817 km² a rozkládá se na bezmála třiceti vulkanických ostrovech.

Foto: Profimedia.cz

Varan komodský váží průměrně okolo 50 kilogramů a jedná se o ohrožený druh.

Třemi největšími ostrovy jsou právě Komodo, Padar a Rinca. Žije na nich okolo 3500 komodských draků a mnoho dalších unikátních zástupců fauny i flóry. Ročně navštíví park uprostřed indonéského souostroví statisíce turistů.

Na Bali dělají z mužů slabé éry pořádné chlapy

Cestování

Indonéský hotel chce titul nejužšího na světě. Na šířku má necelé tři metry

Cestování

Výběr článků

Načítám