Hlavní obsah

Ruční papírna ve Velkých Losinách usiluje o zapsání na seznam UNESCO

Historická ruční papírna ve Velkých Losinách na Šumpersku by se spolu s dalšími šesti ze zahraničí mohla dostat na seznam památek UNESCO. Za cíl si to klade memorandum, které nedávno podepsalo právě ve Velkých Losinách osm signatářů, včetně Olomouckého kraje. Novinkám to řekla mluvčí olomouckého hejtmanství Alena Minxová.

Foto: Profimedia.cz

Ruční papírna ve Velkých Losinách je vyhledávaným cílem Olomouckého kraje.

Článek

Velkolosinská manufaktura, kde se papír ručně vyrábí již více než 420 let, se nachází pod hřebenem Jeseníků a dodnes si zachovává kromě tradičního řemesla i svoji tajemnou atmosféru - manželka jednoho z papírníků patřila v roce 1680 mezi první oběti čarodějnických procesů.

O zápis do seznamu UNESCO se papírna pokoušela už v minulosti. „Ministerstvo kultury nakonec ale žádost stáhlo, protože šance na to, že projde, byla tehdy malá,“ vysvětlil Novinkám předseda představenstva Ruční papírny Velké Losiny Pavel Šoch. „Je dobře, že to tak dopadlo. Pokud by žádost byla zamítnuta, další už podat nelze,“ řekla k tomu starostka Velkých Losin Jana Fialová (nezávislá) s tím, že společně s dalšími zahraničními papírnami je naděje na zapsání do seznamu UNESCO větší.

„Podpis memoranda je důležitým krokem k tomu, aby se tato papírna konečně dostala na seznam památek UNESCO, kam podle mě bezpochyby patří. Už dnes jde totiž o jeden z nejdůležitějších turistických cílů v Olomouckém kraji a má i mezinárodní význam,“ přidal svůj pohled olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN).

Modrotisk fascinuje po generace. Prastará manufaktura zve za jeho poznáním

Cestování

Žádost za dva až tři roky

Kromě hejtmanství připojili k memorandu svůj podpis také zástupci Šumperka, Svazu obcí údolí Desné, Velkých Losin, Ruční papírny Velké Losiny, MAS Šumperský venkov, Univerzity Palackého v Olomouci a Evropského seskupení pro územní spolupráci NOVUM.

„Všichni teď budeme společně pracovat na tom, aby se naše papírna, ale i další historické papírny v Polsku, Německu, Itálii a Španělsku co nejdříve dostaly na seznam světového dědictví UNESCO,“ podotkl Šoch. Žádost by podle něj mohla být podána za dva až tři roky.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ruční papírna Velké Losiny

Lídrem ve snaze o zapsání historických papíren na seznam UNESCO jsou Poláci. Jejich Muzeum papírnictví Duszniki-Zdrój také poskytlo experty, kteří po historických papírnách v Evropě pátrali, a to i v nejzapadlejších koutech starého kontinentu. Nakonec to byli právě oni, kdo vypracoval seznam papíren, které si zápis do UNESCO nejvíce zaslouží. „Kromě české a polské památky se jedná o papírny v německém Homburgu a Zwönitzu, italské Pietrabuoně a španělském Capellades,“ informovala Minxová.

Pokud by se velkolosinská papírna na seznam památek UNESCO dostala, znamenalo by to nejen pro ni, ale i pro obec zřejmě výrazně vyšší návštěvnost. „A také více zakázek, tržeb a větší povědomí,“ zdůraznil Šoch. „Pro nás i více práce. U papírny není místo na potřebné parkoviště. To bychom museli vybudovat jinde. Vizi však máme a chceme ji do dvou tří let i realizovat,“ dodala starostka Velkých Losin.

Papírna Velké Losiny: Vyrábějí ručně. Jako v 16. století

Cestování
Související témata:
Ruční papírna Velké Losiny

Výběr článků

Načítám