Hlavní obsah

Robotický pes přenášející odpad v Číně zaujal. Návštěvníci posvátné hory by si ho rádi osedlali

Roboti už zdaleka nejsou jen hudbou budoucnosti, což je čím dál patrnější na technologických veletrzích. Robotický pes už odhání ptáky na aljašském letišti a nyní s jeho testováním začali i v městské prefektuře Tchaj-an, která v Čínské lidové republice patří k provincii Šan-tung. Robopes tam o víkendu snášel odpadky náročným terénem. A okolní turisty více než zaujal. Až tak, že by se na něm na tamní posvátnou horu jednou rádi svezli.

Turisty na čínské hoře zaujal robotický pes nosící odpadkyVideo: Newsflare, AP

Článek

O využití robota při přenášení těžkého nákladu z Tchaj-šan informovala agentura AP, která z události zveřejnila i video. Robotický pes jako ze sci-fi filmu bez problémů stoupá i klesá po schodech vedoucích na horu, následován lidským personálem a pozorován korzujícími turisty.

Usnadnění práce ve špatně přístupných podmínkách

Zkušební projekt má na svědomí iniciativa turisticko-kulturní skupiny, která v Tchaj-an spravuje památky a zabývá se mimo jiné zvýšením efektivity přepravy zboží a odpadu.

Kvůli silně členitému terénu hory Tchaj není možné ve velkém využívat osvědčené mechanické metody svozu odpadu a oblast je tak v podstatě odkázána na těžkou ruční práci.

Turisté se poprali kvůli výhledu. Chtěli si zajistit nejlepší místo na fotku

Cestování

Test robotického psa ale dopadl úspěšně. Robot připomínající tvarem čtyřnohého nejlepšího přítele člověka si to po schodech bez problémů mašíroval nahoru a dolů, a to i s těžkým nákladem. Po svazích Tchaj-šan snesl odpadky o váze více než 36 kilo.

Pozornost kolemjdoucích budil robot jak svým vzhledem, tak hlášeními, která prováděl, aby pobavil publikum. Někteří sledující ocenili sílu technologií, která pomůže chránit čistotu životního prostředí hory Tchaj. Ta je jednou z Pěti velkých hor, jež jsou v taoismu posvátné. Tchaj-šan patří i na seznam světového dědictví UNESCO.

Jiní návštěvníci vtipkovali, že v budoucnu by robopes mohl vozit nejen odpadky, ale také dopravovat návštěvníky na posvátnou horu. A v žertování byl nejspíš pořádný díl pravdy, na vrchol v 1545 m n. m. to totiž musí být pořádná štreka.

Vlak s barem, kde se tančí a zpívá, přibližuje kulturní zvyky oblíbené provincie

Cestování

Jak to vypadá, když se splaší velbloud. Turistka neměla moc šancí

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám