Hlavní obsah

Restaurátoři opravují hodiny zámku v Lysicích. Návštěvnost památky láme rekordy

Lysice

Jako nové by měly být do Silvestra historické hodiny, které již od roku 1903 odbíjejí čas na věži zámku v Lysicích na Blanensku. Restaurátoři je rozebrali, celý mechanismus nyní čeká důkladné čistění. „Hodiny jsou i po více než století velmi přesné. Lidé si podle nich řídí čas,“ řekla Novinkám lysická kastelánka Martina Rudolfová.

Foto: archiv NPÚ

Dominantou zámku v Lysicích je jeho vyhlídková kolonáda a věž s hodinami, které nyní rekonstruují.

Článek

Věž zámku v roce 1902 vyhořela. O rok později rozhodli členové rodu Dubských, jimž toto slavné moravské šlechtické sídlo patřilo, že v rámci rekonstrukce nechají na věž naistalovat hodiny. Čas odbíjejí každou čtvrt hodinu. Hodinový stroj si nechali dovézt z Vídně.

Černý ciferník a pozlacené ručičky

„Původní hodiny vypadaly úplně jinak než ty současné. Kdysi měly černý ciferník a pozlacené ručičky. Ještě teď jsme na nich našli pozůstatky zlacení. Čtvrt století mají bílý ciferník s černými ručičkami a tato podoba jim zůstane zachována,“ doplnila kastelánka.

Hodiny se původně natahovaly ručně, před přibližně 35 lety byly předělány tak, aby byly poháněny elektricky. Hodiny jsou dominantou zámku stejně jako jeho mohutná vyhlídková kolonáda.

Foto: archiv NPÚ

Restaurátoři vrátí hodinám nátěr a zkontrolují jejich mechanismus.

Zámek bude otevřen nejen o prvním adventním víkendu, ale také 30. a 31. prosince. Restaurátoři dělají vše pro to, aby na hodinách bylo možné odbít vstup do roku 2025.

Lysický zámek letos doslova praská ve švech. Dříve jej ročně navštívilo do 40 tisíc turistů ročně, letos je jich již bezmála 86 tisíc a sezona ještě zdaleka neskončila. Velkým lákadlem pro veřejnost je zahrada zrekonstruovaná za bezmála 200 milionů korun. Jde dosud o největší památkářský projekt spojený s obnovou zeleně v České republice.

Lysická zámecká zahrada se opět zelená

Domácí

Výběr článků

Načítám