Článek
Čtyřpodlažní budova Salmon Eye (Lososí oko) je jednou z největších plovoucích uměleckých instalací, které lze navštívit, uvádí Daily Mail. Plášť nevšední stavby je tvořen devíti tisíci ocelovými pláty, které mají imitovat vzhled rybích šupin. Jde o centrum, kde se mohou návštěvníci dozvědět o udržitelném rybolovu a zároveň některé z delikates také okusit ve zmiňované restauraci Iris.
Právě podnik, který se otevřel letos na jaře, se těší velké přízni, mimo jiné i na sociálních sítích. Restaurace je dostupná pouze lodí, čímž nápadně připomíná zmiňovaný a lehce zneklidňující snímek Menu z loňského roku. V něm se hosté vydají do nejlepší restaurace světa, která je umístěná na odlehlém ostrově. Dopady této návštěvy jsou ovšem nepředstavitelně katastrofální a tragické, což snad v případě Iris nehrozí.
Návštěva i bez jídla
Šéfkuchařkou restaurace je Anika Madsenová, která podle vlastních slov ráda objevuje nové ingredience nejen v oceánu, zároveň chce k podmořskému životu přistupovat udržitelně. Osmnáctichodové menu má proto návštěvníkům představit ty nejvíce lokální suroviny a jídla; jednou z položek je například i tatarák ze sobího srdce.
„Zážitek v sobě spojuje gastronomii i aktivismus v globálním měřítku. Menu v Iris je jako příběh. Příběh o výzvách a hrozbách, kterým čelí celosvětový potravní řetězec, ale také příběh, který předkládá návrhy na různá vylepšení, díky nimž bychom se mohli přiblížit k vyřešení mnoha problémů,“ uvedli zástupci podniku.
Unikátní budovu lze navštívit i v případě, že lidé nemají zájem o stolování. Zájemci si mohou koupit lístek na dvouhodinou exkurzi, během níž zjistí, jakou stopu po sobě nechává norská akvakultura, tedy cílené hospodaření na vodních plochách, a produkce jídla v mořích. Cena je 349 norských korun, v přepočtu asi 750 korun českých.
Na nejvyšším mořském útesu v Evropě otevřeli ferratu. Při pohledu dolů spadne srdce do kalhot
Může se vám hodit na Firmy.cz: Eurovíkendy