Hlavní obsah

Řekové se obávají o svůj přírodní klenot. Kvůli hordám turistů ztrácí na romantice

Západy slunce na Santorini jsou jedním z nejpůsobivějších řeckých klenotů. Zajistit si dokonalé místo na pozorování se tak pro mnohé turisty stává doslova otázkou života a smrti. Vyzbrojeni selfie tyčemi a telefony mnozí zuby nehty střeží jednu pozici dlouhé hodiny, a jak se začíná stmívat, dalších lidí přibývá a ulice se plní. Zatímco pro návštěvníky jde často o splněný sen, místní prožívají noční můru.

Řecký ostrov Santorini zaplavili turisté, místní volají po regulaciVideo: Reuters

Článek

Na kdysi idylický a poklidný ostrov, jehož populace čítá zhruba 20 tisíc obyvatel, dopadají negativa masového cestovního ruchu zpříma. Výletní lodě tu denně vyvrhnou tisíce lidí, kteří mají často jediný cíl – spatřit západ slunce a zase odjet. „Tohle byl můj sen od střední školy,“ cituje 40letou americkou turistu Mariu Tavarezovou server Independent.

Co je pro jedny sen, je pro druhé noční můrou. Minulý týden v úterý vyzvaly úřady obyvatele, aby během dne omezili svůj pohyb právě kvůli množství turistů. Řecká média krok přirovnala ke covidovému lockdownu, tentokrát způsobenému overtourismem, tedy masovým cestovním ruchem.

Chtějí limity

Po celé Evropě se opětovně rozhořely protesty proti nadměrnému turismu, nejsilněji ve Španělsku. I Santorini ale zosobňuje místa, která pod náporem dovolenkářů trpí nejvíce. Starosta Nikos Zorkos tvrdí, že zastaralá infrastruktura ostrova je nedostačující a ceny nemovitostí vystřelují do astronomických výšin.

Řecké ostrovy helikoptérou už za čtyři tisíce? Cestujte jako milionáři

Cestování

Zorkos také na úřady tlačí, aby nastavily limit na návštěvníky z výletních lodí na osm tisíc denně ze současných zhruba 17 tisíc. „Je v našem nejlepším zájmu zavést limit,“ vysvětlil starosta.

Dokonce i majitelé podniků, kteří z turismu profitují, označují současnou situaci za katastrofickou. „Naše životní standardy klesly. Tak jednoduché to je. Santorini je přírodní klenot, kterému hrozí, že se změní v příšeru,“ uvedl Georgios Damigos, který provozuje malý rodinný hotel.

Chceme peníze nebo ne?

Podle jiných ale znamená více návštěvníků naopak pozitivní zprávu. „Všechno je možné, když dobře plánujete a máte infrastrukturu,“ uvedl viceprezident asociace pro prodej slunečníků Alexandros Pelekanos. „Chceme peníze nebo ne? Chceme mít práci a výnosy nebo ne? Nemůžete mít klid a ticho a zároveň vydělávat,“ míní.

Turistům podle všeho další návštěvníci rovněž nevadí. „V úzkých ulicích je složitější projít, ale je to tu nádherné. Každému bych doporučila, aby přijel,“ řekla portugalská turistka Rita Critovaová.

FOTO: Za čím se jezdí na Santorini

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám