Hlavní obsah

Řecko pokračuje v tažení proti masovému cestovnímu ruchu. Omezí krátkodobé pronájmy

Řecko se letos často skloňuje v souvislosti s masovým cestovním ruchem. Tamní vláda chce nyní dostat pod kontrolu situaci s nemovitostmi, jež se vlivem turismu zhoršuje. Majitelům, kteří své krátkodobé pronájmy promění na dlouhodobé, proto úřady slibují odpuštění daně na tři roky. Prázdninová ubytování budou naopak zdaněna více a zcela se zakáže vydávání nových licencí v centru Athén.

Foto: Profimedia.cz

Na obyvatele Athén dopadá krize na trhu s nemovitostmi.

Článek

Od projednávaného kroku si vláda slibuje zlepšení situace na trhu s nemovitostmi. Podobně jako v jiných evropských zemích i Řecko bojuje s tím, že si obyvatelé nemohou bydlení dovolit. I proto Athéňané plán kvitují.

„Je to tady velký problém, protože se mění městská krajina. Když máte někde tradiční budovy, tak je hned vedle moderní komplex, ze kterého bude airbnb,“ uvedla 58letá Penny Platanitouová.

Právě platformy Airbnb, která patří k největším zprostředkovatelům krátkodobých pronájmů, se chystaná opatření dotknou nejvíce. Šéfka pro styk s veřejností pro jižní Evropu Valentina Reinová v pátek uvedla, že je společnost ochotna spolupracovat s řeckou vládou, aby došlo k cíleným řešením.

Server Independent uvádí, že na Řeky, obzvlášť mladé páry a studenty, doléhá krize s nemovitostmi nejvíce. Země se stále vzpamatovává z ekonomické krize, problémem pak není pouze nedostatek bytů a domů, ale i nízké platy a vysoká inflace.

Rostou i ceny energií

Řecko vynaložilo už miliardy eur na dotace půjček s nízkými úroky pro mladé páry. Další peníze poputují na pomoc párům do 50 let. „Řecko se připojilo k zemím, kde se nedostatek nemovitostí nesnesitelně dotýká rodin,“ uvedla ministryně sociálních věcí Sofia Zacharakiová.

Premiér Kyriakos Mitsotakis pak vyzval Evropskou unii, aby zareagovala na zvyšující se ceny energií, které souvisejí s konfliktem na Ukrajině, ale také se změnou klimatu a vyššími teplotami. „Nedokážeme našim občanům rozumně vysvětlit, proč se ceny z ničeho nic tak zvyšují. Je to politicky nepřijatelné,“ píše se v dopise, který premiér adresoval EU.

Turisté z výletních lodí zaplatí na Santorini a Mykonosu pětistovku za vstup

Evropa

Už žádné další hotely ani bazény s úžasnými výhledy. Santorini řeší masový turismus

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám