Hlavní obsah

Růžový písek, čistá voda a okolní panorama. Jaké jsou nejlepší řecké pláže

Řecké pláže nabízejí vše, co je na dovolené potřeba. Užívat si za zvuků vlnek nebeský klid? Plavat a potápět se, nebo radši s knihou v ruce srkat frappé? Večer zase se sklenkou pozorovat kotvící plachetnice za vůně rožnících se souvlaki? Anebo fotografií zvěčnit některé z fantastických výhledů, kterým propadli romantici všech věků?

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Mys Drastis na severozápadě ostrova Korfu nabízí úchvatný výhled.

Článek

Řecké pláže spojuje čistá voda, krásný reliéf ostrovů a hor a množství zátok, které poskytují psychologický pocit klidu a bezpečí. Přesto se najde 10 pláží, které nabízejí ještě něco navíc. V následujícím seznamu najdete to nejlepší z různých koutů Řecka.

1. Pláž Elafonisi, Kréta

Pláž Elafonisi je proslulá růžovým pískem, mělkou lagunou a křišťálově čistou vodou, pro kterou ji znalci nazývají evropskými Maledivami. Unikátní zbarvení získává ze skořápek biologicky mimořádně zajímavých jednobuněčných organismů Benthic foraminifera. Pláž potěší nejen estéty a fotografy, ale díky malé hloubce i rodiny s dětmi. Nachází se na jihozápadním pobřeží Kréty, nejbližším větším městem je Chania.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Elafonisi na ostrově Kréta

2. Pláž Myrtos, Kefalonie

Pláž Myrtos často vyhrává ankety nejkrásnějších pláží v Řecku pro svou nápadně modrou vodu a bílé oblázky, které do ní vedou. Její kouzlo však nestojí jen na pláži samotné, ale i na jejím sousedství s dvěma vysokými horami, přičemž ta vyšší, Agia Dynati, dosahuje až 1131 metrů nad mořem. Pláž je přístupná po klikaté cestě a nabízí úchvatné výhledy. Nachází se na západním pobřeží severního výběžku ostrova Kefalonie.

Foto: Envato Elements

Pláž Myrtos na ostrově Kefalonia

Jedna z nejkrásnějších řeckých pláží láká na filmovou romantiku

Cestování

3. Pláž Sarakiniko, Milos

Měsíční krajina pláže Sarakiniko i pouze na fotkách oslní nadpozemsky bílými vulkanickými skalními útvary, při jejichž tvorbě se příroda stala surrealistickým sochařem. Kontrast mezi skalami a hlubokým modrým mořem je ohromující, a tak není divu, že si místo jako kulisu oblíbily i různé modelingové agentury. Na vlastní nebezpečí mohou milovníci šnorchlování prozkoumat i blízký vrak tankeru Africa, který se zde potopil v roce 2003. Pláž se nalézá na severu ostrova Milos.

Foto: Envato Elements

Pláž Sarakiniko na ostrově Milos

Ostrov s překrásnými plážemi stráží jedna z nejjedovatějších evropských zmijí

Cestování

4. Pláž Navagio, Zakynthos

Šance, že už jste viděli fotografii pláže Navagio, se blíží jistotě. Zátoka v kolmých skalních stěnách a na ní vrak lodi, který jako by se zrovna potápěl do bílého písku. MV Panagiotis, jak se nebohá kocábka jmenovala, je stále záhadná a přesné okolnosti jejího ztroskotání jsou pouze na úrovni spekulací. Pláž je přístupná pouze lodí a kvůli hrozbě pádu kamení je z bezpečnostních důvodů v posledních letech oficiálně uzavřena. Je však možné se vykoupat v jejím okolí a místní uvádějí, že někteří provozovatelé výletních lodí za příznivého počasí turisty nechají doplavat až k ní. Navagio se nachází na severozápadě ostrova Zakynthos.

Foto: Envato elements

Pláž Navagio na ostrově Zakynthos

Nejhezčí pláží je podle ankety Navagio

Cestování

5. Pláž Paleokastritsa, Korfu

Jelikož Korfu patří k jedněm z nejsevernějších řeckých ostrovů, je i zdejší flóra bujnější, než je na Řecko zvykem. Tím se Paleokastritsa odlišuje od jiných - je součástí řady malých zátok obklopených bujnou zelení a zdejší tyrkysová voda láká ke koupání a šnorchlování. Patří mezi ty živější, což znamená i větší množství služeb pro sport a relaxování, ale milovníci samoty naleznou v okolí dostatek soukromí v některé z mnoha zátočin. Na pláž na západním pobřeží ostrova se lze dostat i městskou hromadnou dopravou z hlavního města ostrova Korfu, jež patří k jednomu z nejkrásnějších v celé zemi.

Foto: Envato Elements

Pláž Paleokastritsa na ostrově Korfu

6. Pláž Kokkini, Santorini

Pláž Kokkini uhrane tyrkysovým mořem a rudými skalami. Nejfotogeničtější ostrov Santorini je vlastně zhroucenou sopkou a skály na Kokkini jsou ztuhlou lávou. Pláž tvoří oblázky a černý písek. Zdejší úchvatné barvy jsou vykoupeny poněkud obtížnějším vstupem do vody a pro menší velikost pláže je lepší návštěvu strategicky naplánovat, byť milovníci něčeho opuštěnějšího naleznou příležitosti i v okolí. Pláž se nachází blízko města Akrotiri, které je doslova nabyté památkami od minojských dob až po nejjasnější republiku Benátskou.

Foto: Envato Elements

Pláž Kokkini na ostrově Santorini

7. Laguna Balos, Kréta

Balos je nepopsatelný - mořská voda proudí úzkou štěrbinou do laguny, kde ji uzavře kamenný val, po které lze dojít na ostrov Tigani, jež celou scenérii uzavírá. Tigani vypadá jako stolová hora a jsou z něj úchvatné výhledy, ale na ty, kdo chtějí spíše dovolenkovou pohodu, čeká růžový písek na pláži v laguně. Součástí místního koloritu jsou i stáda ovcí Kri-kri, unikátního druhu divokých přežvýkavců typických právě pro Krétu. Lze se tam dostat buď poněkud dobrodružnou cestou autem, nebo pohodlněji lodí z blízké Chanie.

Foto: Envato Elements

Laguna Balos na ostrově Kréta

8. Pláž Voutoumi, Antipaxos

Antipaxos se nachází na severozápadě Řecka a podobně jako blízké Korfu bují až neřecky zelenou vegetací. Na jednu stranu tu je na zdejší končiny exotická tráva a stromy poskytující osvěžující stín, na druhou tu je typicky průzračná, tyrkysová voda. Oblázky se blíže k moři mění v nejjemnější písek a v kombinaci s teplou a mělkou vodou se zdá, jako by rodiny s dětmi nalezly ideální místo pro dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Voutoumi, Řecko

9. Zátoka Anthony Quinna, Rhodos

Anthony Quinn ztvárnil nejslavnějšího Helléna nové doby, Řeka Zorbu, i když byl Mexičanem s irskými kořeny. Na „své“ pláži na Rhodu natáčel film Děla z Navarone a místo Quinna tak nadchlo, až mu ji tehdejší diktatura darovala. Později bylo rozhodnutí zrušené, ale jméno po herci už zůstalo. Krom své neobyčejné pohlednosti je pláž mimořádně vhodná pro potápění. Zátoka se nachází na severozápadě ostrova, nedaleko hlavního města Rhodos.

Foto: Stáňa Seďová, Novinky

Zátoka Anthonyho Quinna

10. Paradise Beach (Rajská pláž), Kos

Rajská pláž na Kosu je ideální destinací pro ty, kteří chtějí všechny přednosti Řecka - nebesky modrou vodu, pohledná panoramata ostrovů a hor, ale zároveň hledají kombinaci odpočinku a dobrodružství. Díky krásné přírodě, široké nabídce vodních sportů a živé, letní atmosféře si zde každý najde to své. K dispozici jsou vodní skútry, windsurfing nebo různé druhy potápění. Pláž se nachází na jižní straně západu ostrova a pozor, Rajské pláže jsou na Kosu dvě a tato je na východ od města Kefalos.

Foto: Profimedia.cz

Paradise beach, Kos, Řecko

KVÍZ: Poznáte nejkrásnější řecké pláže?

Cestování

Antické chrámy, malebné pláže i želvy. Nejlepší ostrovy v Řecku na dovolenou

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám