Hlavní obsah

Od bájného labyrintu k sedmi divům světa. Řecké památky, které vás vezmou do historie

Pořád žijeme v řeckém světě. Středomořskému národu vděčíme za koncepty demokracie a divadla. Medicína, filozofie nebo olympijské hry přímo navazují na své antické vzory. I když některá centra řecké civilizace dnes leží v Turecku, Itálii nebo Egyptě, i na území dnešního Řecka lze narazit na místa spjatá se samotnými základy evropské civilizace.

Foto: Envato Elements

Chrám bohyně Artemis v Delfách

Článek

1. Knossos, Kréta

Knossos, ležící nedaleko města Heraklion na ostrově Kréta, je největší a nejznámější památkou mínojské civilizace, která jako první přinesla do Evropy vyspělou kulturu. Palácový komplex, který byl centrem politického a kulturního života Mínojců, byl tak rozsáhlý a spletitý, až dal vzniknout legendě o labyrintu, v jehož chodbách byl uvězněn Minotaurus, napůl člověk a napůl býk. Barevná sloupoví, rozkošné malby delfínů a sál s trůnem vás přenesou do doby bronzové i dnes.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Zbytky paláce v Knossu

2. Sparta a Mystra, Peloponés

Na Peloponéském poloostrově se nachází město Sparta, založené na místě někdejšího města legendárních vojáků, jejichž disciplína a síla inspirují dodnes. Samotná Sparta nezachovala mnoho hmatatelných památek jako přirozený důsledek toho, že staří Sparťané materiálními statky ostentativně opovrhovali.

Naštěstí nedaleko Sparty leží Mystra, byzantské město postavené na svazích pohoří Taygetos. To je známé svými zachovalými kláštery a kostely, ale i nádhernými výhledy na okolní krajinu. Je považováno za jedno z nejkrásnějších míst byzantské éry, a tak lze při jedné návštěvě spojit antiku a středověk.

Foto: Envato Elements

Byzantský klášter ve městě Mystra, v pozadí novodobá Sparta

Růžový písek, čistá voda a okolní panorama. Jaké jsou nejlepší řecké pláže

Cestování

3. Athény, Attika

Přidávat Athény do seznamu řeckých památek je sice jako nosit sovy do Athén, ale město je skutečným muzeem pod širým nebem. Dominantou pulzující metropole je Akropole s ikonickým Parthenonem, chrámem zasvěceným bohyni Athéně.

Byla by ale škoda zdržet se jen v Akropoli, když je poblíž starověká agora, kde se zrodila evropská filozofie i politika a kde je i nejzachovalejší řecký chrám Hefaisteion.

K procházkám vybízí také Plaka – malebná čtvrť plná neoklasicistních domů a úzkých uliček. V Odeonu Heroda Attika si můžete dodnes vychutnat hudební produkci stejně jako obyvatelé Athén před tisíci lety. Vedle něj je Dionýsovo divadlo, kde se zrodilo herectví, jak ho známe dnes.

Foto: Petr Veselý, Novinky

Akropolis s Odeonem Heroda Attika v popředí

4. Meteora, Thesálie

Meteora, doslova znamenající „zavěšené ve vzduchu“, je komplex klášterů postavených na vrcholcích obrovských skalních útvarů v centrálním Řecku. Tyto kláštery, které byly založeny mnichy ve 14. století, osloví nejen spirituálně, ale i esteticky úchvatnými pohledy na okolní krajinu. Meteora je jedním z nejvýznamnějších poutních míst v Řecku a její návštěva příjemně vytrhne z všedního světa. Zároveň je exotické navštívit i tu část Řecka, kde není moře a kde dokonce tečou řeky.

Foto: Šárka Stanieczková

Klášter Metamorfeosus, Meteora

5. Achilleon, Korfu

Achilleon, palác na ostrově Korfu, byl postaven na konci 19. století pro královnu Alžbětu, známou jako Sisi, císařovnu rakouskou. Ta zde hledala útočiště nejen pro své křehké zdraví, ale také pro svou romantickou povahu. Achilleon, pojmenovaný po legendárním hrdinovi Achilleovi, je plný soch a uměleckých děl inspirovaných antickou mytologií. Nabízí nádherný výhled na okolní moře a zahrady. Je originální v tom, jak romanticky s dědictvím země zachází, a pro mnohé může být více inspirativní než návštěva autentických ruin.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Socha umírajícího Achilla v zámečku Achilleion

6. Olympie, Peloponés

Olympie, místo zrodu olympijských her, je jedním z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Řecku. Nachází se na západním Peloponésu a byla náboženským centrem zasvěceným Diovi, nejvyššímu z řeckých bohů. Prohlídka zbytků starověkých stadionů, chrámů a gymnázií vám ukáže, jak byly sport a náboženství neoddělitelně spjaty. V chrámu boha Dia se nacházel jeden z divů světa, dvanáctimetrová Diova socha, dnes zde ale ze svatyně uvidíte jen její základy, stejně jako z většiny ostatních staveb. Bohatství toho, co se zachovalo, je naštěstí jen nedaleko v blízkém archeologickém muzeu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zbytky Diova chrámu, kde se nacházela slavná socha, jeden ze sedmi divů světa.

7. Delfy, střední Řecko

Delfy, považované za střed starověkého světa, byly domovem slavné věštírny zasvěcené bohu Apollónovi. Tento komplex chrámů a pokladnic, obklopený nádhernými horami, byl místem, kam přicházeli lidé z celého Řecka, aby se poradili s Pýthií, tajemnou věštkyní, která vdechovala výpary z trhliny ve skále a ve stavu šílenství pronášela mnohoznačné věštby. Okolní krajina naprosto odpovídá významu místa a svou monumentalitou vyvolává dojem posvátnosti i v dnešní době.

Foto: Envato Elements

Chrám bohyně Artemis v Delfách

8. Soluň, Makedonie

Soluň neboli Thessaloniki je druhé největší město Řecka. Není jen městem Cyrila a Metoděje, tedy byzantských kostelů a klášterů, ale i nočního života, kaváren, hudby a restaurací. Město mnohokrát vyměnilo pány i obyvatele a jednu dobu bylo i jediným větším evropským městem, kde židé tvořili většinovou populaci. Mezi nejvýznamnější památky patří Bílá věž, symbol města, a Rotunda, původně římské mauzoleum přeměněné na křesťanský kostel.

Foto: Envato Elements

Bílá věž v Soluni, dodnes ve městě kontrastují starobylé památky s živoucí metropolí.

9. Rhodos, Dodekanéské ostrovy

Rhodos, největší z Dodekanéských ostrovů, je místem, které uchovává památky na křižácké období středomoří. Staré město Rhodos, dodnes obklopené mohutnými hradbami, je jedním z nejlépe zachovalých středověkých měst v Evropě a západoevropská gotika působí v Řecku nezvykle osvěžujícím dojmem. Kromě středověkých památek, jako je palác Velmistrů nebo ulice Rytířů, nabízí Rhodos také nádherné pláže a křišťálově čisté moře.

I zde byl kdysi jeden ze sedmi divů světa, a to kolos rhodský - obrovská bronzová socha boha Hélia. Na místě, kde byl bůh slunce údajně rozkročen, aby pod ním mohly proplouvat lodě do přístavu, najdeme dnes dva sloupy, na kterých stojí dva daňci – samec a samice. Tyto sloupy se staly symbolem ostrova Rhodos a navždy mají připomínat umístění rhodského kolosu.

Foto: Envato Elements

Ulice Rytířů ve městě Rhodos na stejnojmenném ostrově

10. Delos, Kyklady

Ostrov Delos, ležící nedaleko slavného Mykonosu, je malý neobydlený ostrov, který byl v antice posvátným místem, zasvěceným Apollonovi a Artemis, a zároveň rušným střediskem na křižovatce obchodních cest. Dnes je Delos až na pár nezbytných pracovníků pustý a prázdný, a tak můžete nad pomíjivostí civilizací přemítat mezi zbytky chrámů, divadel a obytných domů. Významné jsou i zachované mozaiky, srovnávané s mozaikami z Pompejí.

Foto: Profimedia.cz

Sochy lvů na ostrově Delos

Antické chrámy, malebné pláže i želvy. Nejlepší ostrovy v Řecku na dovolenou

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám