Hlavní obsah

Antické chrámy, malebné pláže i želvy. Nejlepší ostrovy v Řecku na dovolenou

Řecko má něco mezi 1200 až 6000 ostrůvky a 166 až 227 ostrovy, a tak není divu, že člověk může být v nabídkách cestovních kanceláří poněkud ztracen. Pro pomoc bezradnému návštěvníkovi je tu výběr 10 nejlepších řeckých ostrovů, který pokrývá ostrovy vyprahlé i zelené, živé i romantické, ty na jihu i na severu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Akropole v Lindosu

Článek

1. Santorini

Santorini je koncentrovanou esencí řeckých ostrovů. Bílé domy a modré moře, větrné mlýny a skalní útesy… Jakožto neobyčejně fotogenické místo je Santorini také náležitě plné, a proto je strategické si návštěvu ostrova naplánovat tak, aby se návštěvník vyhnul davům. Kromě idylických městeček tam jsou také pláže s černými vulkanickými oblázky, méně vytížené, ale neméně pohledné vesničky, anebo třeba zdejší „Pompeje“ - Akrotiri, město z doby bronzové, konzervované sopečným výbuchem.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Město Oia na ostrově Santorini

2. Mykonos

Mykonos je v podstatě řecká Ibiza. Bílé domečky skrývají živou párty scénu a tím je ostrov oblíbený mezi mladými cestovateli. Pozvolné písečné pláže ale dělají místo vhodné i pro rodiny s dětmi. A když se vezme v potaz, že na pohodlné doplutí je tu ostrov Délos, památka UNESCO pro své ruiny starověké přístavní metropole, je Mykonos opravdu pro každého, kdo zrovna potřebuje trochu toho pohodlí.

Foto: Envato Elements

Město Mykonos na stejnojmenném ostrově

3. Kréta

Největší řecký ostrov má vlastní historii a kulturu, která je výjimečná i v rámci Řecka. Kréta by minimálně z hlediska turismu mohla být samostatnou zemí. Tak například město Malia uspokojí milovníky nočního života, Rethymno zase ty, kdo hledají tradiční atmosféru rybářského městečka, a hlavní město Heraklion každého, kdo touží po autentickém velkoměstě okořeněném benátskou architekturou a četnými muzei. Jih ostrova je samostatnou kapitolou - více autentický, více přírodní, ale hůře dostupný. Nachází se tu taky slavný Knóssos, předobraz mytického labyrintu, a pro milovníky túr jsou tu hory, stezky a strže uprostřed ostrova.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Palác Knóssos na Krétě, nejslavnější památka doby bronzové

Nejzelenější řecké souostroví vábí nejen krásnými plážemi

Cestování

4. Rhodos

Rhodos ve středověku dobyli křižáci a jejich gotické stavby působí v řecké krajině příjemně nezvykle. Staré město, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, je dodnes obehnáno hradbami a může se chlubit jak množstvím úctyhodných staveb, tak i krásných pláží. Milovníky městské turistiky potěší množství nákupního a kulturního vyžití, ale stačí vyrazit za město a náhle se lze kochat romantickou, tichou krajinou. Když se uváží, že i pro děti je tu dostatek mělkých pláží, tak lze Rhodos doporučit opravdu všem.

Foto: Envato Elements

Ulice Rytířů ve městě Rhodos na stejnojmenném ostrově

5. Korfu

Na severozápadním kraji Řecka je nečekaně svěží klima, a tak není divu, že tamější zeleno okouzlilo nejednoho návštěvníka. Ve stínech stromů se v parném létě skvěle odpočívá a členité pobřeží nabízí dostatek všestranných zátok. Celková atmosféra na ostrově je příjemně uvolněná. Jelikož tento ostrov drželi Benátčané, architektura má italskou eleganci a jejich pozůstatkem je i tradiční korfský karneval, při kterém na pomezí února a března vyrazí do ulic maškary. Stejnojmenné hlavní město Korfu je navíc jedním z nejhezčích v celé zemi.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Stará pevnost připomíná historii benátské epochy.

6. Skiathos

Popularita ostrova ve střední části Řecka raketově vzrostla kvůli filmu Mamma Mia! Ten se natáčel především na blízkém ostrově Skopelos, kam se lze hravě dostat lodí, ale značné množství scén se natáčelo přímo na Skiathu. Ostrov sám je proslulý svými více než 60 plážemi, mezi kterými se najdete i dost písečných, mělkých zátok, což ocení nejen návštěvníci s malými turisty. Jak je patrné z už zmíněného filmu, Skiathos je neobyčejně malebný, zároveň i je praktický, protože má vlastní letiště a svou polohou je vhodný i pro prozkoumávání okolí prostřednictvím lodní dopravy.

Foto: Envato Elements

Ostrov Skiathos

7. Naxos

Naxos je známý svou krásnou krajinou a písečnými plážemi a je ideální pro ty, kteří hledají mix odpočinku a dobrodružství. Krom turistických stezek lze prozkoumat i tamní pitoreskní vesnice a ruiny antických chrámů. Ostrov je oblíbený i u milovníků vodních sportů. Půda na Naxu je mimořádně úrodná a lokální brambory jsou legendární. Proslulé jsou i místní ovčí sýry.

Foto: Envato Elements

Ostrov Naxos, pohled skrz mramorovou bránu boha Apollóna

8. Kos

Kos je živý, přátelský ostrov, který přeje vodním sportům i rodinným dovoleným. Pro milovníky historie tam jsou stopy po nejslavnějším rodákovi, otci medicíny Hippokratovi. Pěstuje se na něm vyhlášené víno, opékají místní ryby a nacházejí se tam i teplé sirné prameny na bolesti kloubů a nemoci kůže. Protože je ostrov na řecké standardy poměrně plochý, je oblíbený i u milovníků cyklistiky.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Chrám Asklépion na ostrově Kos

9. Thassos

Thassos je nejsevernější řecký ostrov pokrytý piniovými lesy a obrovskými horami. Jsou tu i vyhlášené olivy a ostrov nabízí klidnější a malebnou dovolenou. Ti dobrodružnější zase můžou vyrazit zdolat tamní svahy. Na jedné ze skal přímo nad mořem stojí klášter archanděla Michaela a u hlavního města ostrova jsou pozůstatky akropole. Lodí se dá dostat na pevninu do města Kavala, které má osmanský nádech, a navíc se v něm zachoval i římský akvadukt.

Foto: Envato Elements

Ostrov Thassos

10. Zakynthos

Zakynthos je živý ostrov, plný oslavovaných pláží, skal a jeskyň pro milovníky přírodních krás. Na své si přijdou jak příznivci nočního života, tak i potápění a dalších vodních sportů. Nejslavnějšími obyvateli jsou karety obecné, oceánské želvy, které do písku kladou vajíčka. Vylíhlé želvičky se pak samy vydávají na strastiplnou cestu zpátky do moře. Pro blaho želv je potřeba respektovat omezení, která některá místa na pobřeží musí mít, dospělou želvu lze při troše štěstí potkat i v moři.

Foto: Envato elements

Pláž Navagio na ostrově Zakynthos

Růžový písek, čistá voda a okolní panorama. Jaké jsou nejlepší řecké pláže

Cestování

Čech jel do Řecka pátrat po rodinných kořenech. Z rituálu u hřbitova ho dodnes mrazí

Cestování

Výběr článků

Načítám