Hlavní obsah

Řecko má své vlastní Seychely

Ostrov Ikaria na východě Egejského moře nejvíc proslavila dlouhověkost jeho obyvatel. Vyhledávaným útočištěm turistů je ale i díky půvabným plážím, z nichž jedna skutečně vyniká. Seychelská pláž se honosí křišťálově čistou vodou v až neskutečných odstínech modré. Nechybí ale ani působivé skalní útvary, tolik typické pro souostroví v Indickém oceánu, po němž má řecká kráska jméno.

Foto: Profimedia.cz

Seychelská pláž je jedním z lákadel Ikarie.

Článek

Ikaria disponuje 164 kilometry pobřeží a nachází se nedaleko mnohem známějšího ostrova Samos, který se skoro dotýká tureckých břehů. Jméno získala jeho menší řecká sestřička po bájném Ikarovi, který na ni měl spadnout poté, co mu během letu slunce roztopilo vosk, jímž byla slepena jeho křídla. Podle další báje se na ní měl zrodit i bůh vína Dionýsos.

Obyvatelé poklidného ostrova jsou vyhlášení aktivním životním stylem, který v kombinaci se středomořskou stravou bohatou na lokální bylinky vede k nevšední dlouhověkosti. Jeden ze tří Ikarianů se dožívá devadesáti let.

Foto: Profimedia.cz

Město Agios Kirykos leží na východě Ikarie.

Seychelská pláž zdaleka není jedinou vyhlášenou na ostrově, líbivé kulisy i jméno ji však činí jednou z nejatraktivnějších. Nachází se na jihu Ikarie, asi 45 minut jízdy od města Agios Kirykos a zhruba pět minut cesty autem z nedaleké vesnice Mangganitis.

Obě trasy, jedna z východu, druhá ze západu, končí u bezplatného parkoviště k pláži. Od něj je to ale ještě slušná pěší procházka (zhruba 15 minut dolů a nejmíň dvakrát tolik nahoru). Cestu podél koryta řeky lze označit za středně náročnou a závěr trasy je poměrně strmý. Pevná obuv je proto nezbytností.

Jedna z nejkrásnějších řeckých pláží láká na filmovou romantiku

Cestování

Pěšky i lodí

V hlavní sezoně je možné využít zpáteční cestu lodním taxi z vesnice Mangganitis (za zhruba 10 eur, 253 korun) či si udělat jednodenní výlet lodí na pláž z letoviska Armenistis na severu či již zmíněného Agios Kirykos.

Po svých je to ale nejen zaslouženější, ale také o hodně soukromější zážitek. Kdo si přivstane, může si Seychelám konkurující pláž užít v její panenské kráse. Po poledni se začíná plnit návštěvníky z lodí.

Foto: Profimedia.cz

Obří balvany a průzračně čisté moře daly pláži jméno.

Pláž se nachází v malebné zátoce, je pokryta světlými oblázky a obklopují ji skály fascinujících tvarů. Díky čistotě vody je ideální pro šnorchlování. V nejoblíbenějších letních měsících na pláži funguje improvizovaný bar, kde si můžete dát koktejl. Před začátkem sezony a po jejím konci si raději přibalte dostatek tekutin. Byla by totiž škoda řecké Seychely opouštět dřív, než je nutné.

Jedna z nejkrásnějších portugalských pláží láká na útesy ve tvaru srdce

Cestování

Ze 100 nejlepších pláží světa je 30 evropských

Cestování
Související témata:
Ikaria
Krásná pláž

Výběr článků

Načítám