Článek
Ostrov hor a oblaků, jak se Tchaj-wanu často přezdívá, se postupně stává vyhledávanou destinací gurmánů. V aktuálním průvodci přibylo deset nových zástupců, díky čemuž se země pyšní celkem 49 podniky oceněnými michelinskou hvězdou. Mezi nimi vyčnívá coby vůbec první zmrzlinárna Minimal v Tchaj-čungu, informuje server CNN.
Zájemci si mohou zmrzlinu odnést v kelímku či kornoutku, zároveň se mohou pohodlně usadit ve stylovém interiéru a dopřát si také unikátní degustační menu o sedmi chodech.
„Restaurace se zaměřuje na led a zmrzlinu a velmi umně představuje skrze kreativní kombinace nejrůznější chuťové odstíny a textury,“ píše o podniku Michelinův průvodce. Dodává, že chuť, ale i řemeslná zdatnost všechny hodnotitele odzbrojily. I proto dostala zmrzlinárna v publikaci nejen zmínku, ale rovnou prestižní hvězdičku.
Chorvatsko nejsou jen lignje na žaru. Poprvé získalo dvě michelinské hvězdy
Vášeň pro led
Zakladatel restaurace Arvin Wan byl prý ledem posedlý už jako dítě. „Moje rodina měla dvoudveřovou lednici se zabudovaným vyráběním ledu. Každý den jsem jedl ledové kostky,“ vzpomíná Wan s tím, že ho dostala nejen struktura, ale i lehce nasládlá chuť filtrované vody. Začal proto s touto zdánlivě obyčejnou surovinou experimentovat a o mnoho let později proměnil svou vášeň v profesi.
Wan absolvoval kulinářskou školu a pracoval jako šéfkuchař. Když mu zemřela maminka, dal výpověď a v roce 2014 nastoupil do zmrzlinárny. Později společně s kamarádem založil v Tchaj-čungu restauraci Sur, která v roce 2021 obdržela michelinskou hvězdu. Tam zastával Wan pozici pastry chefa, tedy osoby, jež má na starost dezerty. A tak se oklikou vrátil ke své vášni – ledu.
„Dezerty nebývají nejdůležitější součástí jídla v restauraci. Jsou spíš finální tečkou,“ konstatuje Wan s tím, že se toužil věnovat hlavně ledu, což však z pohledu restaurace není možné. V roce 2021 proto otevřel své brány podnik Minimal. Jeho název odkazuje k tomu, že zmrzlina možná na první pohled vypadá nenápadně, jde však o komplexní pochoutku tvořenou mnoha elementy.
Hrátky s teplotou
Při degustační večeři, kterou zmrzlinárna nabízí, ale lidé ochutnají i jiné pokrmy, většina z nich je však studená. Wan si totiž u nabízených jídel hraje s různými teplotami, přičemž opravdu teplý je vždy jen jeden chod.
„Většina lidí není příliš seznámena s teplotami pod nulou, mají za to, že je všechno stejné. Musel jsem najít způsob, jak jim vysvětlit rozdíly, tvrdí Wan. Doplňuje, že dospělí v podniku znovu odhalí svou vášeň pro zmrzlinu a budou si při každém soustu připadat, jako když studenou dobrotu jedí poprvé.