Hlavní obsah

První promenádu na kolonádě u Svratky nabídne Brno příští rok

Nepříjemná dopravní omezení na velkém městském okruhu. Kolony a v nich dlouhé čekání. Tyto a další problémy s sebou nevyhnutelně nese jedna z největších brněnských staveb, kterou jsou protipovodňová opatření na Svratce spojená s výstavbou náplavky, která má z Brna udělat město, jež se bude moci chlubit novou oázou klidu a odpočinku v bezprostřední blízkosti řeky.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Stavba náplavky na řece Svratce v Brně

Článek

Stavba, která je rozdělena do čtyř etap, je v současnosti nejvíce viditelná v části Poříčí a Nové sady. Právě zde vznikne kolonáda se stezkami a pěšinami vhodná k odpočinku i sportování, jejíž součástí bude i protipovodňová zeď.

Jak uvádí mluvčí magistrátu města Brna Filip Poňuchálek, na stavbě za téměř půldruhé miliardy korun se průběžně pracuje i na jiných místech.

„Opravy kanalizace, které okem nejsou vidět, probíhají u viaduktu na Uhelné nebo na Táborského nábřeží. To, co ale vidí každý, je postupné odbourávání kamenných zdí. V části od Vídeňského mostu za areálem Hospice sv. Alžběty také dochází k úpravě koryta řeky, vzniká tu i nová lávka pro pěší. V neposlední řadě už se také staví protipovodňové stěny na Táborského a Bakalově nábřeží. Za koupalištěm Riviéra se rýsuje nová stezka, její část je již hotová,“ sdělil mluvčí.

Hotovo by mělo být v roce 2028

Vzhledem k tomu, že je stavba situována téměř v centru města, je k ní přidružena i oprava velkého množství částí kanalizace, vodovodů a dalších inženýrských sítí. Některé z nich bohužel nebyly v podkladech pro dokumentaci zaznamenány přesně. S těmito nepředvídatelnými okolnostmi se však investor podle magistrátu města vypořádal, projektová dokumentace byla aktualizována.

Významnou součástí projektu je i rekonstrukce kmenové stoky kanalizace s několika sdruženými objekty masivních odlehčovacích a hradidlových komor, což je technologicky i finančně náročná stavba. To jsou hlavní důvody, proč byl prodloužen termín dokončení stavby.

Na dokončenou první část na Poříčí v příštím roce budou v dalších třech etapách navazovat úseky Trnitá, která by měla skončit v roce 2026, Zbrojovka (2028) a nakonec Sokolova rovněž s termínem dokončení 2028.

V Brně opraví Měnínskou bránu. Vznikne v ní expozice o úspěšné obraně města před Švédy

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám