Hlavní obsah

Protesty ve Španělsku sezonu neovlivnily. Turistů dál přijíždějí miliony

Letní sezonou ve Španělsku hýbaly protesty proti masovému cestovnímu ruchu. Jak se však ukázalo, napjatá atmosféra zahraniční návštěvníky neodradila a dál jich do země přijíždějí miliony. Jen v červnu to bylo 10,9 milionu turistů, hlavně Britů a Němců. Často mířili do Barcelony či na Mallorku, tedy přímo do epicentra demonstrací.

Foto: Profimedia.cz

Turisté Španělsko milují a kvůli protestům s tím nehodlají přestat (ilustrační foto).

Článek

Turisté, z nichž k nejpočetnějším skupinám patří zmiňovaní Britové a Němci, jsou pro Španělsko navzdory nelibosti místních důležití. Od ledna do července vzrostly útraty zahraničních návštěvníků o 18,6 procenta na 71 miliard eur (1,78 bilionu korun), uvádí s odkazem na španělský statistický úřad server Independent.

Průměrně utráceli Britové během červencového pobytu 1389 eur (přes 34 tisíc korun) a Němci 1340 (přes 33 tisíc korun). Částky značí utracené peníze za osobu za dovolenou. Peníze vybrané z letních prázdnin mají španělskou ekonomiku posílit o 2,4 procenta.

Obyvatelům přitom nejsou hordy turistů vůbec po chuti, protože zabírají místa na plážích či v restauracích, palčivým tématem jsou zejména stále vyšší ceny za bydlení. V červenci se proto v Barceloně odehrál jeden z největších protestů proti cestovnímu ruchu, kde demonstranti křičeli i hesla jako „Turisté, běžte domů“.

Server Independent uvádí, že v Barceloně se chystá protest i na nadcházející víkend, a to na pláži Somorrostra, kde bude možné sledovat americký pohár v plachtění.

Najít rozumné řešení

Španělský úřad pro cestovní ruch potvrdil, že příjezdy zahraničních návštěvníků nebyly v létě nepokoji ovlivněny.

Šéf cestovní asociace Baleár Pedro Fiol pak uvedl, že slogany místních by neměly být zaměřeny proti turistům, ale proti špatné vládní politice. „Spojené království a Německo jsou základními pilíři našeho cestovního ruchu. Musíme zajistit, že zůstanou silné, nemůžeme si dovolit, aby se tohle odvětví zbortilo. Potřebujeme rozumnou debatu, ze které vyplynou rychlá a jednoduchá řešení,“ uvedl Fiol.

GLOSA: Frustrace z hord turistů v Evropě sama neodezní. Je potřeba tvrdších opatření

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám