Hlavní obsah

Pro turisty i poutníky. Na odlehlých místech v českých lesích rostou útulny

Skoky, Karlovarský kraj

Najít si v divočině přístřeší pro přespání se v minulosti zdálo jako nemožné. Teď mají turistům pomoci nově vznikající útulny. Lesy České republiky je začaly letos budovat na vybraných odlehlých místech po celé zemi. Lidé se tam mohou schovat před deštěm či pod střechou přenocovat. Co všechno útulny nabízejí a jak vypadají? To jsme zjišťovali s kamerou v jedné z prvních útulen ve Skokách na Karlovarsku.

Pobýt i přespat. Na odlehlých místech v českých lesích rostou útulny. Posloužit mají turistům i poutníkům.Video: Marek Tereba, Novinky

Článek

Jak přiznávají Lesy České republiky, nápadů na útulny bylo v minulosti více. Nakonec se státní podnik dohodl s cestovatelem a publicistou Janem Hockem a na základě jeho doporučení se do realizace dřevěných chatek, sloužících pro odpočinek i přespání, pustil.

Hocek se myšlenkou chatiček k pobytí inspiroval v zahraničí, hlavně ve Skandinávii. Část těchto zemí sám prochodil, a mohl tedy porovnat, jak některé státy přistupují k pobytu turistů v přírodě. V Norsku se podobných útulen nacházejí stovky, a tak si autor řekl, proč by nemohly vzniknout i v tuzemských lesích. Sám prošel křížem krážem celou naši zemi a vytvořil systém nejdelších turistických a poutních dálkových tras v České republice.

Stezky z lásky vylepšují turistické trasy, dobrovolníci vyrazí i na Vlčí horu

Cestování

„Poutník, který se po těchto stezkách vydá, najde každých dvacet kilometrů místo na ubytování. Horskou chatu, penzion nebo hotel. Pořád jsem ale měl pocit, že něco jako útulny by na té trase bylo fajn,“ prozradil Novinkám.

Odlehlá místa se zdrojem vody

Útulny dnes vznikají i mimo trasy vyznačené Hockem. „Místa jsme vybírali se záměrem postavit útulny u dálkových tuzemských tras, přírodního zdroje vody, na rovinatém terénu, pokud možno, a v odlehlých místech, kde není možné využít komerční ubytování. Projektované jsou zcela prakticky a tak, aby se maximálně využila celá jejich plocha,“ prozradila Novinkám tisková mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Foto: Jan Hocek, Via Czechia

Útulny by měly splývat s okolní přírodou, což se v údolí řeky Střely povedlo.

Se stavbami se tak setkají turisté také na Stezkách Českem i trasách Klubu českých turistů. V letošním rozpočtu vyčlenily Lesy ČR na stavbu útulen necelé čtyři miliony korun. Vybudování jedné z nich trvá přibližně měsíc, částka dosahuje maximálně 250 tisíc korun.

Patrová stavba v údolí řeky Střely

Jedna z prvních letošních dvaceti útulen vznikla v lesích nedaleko Karlových Varů. V útulně se vyspí čtyři osoby, kromě plochy na spaní je tam i stůl s lavicemi. „Útulna myslí i na lidi, kteří tu nechtějí spát, je tu přístřešek pro lidi, kteří tu procházejí. Mohou se tady schovat před deštěm, nepohodou či vánicí. Mohou se tu zastavit, třeba si uvařit čaj, nebo si jen užívat výhledy,“ vysvětlil autor myšlenky.

„Do patra se vejdou čtyři lidé, možná pět hubených. Pár lidí tady tedy může přečkat noc, ráno se sbalí a jdou dál,“ dodal Hocek.

„Každý poutník je v útulně vítaný, žádáme jen o dodržování základních pravidel: nekouřit, nerozdělávat v okolí oheň, odpadky vzít s sebou do civilizace, přespat maximálně jednu noc, aby útulny sloužily veřejnosti v nezměněném stavu co nejdéle,“ připojila informace Jouklová.

Foto: Jan Hocek, Via Czechia

Z prvního patra se dá okýnky ráno kochat výhledy na okolí.

Letos zatím vzniklo celkem šest útulen a Lesy České republiky jich chtějí tento rok postavit dalších čtrnáct. Obdobný počet má v tuzemsku vyrůst i v následujících letech. „V chráněných oblastech samozřejmě projednáme náš záměr se zástupci ochrany přírody,“ dodal ekonomicko-správní ředitel Lesů České republiky Zbyněk Šmída.

Útulny staví Lesy ČR v rámci programu Lesy pro život. „Po schválení rozpočtu jsme určili konkrétní místa a pak následovala příprava projektové dokumentace s jednotným designem několika variant – horských objektů se šikmým sklonem střechy a těch ostatních v nižších polohách,“ informovala mluvčí státního podniku.

Foto: Jan Hocek, Via Czechia

V útulně si mohou návštěvníci třeba i ohřát jídlo nebo čaj. Vybavení musí mít však své, elektřina ani plyn tam zavedeny nejsou.

Z první realizované útulny má Jan Hocek velkou radost. „Moc se mi líbí, jak je to udělané. Byť je útulna jednoduše a stroze vymyšlená, měla by připomínat tradiční lesnické stavby jako krmelec nebo seník, střecha má zase tradiční alpský sklon,“ dodal.

Za designem útulen stojí architektonické studio Landa Ruhmkorf, které společně s Hockem vytvořilo projekt bez nároků na honorář.

Anketa

Láká vás navštívit některou z útulen?
Ano, k odpočinku bych ji zcela jistě využil/a.
19,1 %
Útulna mě láká i k přespání.
78,1 %
Raději si odpočinu na jiném místě.
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3954 čtenářů.

Moderní lesní chata je místem pro rodinnou rekreaci na okraji Prahy

Tipy a trendy

V Itálii po dvanácti letech otevřeli slavnou stezku lásky. Láká k návštěvě romantického pobřeží

Cestování

Výběr článků

Načítám