Hlavní obsah

Přišla o práci, a tak začala provázet na poušti. Lidem ukazuje krásu dun

Američanka Amy Subaeyová měla vždy dobrodružnou duši. Ale teprve když se ocitla na rozcestí a přemýšlela, co bude v životě dělat dál, uposlechla volání divočiny. Po výpovědi z univerzity v Dubaji, kde dlouhé roky pracovala, se rozhodla začít naplno provázet turisty pouští a ukázat jim, co se ukrývá hned za hranicí metropole Spojených arabských emirátů.

Foto: Profimedia.cz

Svět mimo brány Dubaje je pro množství turistů velkou neznámou.

Článek

Subaeyová se narodila a vyrostla v Minnesotě, ale život ji zavál do Egypta či Bahrajnu. V roce 2002 se poté přestěhovala do rozvíjející se Dubaje, kde působila jako lektorka angličtiny, mimo jiné v energetické společnosti. Když však přišel covid, dostala žena padáka a přemýšlela, jak se životem naloží. Naštěstí pár let před pandemií založila společnost UAE Trekkers, která se zaměřovala na výpravy do pouště. Rozhodla se jí proto věnovat naplno, píše server CNN.

„Chtěla jsem vytvořit něco jedinečného, co v lidech vzbudí zájem prozkoumat místa za Dubají. Je tu hodně lidí, kteří nemají ponětí, že se něco nachází za městem,“ konstatuje Američanka s tím, že pro lákadla metropole mnozí nevidí krásy přírody.

Místo práce od devíti do pěti teď Subaeyová vstává klidně ve tři ráno, aby vedla skupinu zájemců na výpravu do pouště kolem Dubaje. Společně navštěvují například exklávu Hatta, místa kolem Fudžejry či Šardžá, někdy jezdí na západy slunce až k Abú Dhabí, kde se natáčely scény pro druhý díl filmového hitu Duna.

Češka na vlastní kůži zažila rozmach země oplývající luxusem. Po covidu přišel zlom

Cestování

Cílem podle bývalé lektorky je, aby se lidé zamilovali do chození. „Když jste v přírodě, vaše problémy k vám nedoléhají. Být na čerstvém vzduchu je příjemné, jsem díky tomu mnohem více v přítomném okamžiku,“ popisuje Subaeyová.

Předat základy

Od začátku chtěla Američanka také bourat stereotypy o tom, jak má takový průvodce pouští vypadat. Proto do své společnosti najímá pouze ženy. Chtěla totiž ukázat, že taková náročnější turistika nemá být o předvádění fyzické kondice, ale má být přívětivá ke všem, i k těm méně zdatným.

I túra pro začátečníky však vyžaduje dobrou přípravu. „Mnozí se domnívají, že si zkrátka nazujete boty a sbalíte si půl litru vody na tříhodinový pochod,“ tvrdí Subaeyová. Něco takového by se však turistům mohlo vymstít, protože často putují do odlehlých lokalit bez signálu, a tedy bez možnosti zavolat si o pomoc.

Začátečníci se tedy nejprve musí vzdělat v tom, že je nutné si dopředu zjistit třeba počasí, informovat se o rizikových oblastech, dobře se zásobit vodou a zvolit vhodnou obuv. Řada turistů se pak na výpravy vrací opakovaně. Neláká je totiž jen příroda, ale i možnost seznámit se s novými lidmi.

„V Dubaji panuje komunitní duch, který jsem v Americe nezažila. Lidé si tu spolu jen tak začnou povídat. Seznamují se. Potkávají se se zástupci různých generací i národností. Je stereotypní si myslet, že je Dubaj jen pro extra movité,“ myslí si Subaeyová.

Ukazovat krásy krajiny za hranicemi města chce Američanka i nadále. Miluje totiž výrazy ve tváři nadšených turistů, když vidí, co vše poušť nabízí. „Mám vždy pocit, že je moje mise splněna.“

Zeptejte se v Dubaji na cokoli: O ramadánu, mnohoženství i zahalování

Cestování

Výběr článků

Načítám