Hlavní obsah

Přípravy Olympijského festivalu u jezera Most jsou v plném proudu, zájemci vyzkouší na padesát sportů

Již za dva měsíce vypuknou v Paříži letní olympijské hry. Na velkolepou sportovní událost se chystají také v Mostě, který bude u stejnojmenného jezera hostit Olympijský festival s podtitulem Most do Paříže. Město se připravuje na nápor tisíců návštěvníků.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Olympijský festival bude u jezera letošní největší akcí.

Článek

Olympijský festival se po osmi letech vrací opět k jezeru. V roce 2016 slavil velký úspěch Olympijský park Rio Lipno v jižních Čechách. Tentokrát festival zakotví u druhého nejčistšího jezera v Česku, které bylo pojmenováno na památku zbouraného historického města, jež muselo ustoupit ve druhé polovině 20. století těžbě uhlí a stálo právě v místech dnešního nově vzniklého jezera.

„Celý náš region je spojován hlavně s těžbou uhlí. Chceme lidem ukázat, že jsou u nás krásná místa, jako je právě jezero Most. Máme ambici být černým koněm všech Olympijských festivalů, které se dosud konaly,“ uvedl primátor města Marek Hrvol (ProMost).

Foto: Český olympijský výbor

Jednou z tváří Olympijského festivalu je bývalý úspěšný reprezentant, skifař Ondřej Synek.

Fanoušci si během Olympijského festivalu budou moci vyzkoušet přes 50 sportů. „Jde o nejvyšší počet představených sportů v historii Olympijských festivalů. Věřím, že zde hlavně děti objeví ten svůj,“ řekl místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

Místo dřeva ocel. Na věži Baba na Troskách se už rýsuje nový ochoz

Cestování

Hlavní myšlenkou festivalu je podle něj přivést děti v Ústeckém kraji ke sportu. Právě tento region patří statisticky k nejhorším, co se týče pohybové zdatnosti. „Dalším cílem je ukázat návštěvníkům nejen z Česka stále ještě neobjevené prostředí jezera Most,“ dodal Varhaník.

Vytisknou repliku Eiffelovky

Slavnostní zahájení her je v Paříži naplánováno na pátek 26. července. Olympijský festival otevře fanouškům své brány o den dříve.

V areálu budou umístěny dvě LED obrazovky, jedna ve fanzóně a druhá blíže u jezera. „Na nich budeme vysílat přenosy z her, fandit českým reprezentantům a také se spojovat se sportovci v Českém domě v Paříži. Bude to náš Most do Paříže,“ řekla Novinkám mluvčí Českého olympijského výboru Veronika Linková a doplnila, že většina sportovců zamíří po návratu z Paříže rovnou mezi fanoušky u jezera.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Fandění u LED obrazovek si fanoušci mohli vyzkoušet při sledování bojů o medaile hokejového šampionátu.

Tvářemi Olympijského festivalu jsou úspěšní čeští olympionici oštěpařka Barbora Špotáková a skifař Ondřej Synek. „Kromě toho, že oba mají doma olympijské medaile, tak se teď mohou pochlubit i vlastními patrovými autobusy s unikátním polepem. Dopravní podnik zřídil novou linku číslo 16, která spojuje centrum města právě s jezerem Most,“ připomněla Linková.

Do zahájení festivalu vznikne na jezeře molo ve tvaru olympijských kruhů, na břehu bude dočasně stát replika Eiffelovy věže vyrobená z komponentů na 3D tiskárně. V areálu nebude chybět gastro zóna, hospoda, kavárna, prodejna s olympijskou kolekcí nebo osvěžovače. „Dostatečné množství toalet je samozřejmostí,“ doplnila mluvčí.

Shánějí další dobrovolníky

Během osmnácti dnů dorazí podle předpokladů do Mostu obrovské množství lidí. „Fanoušci budou přijíždět z celého Česka, proto připravíme například i manuál, abychom přijíždějící informovali, jak se do Mostu dostat nejlépe vlakem a z nádraží se přemístit k jezeru,“ uvedla Linková s tím, že zájemci se veškeré informace dozvědí na webu olympijskyfestival.cz. Instrukce budou i na vstupence, na místě bude navigační systém.

Lidé budou mít možnost ubytovat se a přespat přímo ve festivalovém areálu v komfortních stanech pro dvě nebo pět osob. „Cena ubytování bude zahrnovat vstupenky na festival na všechny dny pobytu včetně dne příjezdu i odjezdu,“ upřesnila Linková.

Foto: Český olympijský výbor

Lidé budou mít možnost ubytovat se a přespat přímo ve festivalovém areálu v komfortních stanech pro dvě nebo pět osob.

Organizační tým čítá podle ní zhruba 50 osob, dobrovolníků bude potřeba 350. „Stále ještě přijímáme zájemce. Hledáme nadšence, kteří mají rádi olympijské hry, sport a dobrou náladu. Dobrovolníci se také mohou těšit na setkání se slavnými sportovci. Často se nám stává, že dobrovolníci se nahlásí na jeden týden a pak si úvazek prodlužují na další dny, protože je to na festivalu baví a chtějí tam zůstat dál,“ všimla si mluvčí a připomněla, že minimální požadovaný věk dobrovolníků je 17 let. „Rádi přivítáme do party také aktivní seniory, stejně tak studenty v rámci praxí,“ doplnila.

Dospělí a mládež nad 13 let zaplatí za vstup na festival 200 korun, děti od 6 do 12 let 100 korun. Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 12 let) bude činit 400 korun. Děti do 6 let, senioři a osoby s průkazem ZTP budou mít vstup zdarma.

Romantická ruina utopená v lesích. Návštěvu Opičího hradu si musí turisté zasloužit

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám