Hlavní obsah

Přípravy Keltského dne: Pod bájnou horou Rýsov makají desítky dobrovolníků

Zvuk motorové pily, sem tam ulevující výraz směřující ke slunci v souvislosti s nepřestávajícími vedry a do toho čilý pracovní ruch na provodovských lukách uprostřed pracovního týdne. Tak vypadá příprava jednoho z nejvýznamnějších keltských svátků v Česku, který každoročně v období svátku Lughnasad připravují dobrovolníci pod bájnou horou Rýsov v Provodově na Zlínsku.

Příprava Keltského dne na ProvodověVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

Desítky dobrovolníků zde od začátku týdne chystají třináctý ročník Keltského dne, akci spojenou s předváděním keltských řemesel, uměním druidů i bojovníků v okolních lesích. Příprava také znamená vystavět po dvanácti letech konečně nové a rozsáhlejší pódium o rozměrech osm krát sedm metrů. Samozřejmě ze dřeva. „Jsme v přírodě, tak si vystačíme s materiálem, kterého je tu všude dost,“ pousmál se jeden z organizátorů.

Foto: Aleš Fuksa

Pódium Keltského dne stavějí dobrovolníci z dřevěných kůlů a fošen.

„Přípravy trvají celý rok, ale na místě chystáme základní tábor plus jednotlivá stanoviště, přes která budou při několikakilometrovém poznávacím okruhu chodit po okolí rodiče s dětmi, už od pondělí. Občas je tu znát i nervozita, ale zdravá,“ pousmál se šéf Keltského dne Zdeněk Man.

Druidové s lektvary i keltská hospoda

Pořadatelé se připravují na sobotní nápor patnácti set lidí. „Ti se mohou těšit na stanoviště kovářů, tesařů, keltských koňáků s ukázkou hospodářství. Nechybí lukostřelecké stanoviště a uprostřed lesů pak keltská hospoda, kterou otevíráme na jediný den v roce. Keltské ženy pak předvedou výrobu dobové obuvi a keltských oděvů, děti se mohou těšit na bojovníky a samozřejmě nemohou chybět druidové se svými lektvary,“ přiblížil Man.

V centru dění na louce pod Rýsovem pak bude kromě malé zoo i sad se včelaři a možnost vyzkoušet si keltské silové hry. Nechybí ani občerstvení a v pozdní odpoledne začne hudební program, kdy se až do nočních hodin vystřídá na pódiu hned několik kapel.

Dva obrovské kmeny stromů nalezené stavbaři v Hradci Králové jsou polotovary lodí z doby Keltů

Věda a školy

Pomáhat přijíždějí lidé z celé republiky

„Na akci se každoročně podílí až osmdesát dobrovolníků z celé republiky, a to bez nároku na honorář. Přípravou přitom stráví před Keltským dnem přímo na louce u Provodova celý týden.

„Kdybych jim nabídl po tisícovce, přestanou to dělat. Všichni tu jsme, protože touto akcí žijeme a jsme rádi, že děláme něco pro lidi. Je hezké tu vidět spokojené maminky s dětmi, které si projdou celou trať a ještě si chvíli odpočinou i dole u ohně a při poslechu některé z kapel,“ podotkl Man s tím, že se dosud pořadatelé obešli bez dotací od města Zlín, Zlínského kraje či jiných úřadů.

Foto: Aleš Fuksa

Pódium Keltského dne stavějí dobrovolníci z dřevěných kůlů a fošen.

Přitom se pro návštěvníky jedná o bezplatnou akci, platit nemusí ani na trati Keltského dne, ani při podvečerní a večerní hudební části celodenního festivalu. „Je to o dobrovolných příspěvcích a o darech sponzorů, kteří ale nepožadují nějaké výraznější zviditelnění se. Chápou, že jde o akci určenou nikoliv na jejich prezentaci, ale pro děti a jejich rodiče,“ dodal Man.

FOTO: Poklad nevyčíslitelné hodnoty. Archeologové ukázali nález zlatých a stříbrných mincí

Věda a školy

Keltský den v Provodově na Zlínsku začíná v sobotu 3. srpna ve 12 hodin a potrvá až téměř do nedělního rána. Trať s poznáváním keltských řemesel je přístupná do sedmnácté hodiny.

Související témata:
Keltský den

Výběr článků

Načítám