Hlavní obsah

Přestali pracovat, aby navštívili všechny světové památky UNESCO. Zamilovali si Brno

Před dvěma lety mladí Američané skončili v práci a opustili svůj běžný život s jasným cílem - navštívit všechny památky na seznamu světového dědictví UNESCO. A přestože jich viděli „teprve“ 114, zavítali už do 58 zemí a nyní doporučují, kde se jim zatím líbilo nejvíce a které obrazně řečeno nestojí za cestu. Z České republiky je nejvíc zaujalo Brno.

Foto: Profimedia.cz

Velká čínská zeď byla pro cestovatele na seznamu všech světových památek UNESCO číslem jedna a rozhodně je nezklamala.

Článek

O velké cestě Haley Crowleyové a Zacharyho Fishera informoval server Daily Mail. Jejich cílem je osobně navštívit všech 1223 světových památek UNESCO. Na plný úvazek pár cestuje od roku 2022 a finance čerpá především ze svých úspor.

„Oba jsme dostali práci hned po univerzitě a strašně moc jsme šetřili. Začali jsme něco vydělávat i prostřednictvím sociálních sítí, ale je to opravdu malá částka,“ sdělila dvojice, jejíž každodenní rutina zahrnuje především hodně chození, stopování či cest autobusem. Američané nejčastěji přespávají v hostelech či levných penzionech.

Fungují velmi operativně, dostat se k některým méně známým místům totiž není vůbec jednoduché. Online informace o přístupu k odlehlejším památkám často chybí, plánování proto probíhá až v přilehlých oblastech po radách získaných od místních.

Incká citadela Machu Picchu zvýší denní limit pro počet návštěvníků

Cestování

Nejlepší z navštívených

A kde se zatím Američanům líbilo nejvíc? Prvním místem vskutku dlouhého seznamu se stala Velká čínská zeď a vysoká očekávání rozhodně nezklamala. „Slyšíte o tom, jak je zeď velká a jak daleko se táhne. Ale vidět, jak se kroutí a vine horami tak daleko, jak jen dohlédnete, je opravdu neuvěřitelné,“ shodují se cestovatelé o památce, dokončené v 17. století.

Dalším výjimečným místem, které je nadchlo, je Bagan. Starověké město v Myanmaru, které bylo hlavním městem Puganské říše v 9. až 13. století, odtud také pocházel dřívější název Pugam či Pagan. Nachází se v něm více než 2000 buddhistických chrámů, z nichž některé jsou uvnitř zdobeny jedinečnými nástěnnými malbami.

Foto: Profimedia.cz

Bagan si pár užil v podstatě o samotě.

„Vzhledem k probíhající občanské válce v Myanmaru jsme byli jedněmi z mála turistů a často jsme měli tato neuvěřitelná místa jen pro sebe,“ uvedli Američané.

Foto: Profimedia.cz

Čažaši v gruzínské Horní Svanetii

Čestné místo si podle páru zaslouží i chrámový komplex Angkor Vat v kambodžském Siem Reapu. Vrcholná památka khmerské architektury je považována za nejrozsáhlejší náboženský komplex na světě. Opomenout nelze ani peruánské Machu Picchu, planinu Džbánů v Laosu a gruzínskou historickou provincii Svanetie s vesnicí Čažaši.

Překvapil je i černohorský Kotor, který se cestovatelům zdál „neuvěřitelně krásný“.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Západ slunce z vrcholu chrámu Pre Rup v Angkor Vatu má své kouzlo.

Malebné středověké město, které proslavil James Bond, je v obležení výletních lodí

Cestování

Které zklamaly?

Jak ale pár poznamenává, co se týče památek UNESCO, některé jsou nesrovnatelně lépe zachovalé než jiné.

Na nelichotivém seznamu navštívených míst stanuly kupříkladu mumie Chinchorro v chilské Arice. Jedná se o nejstarší uměle mumifikované lidské pozůstatky vůbec, které jsou výrazně letitější než mumie egyptské. Cestovatelé je sice označili za zajímavé, ale ne tak, aby se mohly rovnat Machu Picchu.

Foto: Profimedia.cz

Monument nacházející se u nejstarších uměle nabalzamovaných mumií na severu Chile.

Nenadchlo ani Tiwanaku, archeologická lokalita v Bolívii. Jedna z kdysi nejvýznamnějších andských civilizací dnes skýtá pouze několik ruin a „nezbylo toho mnoho k vidění“.

Nejen o místech, ale i o lidech

Ačkoli je životní styl, kdy jsou cestovatelé neustále v pohybu, často značně vyčerpávající, pár se shodl, že tento typ poznávání světa opravdu miluje, a i když se něco pokazí, později se tomu vždy zasměje.

Foto: Profimedia.cz

Pár bavila i laoská planina Džbánů.

Co je ale nejoblíbenější částí velkého dobrodružství, na něž se vydali? „Všichni lidé, které jsme potkali na cestách. Pomohli nám naprostí cizinci, kteří nás svezli, když jsme byli uprostřed ničeho, a nechali nás přespat jen proto, že jsme se objevili v jejich městě a chtěli se s námi seznámit.“

Brno udělalo dojem

Za sebou má pár teprve necelou desetinu z přírodních i kulturních památek na seznamu světového dědictví. Cestovatelé už zavítali i do České republiky, která má na tomto seznamu celkem 17 položek. Z jejich instagramového účtu to vypadá, že Brno je oslovilo víc než Praha, na závěr příběhů z moravské metropole totiž připsali „Brno jsme si zamilovali“.

Na Fishera udělala dojem zejména dvoulitrovka piva v plastu, která stojí v přepočtu jen jeden dolar (22,50 Kč) a dle jeho slov „není tak špatné, jak byste čekali“. Pivo ohodnotil trojkou z deseti. Na pár dále udělaly dojem katedrála svatého Petra a Pavla s nádherným výhledem na město a ze stejného důvodu i hrad Špilberk. V Praze je zaujal staroměstský orloj.

K tomu, že si americký pár stanovil cíl krásný, avšak vskutku nelehký, přispívá i skutečnost, že seznam, který přijali za svůj, je neustále aktualizován a kupříkladu jen letos na něj přibylo 24 památek.

Jak si přivézt z Angkoru kouzelné fotografie a nezbláznit se?

Cestování

Itálie stále drží prvenství v počtu UNESCO památek. Po novém přírůstku jich má rovných 60

Cestování

Výběr článků

Načítám