Hlavní obsah

Pózování mezi žraloky obrovskými: Indonésie láká turisty na dechberoucí videa

Setkání se žraloky obrovskými musí být samo o sobě životním zážitkem. Což teprve když si z něj účastníci odnesou umně natočené záběry z dronu. Indonéská provincie Gorontalo má nyní působivé lákadlo pro turisty, které zároveň přináší četné možnosti obživy tamní komunitě.

Turisté pózují mezi žraloky obrovskýmiVideo: Newsflare, AP

Článek

O lákavé možnosti zachycení setkání s obřími žraloky u indonéských břehů informovala agentura AP, která zveřejnila záběry z 29. září. Na nich se různí turisté na paddleboardech, v průhledném člunu či na tradičních loďkách vznášejí mezi obřími parybami, které vypadají, že jsou vzdálené téměř na dotek.

Neškodní obři

Indonéská provincie Gorontalo na severu země je hojně navštěvována turisty právě díky mořským živočichům, kteří plavou jen pár metrů od pobřeží pláže Botubarani. Ta je známá též pod přezdívkou pláž žraloků obrovských.

Tamější průvodci návštěvníkům nabízejí pořízení videa dronem právě na průsvitném kajaku, paddleboardu nebo tzv. krmném člunu. Kdo touží více než po záznamu ze setkání spíše po opravdu spektakulárním zážitku, může si se žraloky obřími zaplavat nebo šnorchlovat či se potápět v jejich blízkosti.

Turisté se z legrace zapojili do protestu místních, úřady je deportovaly

Cestování

Zástupce lokálního oddělení cestovního ruchu Yudiawan Maksum uvedl, že turismus související se žraloky obrovskými je nejnovějším zdrojem příjmů v oblasti.

„Povzbuzujeme obyvatele, aby si od vlády zapůjčili kapitál a začali podnikat. Zároveň doufáme, že lidé se zapojí do ochrany žraloků obrovských,“ dodal Maksum s tím, že největší paryby hrají ve vzrůstající ekonomice země důležitou roli a zjišťují obyvatelům nezbytný příjem pro podporu jejich rodin.

Největší žijící žralok

Žralok obrovský je největším nyní žijícím druhem žraloka. Běžně dorůstá délky kolem devíti metrů, objevují se ale i 14metroví nebo větší jedinci. Mořští velikáni se živí planktonem a malými rybami, jež filtrují přes „síto“ v ústní dutině. Jedná se tak o druh, který pro člověka nepředstavuje nebezpečí.

Přes nesporné ekonomické benefity pro indonéské obyvatelstvo se však ochranáři obávají konstantní přítomnosti lidí v přirozeném prostředí žraloků, které může změnit normy jejich chování, narušit krmení či migrační trasy.

Turisté zničili slavné geotermální jezero. Kvůli naházeným mincím změnilo barvu

Cestování

Na zpožděnou výletní loď čekali tak dlouho, až se zamilovali. Vezmou se na její palubě

Cestování

Výběr článků

Načítám