Hlavní obsah

Mladý Čech vyrazil za životním dobrodružstvím. Chce při něm upozornit i na palčivé téma

Před nedávnem dokončil vysokou školu. Aby byly jeho poslední prázdniny před vstupem do pracovního života opravdu nezapomenutelné, rozhodl se Petr Košťál vyrazit na cestu kolem světa. Stejně jako hrdina Verneova románu Phileas Fogg si na ni vyhradil plus minus osmdesát dní, zdaleka mu však nejde jen o poznávání a zážitky. V průběhu putování totiž prostřednictvím transparentního účtu vybírá čtvrt milionu korun pro samoživitele.

Foto: archiv Petra Košťála

Petr Košťál se nechal inspirovat Verneovým hrdinou Phileasem Foggem.

Článek

S podobně ambiciózním cestováním má Košťál bohaté zkušenosti. V minulosti vyrazil na několik pěších poutí či cyklovýletů po Evropě a také stopoval. Naučil se díky tomu mnoho užitečných dovedností, ačkoli připouští, že tentokrát je jeho dobrodružství zase poněkud jiné.

„Nápad na cestu kolem světa jsem dostal ve vlaku, když jsem se před rokem a půl vracel z Izraele. Přemýšlel jsem, jak strávit své poslední prázdniny po dokončení vysoké školy, protože v práci už nikdy takhle dlouhou dovolenou mít nebudu,“ vysvětlil dobrodruh Novinkám. Doplnil, že inspirován kreslenou pohádkou Willy Fog na motivy knihy Julese Vernea začal záhy šetřit a plánovat, do jakých zemí se vypraví. A že je jeho itinerář vskutku nabitý.

Za necelé tři měsíce navštíví Košťál dvanáct zemí po celé planetě; během prvních týdnů se už stihl podívat do Jižní Koreje, Japonska, Austrálie a na Nový Zéland, v době vzniku článku se nacházel na Fidži. „Dále mám v plánu pokračovat na Havaj, do San Francisca, Mexika či Peru,“ vyjmenovával Čech některé z dalších destinací.

Čech objevoval poslední opravdovou divočinu. Domorodci vyzbrojení mačetami se mu zaryli pod kůži

Cestování

„Země jsem vybíral zejména podle toho, aby byly co nejdále od domova a zažil jsem všechny krásy naší planety: vedro, zimu, hory, pouště, velkoměsta i malé ostrůvky,“ vysvětlil s tím, že od některých původně plánovaných států, jako třeba Mongolska, musel vlivem okolností upustit.

Našetřit nebylo jednoduché

Našetřit na tak ambiciózní cestu nebylo podle Košťála vůbec snadné. Jen částka za letenky se vyšplhala na 82 tisíc korun. „Během studia jsem pracoval ve dvou korporátech, abych si našetřil co nejvíce peněz. Naštěstí jsem byl už od dětství veden ke skromnosti, a tak jsem si v Česku odpíral, co se jen dalo,“ zkonstatoval. Kamarádi si z mladého cestovatele prý mnohdy utahovali, protože šetřil i na maličkostech. „Ale chápou to. Tohle je životní dobrodružství a vzpomínky na něj zůstanou člověku nadosmrti.“

Množství peněz dá Košťál také za nejrůznější výlety s agenturami. V některých zemích se totiž nezdrží dlouho, třeba jen několik dní, a tak se rozhodl z pobytu vytěžit co nejvíc. Na Havaji si chce dopřát pozorování hvězd na nejvyšší neaktivní štítové sopce Mauna Kea, v Peru plánuje navštívit Machu Picchu. „Naštěstí jsem všechny aktivity i letenky kupoval během Black Friday, takže jsem velkou částku ušetřil,“ uvedl.

Utracených peněz Košťál nelituje. Věří, že až začne po návratu pracovat, prostředky se mu relativně rychle vrátí, na rozdíl od volného času.

V navštívených zemích cestovatele nezajímají pouze pamětihodnosti a přírodní krásy. Nejvíce touží poznat život místních lidí. Snaží se u nich proto přespávat prostřednictvím platformy CouchSurfing a také stopuje. Pobyt v hotelech či ježdění autobusem považuje Košťál na cestě, jako je ta jeho, za zlatou klec.

„Vyfotit si operu v Sydney je fajn, ale když vás japonská babička učí dělat suši nebo skládat origami, je to úplně jiná zkušenost,“ popsal dobrodruh. „Baví mě ale zážitky všeho druhu. Za pár dní se mám jít potápět se žraloky bez klece, takže doufám, že vše proběhne v pořádku,“ dodal s úsměvem.

Pro lidi, kteří neměli tolik štěstí

Aby jeho cesta dostala i vyšší smysl, rozhodl se Košťál vybrat prostřednictvím sbírky peníze pro samoživitele a samoživitelky. „Poprvé mě napadlo spojit charitu a cestování už v 19 letech, když jsem šel čerstvě po maturitě pěšky z Říma do Prahy,“ vysvětlil Košťál s tím, že tenkrát však nápad nezvládl dotáhnout do konce.

„Teď, když jsem dokončil vysokou školu, jsem chtěl dobročinný projekt už zrealizovat. Rozhodl jsem se pomoci Klubu svobodných matek. Děti v jednočlenných rodinách nemohou mít z logiky věci po finanční stránce tak kvalitní zázemí. Maminky či tatínkové se často velmi snaží, ale utáhnout domácnost v jednom člověku není jednoduchý úkol,“ prozradil Košťál motivaci pro sbírku.

„Před cestou jsem realizoval několik rozhovorů a například jedna maminka se snažila pro děti udělat maximum, ale sebe už opomíjela. Rok jedla jen čínské polévky, které měly špatný vliv na její zdraví. Neměla žádné zuby, padaly jí vlasy. Její situace se díky Klubu svobodných matek zlepšila. Podobně smutných příběhů je spousta,“ shrnul Košťál.

Sbírkou chce zároveň poukázat na řadu stereotypů, které o samoživitelích a samoživitelkách panují. Jedno z otřepaných klišé například hlásá, že si single rodiče za svou situaci mohou sami.

Košťál se snaží prostřednictvím sociálních sítí generovat pravidelný obsah, aby na sbírku upozornil. Připouští, že je to pro něj náročná disciplína.

„Každý den na Instagramu připravuji stories s informacemi o dané zemi nebo kvízy. Zabere to dost času z hlediska rešerše. Ale velmi mě baví dělat edukační příspěvky, abych sledujícím destinaci i příběhy místních lidí přiblížil,“ vysvětlil cestovatel, který rovněž natáčí videa na YouTube. Sice mu tato činnost zabírá množství času, ale cítí, že má smysl.

Japonsko ho uchvátilo

Cestování by se Košťál rád věnoval i v budoucnu. „Je to moje životní vášeň,“ připustil a dodal, že ho baví ukazovat svět těm, které v poznávání brzdí čas anebo finance.

„Chci lidem ukázat, jak je svět nádherné místo a jak se ve skutečnosti máme v Česku dobře. Z médií často zaznívají negativní informace, člověk má pak tendenci věřit, že je svět černobílý. I proto jsem rád, že existuje podcast Slepá mapa, který podobné stereotypy pomáhá odbourávat,“ sdělil Košťál s odkazem na cestovatelský pořad, který Novinky připravují.

Foto: archiv Petra Košťála

Naučit se dělat sushi v Japonsku – to je podle Košťála jeden z hodnotných zážitků.

Cestováním by se mladý Čech v budoucnu rád živil, považuje ho totiž za velmi obohacující aktivitu, a to v mnoha směrech. „Každá cesta mě učí větší pokoře k lidem. Když je člověk doma, často po chvilce upadne do stereotypu. Nebaví se s lidmi na zastávkách či v supermarketu, uzavírá se do vlastního světa. Je to škoda, protože právě komunikace s ostatními vám dokáže nejvíce otevřít mysl,“ řekl Košťál. Na cestách ho zatím provází štěstěna a pozitivní zážitky. Například Japonci ho překvapili až neskutečnou slušností.

„U jedné restaurace jsem zapomněl batoh. Když jsem se pro něj vrátil, už byl na policii. Během čekání na to, až mi ho vydají zpět, přicházeli na stanici lidé s dalšími nálezy. Jeden člověk například přinesl peníze, v přepočtu to bylo asi 150 korun. V Japonsku si sice každý hledí svého, zároveň jsou tam ale extrémně nápomocní,“ zmínil cestovatel s tím, že země vycházejícího slunce ho zatím nadchla nejvíce.

Aktuálně se Košťál nachází zhruba ve třetině svojí cesty. „Občas si říkám, že bych rád lehce zvolnil, ale na to tentokrát není prostor,“ přiznal. „Spousta cestovatelského dobrodružství je totiž stále přede mnou.“

Čeští manželé brázdí svět v dodávce. Stříleli po nich jen jedinkrát

Cestování

Zamiloval si Latinskou Ameriku. Slovenský dobrodruh tam občas pokouší štěstí

Cestování

Výběr článků

Načítám