Hlavní obsah

Portugalci mají svůj rekordní most levnější než Češi

Portugalský visutý most pro pěší Arouca 516 byl nejdelším na světě, dokud jej nepřekonal český Sky Bridge 721. Ten je sice o 205 metrů delší, ale zároveň nižší. A pokud výlety podnikáte s malými dětmi, staršími členy rodiny či nejste v dobré formě, je dokonce výrazně dražší. Portugalská verze oproti tomu nabízí za málo peněz hodně muziky. V geoparku spadajícím pod UNESCO můžete zhlédnout vodopád, divokou vodu a s trochou štěstí i okolo se vznášející orly.

Visutý most v Portugalsku je jedním z nejdelších na světěVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Než byl v květnu roku 2022 otevřen Sky Bridge 721 na Dolní Moravě, býval Arouca 516 podle serveru Travel + Leisure nejdelším visutým mostem pro pěší na světě. Co se týče srovnání parametrů, je moravská „lávka“ o 205 metrů delší, stejně široká, konkrétně 1,2 metru, ale o 80 metrů nižší než most v Portugalsku. Procházka po moravském mostě je navíc vyjma zimní sezony pouze jednosměrná.

Most i turistické trasy v unikátní krajině

Lehce úsměvná je skutečnost, že v Portugalsku je levnější vstupné. Plná cena za vstup na most je 12 eur (305 korun), snížená vyjde na 10 eur (254 korun) a děti do pěti let mají vstup zdarma. Pro dospělého či dospělé v doprovodu různého počtu dětí jsou navíc připraveny zvýhodněné nabídky. Vstup na oblíbenou stezku s dřevěnými chodníky podél řeky je pak v ceně.

Návštěva mostu na Dolní Moravě vyjde všechny návštěvníky starší patnácti let v e-shopu bez registrace na 440 korun a dítě od tří do čtrnácti let na 245 korun. Sky Bridge 721 se navíc nachází u výstupní stanice lanovky Sněžník, a kdo nechce absolvovat bezmála čtyřkilometrovou trasu s úctyhodným převýšením 369 metrů, připlatí si. Plné vstupné na most s jízdou lanovkou nahoru i dolů stojí 930 korun (snížené je za 555 korun). Pěší trasa k mostu je navíc využívána pouze v letním období.

Bezejmennou pekárnu vede už půlstoletí paní Břichatá

Cestování

Portugalský zázrak architektury se navíc klene celých 175 metrů nad řekou Arouca a je součástí stejnojmenného geoparku, který díky své jedinečné krajině patří pod UNESCO. Nachází se zde cenné geologické dědictví se čtyřmi geolokalitami mezinárodního významu. Byly zde kupříkladu nalezeny zkameněliny trilobitů, jež jsou považovány za největší na světě.

Jedná se v podstatě o geologické muzeum pod širým nebem o rozloze 328 kmobklopené pohořími Arada, Freita a Montemuro. Protéká jím několik řek, z nichž nejznámější je Paiva, která je považována za jeden z nejčistších sladkovodních toků v Evropě. Je také nejoblíbenější portugalskou lokalitou pro sporty na divoké vodě. Oblast tak láká nejen milovníky přírody, geologie a architektury, ale i sportovní a adrenalinové nadšence.

Chodníčky a stezky

V roce 2015 zde byly otevřeny Paiva Walkways, dřevěné chodníčky napříč jedinečným údolím. Ty se vinou nedotčenou přírodou levého břehu stejnojmenné řeky, můžete na nich obdivovat divoký vodní tok, několik pláží, krásu okolního křemene i množství zvířecích druhů. Vyjma nejběžnějších králíků a veverek se zde vyskytují jeleni a káňata. Spatřit tu ale můžete i ohrožené druhy jako vydry, orly či vlky. Skutečný ráj pro milovníky panenské přírody.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Řeka Paiva je ideální jak pro vodní sporty, tak pro turistiku kolem jejího koryta s půvabnými výhledy.

Vyjma známých dřevěných chodníčků se v geoparku nachází dalších 13 pěších stezek. Téměř všechny jsou na krátké vzdálenosti, ideální pro volnočasové aktivity, jen jedna je dálková. Stezky jsou označeny podle oblasti zájmu turistů, kupříkladu Břidlicová vede ke Geologickému centru v Canelas, které disponuje právě již zmíněnou sbírkou velkých, 465 milionů let starých trilobitů.

Není jen na parádu

Na jaře roku 2021 byl u nejznámější stezky otevřen most Arouca 516. A přestože se jedná o fascinující místo díky výhledům i architektuře, most není pouhou atrakcí pro turisty. Spojuje dva břehy řeky Paiva a plní tak vyjma estetické a zábavné i praktickou funkci, což u podobných staveb nebývá pravidlem.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Chodníčky začínají u paty mostu a vedou osm kilometrů podél řeky.

K mostu lze dojít cestou po Paiva Walkways, jste-li v dobré fyzické kondici, nebo můžete zaparkovat v Alvarengu a dorazit nenáročnou cestou po jedné z malebných stezek vedoucích eukalyptovými lesy. Přes půl kilometru dlouhý architektonický skvost je možné přejít v obou směrech, nebo i tam a zpět, ale pouze s průvodcem.

Procházka po mostě je lehce dobrodružným, ale velmi příjemným zážitkem. Přes kovovou podlahu, skrz niž je vidět 175 metrů do hlubiny, se akrofobie nedostavila. Při chůzi to houpe, ale jen velmi lehce.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Arouca 516 se klene nad jedinečnou krajinou.

Během stavby byl kladen zásadní důraz na bezpečnost. Jen výpočty rychlosti větru a pevnosti kabelů probíhaly několik měsíců před začátkem stavby. Testovalo se nejprve dlouze v laboratorních podmínkách na modelech. Podklad mostu tvoří 127 kovových mříží, z nichž každá funguje jako nezávislá kapsle, což zvyšuje bezpečí.

Most kombinuje nevšední zážitek z přechodu jedinečné konstrukce s výhledem do nádherné krajiny. Můžete díky němu i kráčet nad vodopádem Aguieiras, jehož rozbouřené vody symbolizují divokost okolní přírody. Na mostě je k ní člověk natolik blízko, aby si užil její krásu, ale dostatečně daleko, aby nadále zůstala nedotčená.

Divokou vodou s dvojníkem Enrique Iglesiase

Cestování

FOTO: Poznejte půvabná panoramata Porta

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám