Hlavní obsah

Podivínský hrabě ukryl v zámecké kapli na Domažlicku mumii. Jeho příběh táhne

Poběžovice

Stovky návštěvníků už zamířily do znovuotevřeného zámku v Poběžovicích na Domažlicku, jenž se letos stal národní kulturní památkou. Zajímá je především historie slavného rodu Coudenhove-Kalergi a nejčastěji se ptají na podivínského hraběte Hanse. Ten si mimo jiné pořídil egyptskou mumii, kterou tajně pohřbil v tamější kapli.

Foto: archiv zámku Poběžovice

Znovuotevřený zámek v Poběžovicích na Domažlicku

Článek

Dlouhá léta turisté dovnitř nesměli. „Museli jsme je bohužel odmítat, protože zámek byl ve špatném technickém stavu. To se před měsícem změnilo a my jsme za to neskutečně rádi,“ ocenil poběžovický starosta Martin Kopecký.

Ještě v 90. letech minulého století přitom hrozilo, že komplex půjde k zemi. „Už na něj byl vydaný demoliční výměr. Pak se ho naštěstí ujalo město a udělala se částečná rekonstrukce, která se ale nedokončila,“ uvedla členka komise pro záchranu zámku Jitka Molnárová. Památka tak nadále chátrala.

Před čtyřmi lety se spojila hrstka nadšenců a rozhodla se situaci změnit. Vznikla speciální komise, která shání peníze a upozorňuje na pozoruhodnou historii místa. „Řemeslníci postupně opravují střechu, restaurátoři obnovili vstupní barokní schodiště, dveře, erb,“ vyjmenoval Kopecký.

Neznámá česká zřícenina ukrývá fascinující úkaz. Temného rytíře předpovídajícího počasí

Tipy na výlety

Tajemný sarkofág

Díky rekonstrukcím, jež zatím stály osm milionů korun, už si návštěvníci prohlédnou tři místnosti a také nakouknou do zámecké kaple. Právě v ní pohřbil Hans Coudenhove-Kalergi mumii.

„Šlo o posledního majitele z tohoto rodu. Byl to podivín s neobvyklými koníčky. Turisté se na něj nejvíce ptají, což mě nepřekvapuje. Pořídil si třeba mumii, kterou po druhé světové válce, kdy odtud musel odejít, ukryl,“ poznamenala další členka komise Eva Vondrašová.

Mrtvé tělo v sarkofágu nečekaně vykopali dělníci v 70. letech minulého století. „Mumie se zachovala v zoufalém stavu. Zbyly z ní jenom kosterní pozůstatky,“ doplnil historik a ředitel českobudějovické pobočky Národního památkového ústavu Petr Pavelec. Dnes je vzácný nález v Náprstkově muzeu.

Pavelec potvrdil, že Hans Coudenhove-Kalergi byl velmi excentrický. Hrabě jezdil po Poběžovicích ve voze, který si nechal přelakovat do rodových barev. Dokonce se vypráví, že v automobilu vozil mumii.

„Pro to se ale nepodařilo najít jednoznačné důkazy. Nicméně si například nechal udělat kachlová kamna jako svou podobiznu, možná spíš karikaturu. Vytvořil si alter ego s vlastním rodokmenem,“ zmínil historik.

Vondrašová upozornila, že Hansův bratr Richard byl pravým opakem. „Diplomat, filozof a rovněž autor myšlenky spojené Evropy, který později založil Panevropskou unii,“ řekla. Mimochodem právě Richard byl měl dostat in memoriam státní vyznamenání. S návrhem přišla Poslanecká sněmovna.

Molnárová připomněla i jejich neméně slavné rodiče, tedy hraběte a významného rakousko-uherského diplomata Heinricha a jeho manželku Mitsuko Ayoamu. „Stala se jednou z prvních Japonek, které se přestěhovaly do Evropy. Manželé spolu měli sedm dětí, přičemž Richard a Hans se ještě narodili v Tokiu,“ sdělila Molnárová.

Komentované prohlídky se na zámku konají od úterý do neděle. Vstup je dobrovolný.

Chtěli jsme mít zábavu na důchod, vtipkovali manželé. Zachránili unikátní sýpku na Plzeňsku

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám