Hlavní obsah

Po zavíračce ani krok. Vstup na japonskou horu Fudži omezí brána

V Japonsku vybudovali na svazích posvátné hory Fudži bránu. Ta má do budoucna usměrnit tok turistů, kteří míří na vrchol. Novinka se začne oficiálně používat v pondělí 1. července, brána bude zavřená vždy mezi 16. a 3. hodinou.

Foto: Profimedia.cz

Hora Fudži je japonskou ikonou.

Článek

Podle úřadů prefektury Jamanaši pomůže brána při boji s masovým cestovním ruchem. Hora Fudži, která je tou nejvyšší v Japonskou, je totiž přelidněná, což vede k bezpečnostním, ale i environmentálním problémům, informuje server Independent.

Podle nových pravidel si budou muset turisté zařídit rezervace a vybrat si, zda vrchol hory s ikonickou sněhovou čepicí zdolají během dne, anebo stráví noc v některé z chat podél stezky. Nově je nutné uhradit i vstupní poplatek, který činí dva tisíce jenů, což je zhruba 300 korun. Nadto mohou zájemci ještě dobrovolně přispět asi tisíci jeny (necelých 150 korun) na údržbu krajiny.

Podle Independentu obdrží turisté po zaplacení QR kód, jímž se budou prokazovat u brány. Ta se nachází zhruba v polovině cesty na vrcholek u páté horské stanice, kde začíná stezka nazvaná Jošida.

Foto: Profimedia.cz

V polovině trasy je brána, kterou projdou jen turisté se zařízeným ubytováním.

Znamená to, že lidé, kteří si nezaplatí přespání v horské chatě, nebudou moci bránou mezi čtvrtou hodinou odpolední a třetí hodinou v noci projít. Má to předejít případným nehodám, kdy turisté bez náležitého odpočinku chvátali na vrchol Fudži a vystavovali se tak riziku. Na stezku Jošida bude moci denně vyrazit maximálně 4000 návštěvníků.

Musí řešit i spodní část

„Restrikce, které tento rok vejdou v platnost, byly zavedeny kvůli lezcům, kteří riskují své životy,“ uvedl guvernér prefektury Jamanaši Kotaro Nagasaki. Doplnil, že jen letos by mělo po stezce Jošida vyrazit více než 137 tisíc lidí. „Hromadění davů u vrcholku může vést k obrovské katastrofě, kdy budou lidé padat jako domino.“

Nagasaki věří, že nové opatření usměrní proudění turistů, minimálně v horní části hory. Úřady se budou nadále zabývat také první polovinou Fudži, kde může problém přetrvávat.

Hora Fudži je jedním ze symbolů Japonska. Vyhledává ji řada turistů, a to i pro její sympatickou vzdálenost z Tokia. V městečku Fudžikawagučiko museli vztyčit bariéru, která výhled na horu blokuje. U místního obchůdku, za nímž se posvátná hora rýsuje, se totiž hromadily davy lidí, které způsobovaly mimo jiné problémy s dopravou.

Japonsko zavedlo on-line rezervace pro výstup na horu Fudži

Cestování

Japonské město zablokuje výhled na horu Fudži. Chce potrestat nevychované turisty

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám