Hlavní obsah

Plzeň promění Chlum v rekreační oblast. Na oblíbeném vrchu zatím úřadují dřevorubci

Plzeň

Napřed vyléčit les, pak dát do pořádku síť vycházkových cest, obnovit zaniklou výletní restauraci a jednou snad i zrekonstruovat tamní rozhlednu. Plzeň se pustila do revitalizace vrchu Chlum, který chce proměnit v rozsáhlou rekreační oblast.

Foto: ÚMO Plzeň 4

Vrch Chlum získala Plzeň před pár měsíci od církve, teď začíná jeho proměna v rekreační oblast.

Článek

Radnice celou třiatřicetihektarovou lokalitu koupila po dlouhém vyjednávání letos v červnu od římskokatolické farnosti za zhruba dvacet milionů korun. Les byl původně určený k hospodářskému využití a podle městských lesáků není zrovna v ideálním stavu. „Nikdy jsme neřešili tak velkou plochu zanedbaného lesa pro rekreační účely,“ sdělil Milan Sekáč z městské Správy veřejného statku. Jeho kolega Richard Havelka připomněl: „Les na Chlumu v posledních desetiletích několikrát změnil majitele a ne vždy dostával péči nutnou pro často navštěvovaný příměstský les. Jsou tu přitom starší a přestárlé porosty.“

Kácení suchých, usychajících nebo poškozených stromů právě začalo. „Mladé stromky ponecháme. Je ověřeno, že les vytvořený ze semenáčků, které v něm samy vyrostou, je odolnější než ten ze sazeniček vysazených odjinud,“ vysvětlil Sekáč.

Dřevorubci se podle náměstka plzeňského primátora Aleše Tolara (STAN) napřed zaměří na dřeviny kolem frekventovaných cest. „Kácení potrvá do zimy. Pak začneme opravovat cesty a pěšiny,“ uvedl Tolar a dodal: „Podle studie, kterou máme zpracovanou, vzniknou na Chlumu cesty pro běžce, opraveny budou i vrstevnicové cesty používané pro údržbu lesa. Ty budou moci využívat pěší návštěvníci po celý rok.“

Vybavení lavičkami a dalším mobiliářem probírá se správci příslušný městský obvod. „Uvítáme i podněty od občanů,“ upozornil Tomáš Soukup (ANO), starosta čtvrti Doubravka.

Chata na obzoru

Zájem o 416 metrů vysoký kopec podle něj vzrůstá od otevření cyklomagistrály, která od letošního jara vede po tělese zrušené železniční trati obkružující Chlum. Na jeho vrchol láká lidi především téměř sto let stará památkově chráněná rozhledna – ta bývá otevřená od pátku do neděle a má soukromé majitele. Město se zatím marně pokouší získat omšelou věž do svých rukou.

Nadějněji to vypadá s projektem nové moderní turistické chaty v těsném sousedství rozhledny. „Předpokládáme, že její stavba začne v roce 2026,“ uvedl před nedávnou dobou starosta s tím, že objekt by měl vyjít i s vybudováním příslušné infrastruktury – především chybějícího vodovodu, kanalizace a malého parkoviště pod kopcem – na přibližně patnáct milionů. Původní výletní restaurace na Chlumu zanikla v devadesátých letech.

Foto: Vizualizace projektstudio8

Tak by měla vypadat nová chata ve stínu rozhledny.

V plánu je rovněž vybudování cykloturistického zázemí s občerstvením u začátku zmíněné stezky pod Chlumem. A také dalších atrakcí, třeba na místě někdejšího skokanského můstku.

Legalizace cyklotrailů?

S revitalizací zmizí z lesa černé stavbičky a otazníky visí i nad osudem tamních cyklotrailů vyjetých bez povolení. „Zahájili jsme jednání se Správou veřejného statku o jejich budoucí udržitelnosti. Chceme oslovit i komunitu bikerů a zapojit je do diskuse o tom, jak by traily mohly být do budoucna bezpečně a legálně rozvíjeny,“ informoval Soukup.

Místo rychlíků už kmitají mezi Plzní a Chrástem cyklisté

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám