Hlavní obsah

Pláž s velmi temným názvem je perlou Andalusie

Andalusie je díky písečným plážím, půvabné přírodě, bohatému kulturnímu dědictví a výborné gastronomii jedním z nejoblíbenějších cílů Španělska. Nejjižnější část země s rozlohou bezmála 90 000 kilometrů čtverečních omývají jak vody Středozemního moře, tak Atlantského oceánu. Kam vyrazit nejen za líbeznými zvuky kytar a vášnivým flamenkem?

Foto: Profimedia.cz

Město Nerja na Slunečném pobřeží je oblíbené díky nádherným plážím.

Článek

1. Costa del Almería

Více než 200 kilometrů pobřeží omývaného Středozemním mořem a téměř jistota teplého počasí díky poloze v jihovýchodním Španělsku, taková je Costa del Almería. Tamější krajina je navíc velmi rozmanitá. Najdete tam vše od pláží s veškerým turistickým vybavením až po opuštěné krásky daleko od lidí, středomořské lesy, pouště i jednu z nejúrodnějších zemědělských oblastí v celé Evropě.

Minout byste neměli přírodní park Sierra María-Los Vélez s půvabným hradem. Milovníky soukromí a divoké přírody potěší zase park Cabo de Gata-Níjar s panenskými plážemi a útesy.

Foto: Profimedia.cz

Majestátní pevnost Alcazaba se tyčí nad městem Almería.

O kráse tamější krajiny svědčí i skutečnost, že v oblasti se natáčelo množství známých filmů jako Indiana Jones a poslední křížová výprava, Lawrence z Arábie, Antonius a Kleopatra, Nekonečný příběh, Mluv s ní či Hodný, zlý a ošklivý.

Sluncem políbení sopeční sourozenci vábí nejen plážemi

Cestování

Hlavním městem provincie je přístavní Almería, v níž se díky strategické poloze mísí vlivy nesčetných kultur, které zde v historii pobývaly.

Foto: Profimedia.cz

Almería skýtá od všeho trochu.

V Almeríi najdete stejnojmennou katedrálu, obrovskou pevnost Alcazaba, tyčící se nad městem, i četná muzea, z nichž to archeologické se pyšní největší sbírkou nálezů v celé provincii. Díky úzkým bílým uličkám se městu přezdívá maurské.

Kam vyrazit za nejkrásnějším koupáním?

Playa de Los Muertos, tedy Pláž mrtvých, není jménem, které by na první dobrou nalákalo turisty, ale byla by to velká škoda sem nezavítat. Více než kilometr dlouhá a 30 metrů široká pláž s bílým pískem a tyrkysovou vodou je totiž nejen jednou z nejpůvabnějších v oblasti, ale bývá oceňována jako jedna z nejkrásnějších pláží v Evropě.

Její zlověstné jméno navíc nemá nic společného se současností, ale spadá hluboko do námořní minulosti. Pláž leží zhruba 50 minut jízdy autem od Almeríe a nachází se mezi pobřežními vesnicemi Carboneras a Agua Amarga. Nachází se v přírodní rezervaci Cabo de Gata a honosí se vskutku panenskou krásou.

Foto: Profimedia.cz

Pláž mrtvých odstrašuje názvem, ale láká na půvabné výhledy a křišťálově čistou vodu.

Playa de los Genoveses leží asi tři kilometry od malebného města Níjar a návštěvníky láká na zlatý písek a skvělý výhled na park Cabo de Gata. Jedná se rovněž o divokou pláž, která je oblíbená i u milovníků nahého koupání.

Playa de las Negras najdete v oblíbeném bělostném turistickém letovisku Las Negras. Tmavší pláž s kombinací písku a kamenů se též nachází v parku Cabo de Gata. Pláž je vybavená a dobře přístupná, díky bohatému podmořskému životu je oblíbená i u milovníků šnorchlování.

Foto: Profimedia.cz

Playa de las Negras ve stejnojmenném letovisku je vyhlášená podmořským životem.

2. Costa de la Luz

Dlouhé zlaté písečné pláže, kam až oko dohlédne, pobřežní města a malebné vesničky obydlené více než tři tisíce let, takové je Costa de la Luz, španělské pobřeží obrácené k Atlantiku. Je o něco divočejší, autentičtější a ideální pro vodní sporty. Na své si přijdou milovníci surfování, windsurfingu i kitesurfingu.

V oblasti se nachází i unikátní španělský národní park Doñana, jehož bažiny, mokřady, písečné duny i zátoky skýtají útočiště pro velké množství vodního ptactva. Spatřit v něm lze i plameňáky. Od roku 1994 je park díky svému přírodnímu bohatství zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Upozaděna na Pobřeží světla rozhodně nezůstává ani gastronomie, jíž dominují ryby a plody moře. Mezi tamější speciality patří především tuňák a krevety a místní se dušují, že lepší zaručeně neochutnáte.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála v Cádizu září do dálky.

Prozkoumejte Cádiz, jedno z nejstarších evropských měst datovaných do roku 1000 př. n. l., projděte se po malebné přímořské promenádě a nechte se oslnit zlatou kopulí katedrály. Ztraťte se na chvíli v okouzlujících úzkých uličkách nejstarší čtvrti El Pópulo a vystoupejte do věže Tavira za nejlepším výhledem ve městě. Nechte se okouzlit historickými náměstími a ochutnejte laskominy na slavném městském trhu, kde jsou k prodeji ty nejkvalitnější a nejčerstvější ryby.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Bolonia je jednou z nejoblíbenějších ve Španělsku.

Ve vesničkách Moguer a Palos de la Frontera se zase můžete dozvědět leccos o plavbách Kryštofa Kolumba a jeho objevení Ameriky.

Z pláží určitě nevynechejte Bolonii, která patří mezi nejoblíbenější v celé zemi. Jemný bílý písek, nespoutaná krása a nedaleké duny z ní činí přírodní klenot, za nímž se vyplatí vyjet. Velmi oblíbené jsou i pláže v okolí Cadizu jako Playa de la Caleta, kde lze pořídit jedny z nejmalebnějších fotografií celé Andalusie s malými rybářskými loďkami.

Foto: Profimedia.cz

Conil je jedním z bílých měst Andalusie i oblíbeným turistickým letoviskem.

Kdo se chce schovat před větrem, může zamířit na pláž Cala del Aceite se zlatým pískem, tyrkysovou vodou a polohou v jednom z nejtradičnějších andaluských měst, Conilu de la Frontera. Jedno z typických bílých měst Andalusie vyniká tradiční architekturou a nachází se kolem něj hned šest písečných pláží. Oblíbená turistická lokalita je vyhledávaná i díky tradičním trhům a skvělým mořským plodům.

3. Costa Del Sol

Slunečné pobřeží se soustřeďuje na jihu Španělska především v provincii Málaga a na východě Cádizu. Turisty tam vyjma pláží láká nespočet kouzelných přímořských i vnitrozemských měst a vesniček a oblíbená golfová hřiště.

Přístavní Málaga je centrem stejnojmenné provincie a druhým největším městem Andalusie. Nachází se v ní mezinárodní letiště i univerzita i možnosti nákupů. Poznávání historie i zábavy jsou pak zdánlivě nekonečné.

Foto: Profimedia.cz

Málaga je jedním z největších měst Andalusie, nabízí četné možnosti koupání i další dovolenkové zábavy.

Turisté by si neměli nechat ujít návštěvu katedrály ze 16. století ani maurské pevnosti Alcabaza z 11. století. V Málaze se narodil slavný malíř a sochař Pablo Picasso, můžete tam proto zavítat do několika muzeí věnovaných právě jednomu z nejvýznamnějších umělců 20. století. Mezi neméně oblíbené kratochvíle patří návštěvy botanických zahrad, módní čtvrti Soho či býčí arény La Malagueta.

Přímo v Málaze i jejím bezprostředním okolí je možné se koupat na širokých písečných plážích. K nejoblíbenějším patří Playa de la Malagueta v srdci města, která je dobře dostupná a nabízí širokou škálu aktivit a skvělých gastronomických možností. Honosí se navíc modrou vlajkou za kvalitu vody.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Malagueta je přímo v centru města a nabízí veškerou vybavenost.

Velmi oblíbená je též Playa de Cabopino v Marbelle, dalším z oblíbených pobřežních měst. Je ideální jak na koupání, tak pro vodní sporty. V jejím okolí najdete restaurace, písečné duny i zónu pro nudisty.

Mezi rodinami s dětmi se těší velké oblibě pláž Burriana v Nerja, která je považována jak za velmi čistou a bezpečnou, tak i skvěle vybavenou co se volnočasových aktivit týče. Nedaleko se nachází vyhlášená vyhlídka Balkon Evropy a bílá vesnice Frigiliana.

Foto: Profimedia.cz

V okolí Nerja se nachází krásné pláže.

V Nerja se nachází i pláž Maro obklopená impozantními útesy, kterou vyhledávají milovníci přírody a dobrodruzi. Můžete na ni vyrazit na výlet kajakem s průvodcem a prozkoumat jeskyně, nebo se pokochat vodopády. Pláž je vyhlášená i bohatým podmořským životem a rovněž se honosí modrou vlajkou, je proto ideální pro milovníky šnorchlování. Navíc na ní prý můžete zhlédnout ten nejkrásnější východ slunce ve svém životě, stačí si trochu přivstat.

Dvě sestry: Jedna krásná, druhá divoká. Lanzarote a Fuerteventura

Cestování
Související témata:
Costa del Sol

Výběr článků

Načítám