Hlavní obsah

Plánujete dovolenou se psím parťákem? Pozor na skrytá plážová nebezpečenství

Psi bývají nedílnou součástí rodiny, a tak si je lidé mnohdy berou i na dovolenou. Pokud letos plánujete výlet k moři, dávejte na svého chlupatého parťáka dobrý pozor, pláže totiž mohou ukrývat množství potenciálních hrozeb. Před několika z nich varuje britská veterinářka Rebecca MacMillanová.

Foto: Profimedia.cz

Psího parťáka byste měli mít na pláži neustále na očích.

Článek

Výlet na pláž se psím společníkem zní jako skvělý plán. Ale jen do té doby, než se váš parťák napije slané mořské vody, odnese ho proud nebo jej žahne medúza. To jsou jen některá z rizik, která na mazlíčky u moře čekají, jak poznamenaly pro britský Daily Mail veterinářka Rebecca MacMillanová a také služba pro hlídání mazlíčků TrustedHousesitters.

„Zatímco den na pláži může být fantastickým dobrodružstvím pro mazlíčky i majitele, je klíčové upřednostnit bezpečnost,“ míní Angela Lawsová z hlídací služby. „Pokud jste si vědomi potenciálních rizik a zaujmete vůči nim jednoduchá opatření, můžete zajistit, že si vaši chlupatí kamarádi užijí pobřežní radovánky stejně jako vy,“ dodala Lawsová.

Prvním rizikem, na které mohou psi narazit, jsou díry v písku. Ty mohou představovat nebezpečí v případě, že mazlíčci po pláži běhají nebo nahánějí hračky. „Váš pes nemusí žádnou díru očekávat, a když běží v plné rychlosti, může spadnout a zranit se,“ tvrdí MacMillanová.

Lehátko moc blízko moře? Za plážové hříchy v Řecku padají vysoké pokuty

Cestování

Pokud by snad pes nějakou díru vyhrabal sám, je dobré myslet na ostatní návštěvníky pláže a díru před odchodem opět zahrabat. Ideální by však bylo se takové situaci zcela vyhnout, v písku mohou být skryté střepy, a v případě, že se dá na pláži grilovat, tak i pozůstatky uhlíků.

Rizika v moři i na souši

Dalším evidentním rizikem je konzumace písku nebo slané vody. Dobrodružství na pobřeží může psa rychle vyčerpat a první volba, jak doplnit tekutiny, může padnout právě na moře. „Když pes pozře slanou vodu, může to narušit rovnováhu elektrolytů v těle, což způsobí dehydrataci. Pozření písku pak může způsobit potíže zažívacího traktu, které si mohou vyžádat i operaci,“ dodala veterinářka.

Podmořský život představuje riziko i pro člověka, o to více by se před ním měli mít na pozoru majitelé mazlíčků, obzvláště těch zvídavých. Žahnutí od medúzy může v lepším případě vyvolat podráždění, v horším i anafylaktickou reakci. V obou případech je žádoucí ihned vyhledat veterinářskou pomoc, doporučuje MacMillanová.

Ani psi, kteří jsou skvělými plavci, by pak neměli zůstat zcela bez dozoru. Silnější příboj je může překvapit a odnést dále od pobřeží. Obzvlášť, pokud se jedná o starší či naopak mladší jedince.

Experti doporučují mít psa neustále na očích. Mimo jiné i z důvodu, že jej může postihnout šok z tepla, a to i v případě, že není venkovní teplota tak vysoká. „Některá plemena jsou na úžeh náchylnější, zejména ta s krátkým čumákem jako mopsové či buldoci, ale i ta s hustší srstí,“ varuje veterinářka.

Majitelé by měli zajistit, že psi zůstanou hydratovaní a ideálně se vyhnou po delší dobu přímému slunci. „Na plážích chybí stín, a i když my sluneční svit vítáme, našim chlupatým kamarádům hrozí spálení tlapek a přehřátí,“ dodává zvěrolékařka.

Anketa

Jezdíte se psem k moři?
Ano, pravidelně
31,3 %
Byl/a jsem jen jednou
8,1 %
Ne, nepřijde mi to jako dobrý nápad
47,8 %
Zatím jsem nebyl/a, ale chci
12,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 358 čtenářů.

Deset nejlepších pláží Evropy? Roli tentokrát sehrály i ceny

Cestování

Český pár se v Austrálii živí hlídáním mazlíčků. Už jsme vozili i psa kabrioletem, říkají

Lifestyle

Výběr článků

Načítám