Hlavní obsah

Plánujete dovolenou? Nejen v Barceloně turisty nechtějí

Na zaslouženou dovolenou se mnozí těší celý rok a volba cílové destinace je dnes zásadnější než kdy jindy. Ať už totiž chcete relaxovat na pláži, nebo objevovat a aktivně poznávat nová místa, určitě nestojíte o naštvané domorodce, kteří vám při demonstraci posprejují dopravní prostředek, polijí vás vodou nebo zablokují komunikace. Ve kterých lokalitách to hrozí?

Foto: Profimedia.cz

„Turisté, jděte domů, nejste tu vítáni,“ zní čím dál častěji z Barcelony. Podobně ale smýšlejí i jinde v Evropě a ve světě.

Článek

S oblíbenými turistickými lokalitami, kde místní o turisty nestojí a dávají to značně najevo, přišel server Independent. V centru zájmu protituristicky orientovaných lokalit se objevila zejména Barcelona.

Hlavní město Katalánska je protesty zmítáno již několik let, ale letos k nim dochází se zvýšenou intenzitou. Minulý týden se demonstrantům dostalo celosvětové pozornosti, když pochodovali městem, skandovali „Turisté, jděte domů“ a „Barcelona není na prodej“ ve španělštině a stříkali na návštěvníky vodu. Město však ve svém boji proti nadměrnému turismu rozhodně není samo.

Cestovatelsky rekordní rok

Podle odhadů je očekáváno, že během letoška bude na světě cestovat rekordních 4,7 miliardy lidí. Davy se tak výrazně navýší ve všech globálně oblíbených lokalitách. A s nimi přicházejí nevýhody pro místní – jako celkové zdražování, znečištění, problémy s přetížením infrastruktury a ničení památek.

Odpůrci masové turistiky v Barceloně vytáhli na hosty restaurací stříkací pistole

Cestování

Dalším městem, které nestojí především o jeden konkrétní typ turistů, je Amsterdam. Ten loni spustil kampaň odrazující od návštěvy mladé Brity, kteří do hlavního města Nizozemska jezdí kvůli požívání alkoholu a výtržnostem.

Foto: Profimedia.cz

Amsterdam zakázal pití alkoholu v ulicích. Kampaň, odrazující mladé, kteří tam jezdí jen řádit, se zjevně vyplácí.

Tamní obyvatelé začátkem roku též protestovali proti nadměrnému turismu. Loni do Amsterdamu přijelo 12 milionů turistů a letos je očekáváno ještě vyšší číslo.

Další na seznamu je Havaj, která svůj boj proti nadměrnému turismu vede dlouhé roky. Mezi negativní důsledky přílišného množství návštěvníků menšího amerického státu patří devastace tamních ekosystémů, zvýšení cen bydlení pro rezidenty, frustrace z kolonialismu a podobně.

Foto: Profimedia.cz

Na Maui demonstrovali residenti postižení ničivými požáry za lepší využití krátkodobých ubytování pro turisty loni v listopadu.

Začátkem roku představil Brenton Awa návrh zákona, který má bránit cizincům v nákupu pozemků na Havaji, což má pomoci řešit ubytovací problémy místních. Starosta Maui, druhého největšího havajského ostrova, zase bojuje za to, aby pronajímatelé rekreačních nemovitostí upřednostnili místní před turisty kvůli smrtelným požárům z loňska, v jejichž důsledku na ostrově není dost ubikací pro rezidenty.

Problematice turismu související se stavbou obřích resortů na Havaji se sekundárně věnuje i film Děti moje s Georgem Clooneym z roku 2011.

Věčně omílané Benátky

Jedna z nejromantičtějších metropolí Evropy zkouší též nadměrný turismus řešit roky, zatím se to ale příliš nedaří a místní ztrácejí trpělivost. Není se ale čemu divit, podle CNBC mají Benátky víc lůžek pro turisty než pro rezidenty.

Foto: Profimedia.cz

Dubnová demonstrace v Benátkách proti zavedení vstupného do města

Situaci po zavedení vstupného pro turisty, kteří vyjedou do města jen na denní výlet, hodnotí jako ještě horší. Je to prý jako žít v zábavním parku. Pět eur (126 korun) podle Benátčanů přijíždějící masy turistů neodradí a problém s bydlením to neřeší.

Španělská Malaga

V Malaze se proti nadměrnému turismu, který vyhání rezidenty z jejich domovů kvůli zvyšování cen bydlení, protestovalo minulý měsíc. Aktivisté vyzývají španělskou vládu, aby omezila počet ubytování pro turisty a myslela na místní, kteří si, ač často pracují v turistickém ruchu, nemohou dovolit zaplatit nájem v rodném městě.

Foto: Profimedia.cz

„Turismus, nebo život,“ hlásaly minulý měsíc transparenty v Malaze.

Oblíbená španělská letoviska navíc bojují ve velkém vůči nevhodnému chování turistů, jako je odhazování odpadků, popíjení, kouření či močení na pláži apod. Hříšníkům hrozí vskutku vysoké pokuty.

S podobnými problémy se ale potýkají i mexická Oaxaca, kde počet přijíždějících turistů oproti roku 2020 stoupl o 77 procent, a jeden ze sedmi novodobých divů světa, peruánské Machu Picchu.

V Barceloně zakážou krátkodobé pronájmy pro turisty

Cestování

Za močení do moře pokuta, rozhodlo španělské letovisko

Cestování

Výběr článků

Načítám