Hlavní obsah

V Chorvatsku provozují „Pláničkovu metodu“

Který z Čechů by neznal brigádníka Šimona Pláničku z okřídlené letní komedie Slunce, seno a jahody. O tom, že kultura prostředí má vliv nejen na dojivost filmových krav, ale i kvalitu zrajícího vína, je přesvědčen Mladen Rožanić, který v neortodoxním uměleckém vinařství vytváří svá přírodní vína s láskou a minimálními zásahy za pomoci prastarých technik. A navíc tak činí u jedné z nejkrásnějších vesnic celé Istrie.

V chorvatském vinařství pouštějí zrajícímu vínu klasikuVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Vinařství Roxanich s designovým hotelem a restaurací se nachází na úpatí historické stupňovité istrijské vesnice Motuvun, která se skví do daleka. Obklopena vinohrady a levandulí je vyhledávaným útočištěm romantiků, milovníků luxusnější nemainstreamové dovolené a znalců vína.

Tak trochu jiné vinařství

Než si Mladen Rožanić před třiceti lety založil vlastní podnik v rodné oblasti, absolvoval dlouhou studijní pouť po vinařských domech po celém světě, hodně času strávil zejména v údolí Rhôny.

Zdejší vína jsou přesným opakem dnes běžné rychlé velkoobjemové produkce, za nejlepší sklepní techniku považuje majitel totiž trpělivost. „Protože vína potřebují čas, aby se našla,“ věří Rožanić a dodává: „Usiluji o novou vizi vinařství. Abych toho dosáhl, musím změnit povědomí milovníků vína. Proč by vinařství mělo vždy slibovat ideální výklad reality a nezobrazovat realitu samotnou? Moje vína jsou poctivá, syrová, ale delikátní jako příroda sama.“

Perla Jadranu nejsou jen pláže. Znáte chorvatské památky na seznamu UNESCO?

Cestování

Oblíbíte-li si tedy ve vinařství konkrétní lahev, nečekejte, že ta z příští sklizně bude chutnat stejně. Proč by také měla, když všechno kolem se vyvíjí a víno tyto změny odráží? Cílem vinařství je od počátku nekompromisní přístup k výrobě autentických vín v souladu s přírodou. A tady se specializují na vzácná, dlouho vyzrálá, přírodní vína, při jejichž tvorbě jsou často využívány prastaré techniky z různých částí světa. Během prohlídky vinařství můžete zhlédnout i vyčnívající horní část obřích barelů dovezených z Gruzie, které jsou ošetřeny včelím voskem a v nichž víno zraje v zemi za zvuku hudby.

Je to o frekvenci

„Naše víno tady poslouchá hudbu. Můj otec věří, že víno je žijící organismus a podle toho by s ním mělo být zacházeno,“ sdělila Novinkám Sara Rožanićová, dcera zakladatele vinařství. Poslouchá zdejší víno různé hudební žánry? Nedá mi se nezeptat při vzpomínce na českou komedii, kde měla každá kráva oblíbený jiný žánr. „Pouze Mozarta a Beethovena. Je to o frekvenci,“ odvětila s úsměvem v pořadí třetí dcera s tím, že jak dlouho zde víno zraje, záleží čistě na jejím otci. Může to být několik měsíců, ale i několik let. Barely pečlivě kontroluje a podle toho rozhodne.

Mladen Rožanić totiž na rodinný byznys rozhodně není sám, má šest dcer, z nichž čtyři nejstarší jsou v něm všechny aktivně zapojeny a dvě školou povinné se nejspíš časem též přidají. A rodina je do podniku angažována nejen tvrdou prací, která na první pohled není vždy hned vidět.

Foto: Roxanich

Mladen Rožanić u vína, které zraje za zvuku klasiky.

Vína jsou pojmenována po všech šesti dcerách, přičemž jedna z nich, Petra Rožanićová, je i autorkou obrazů zdobících etikety. Ty jsou ve větším formátu vidět i ve skladech, které pak více než prosté zásobárny evokují industriální galerii.

Zajímavost v okolí

Lesy nedaleko Motovunu na podzim zaplní tak trochu speciálními houbaři, kteří s sebou mají psy vycvičené na hledání tamního „voňavého zlata“ – lanýžů. Obzvláště proslulé je jimi okolí města Buzet, kde se každoročně koná lanýžový festival. Letos se gurmány vyhlášená událost uskuteční 2. a 3. listopadu. Lanýžové orgie si ale v oblasti můžete dopřát v podstatě celoročně. Na to vydat se na jejich zážitkový sběr s lidským i psím průvodcem je však nejlepší doba právě teď.

Ve vinařství můžete absolvovat prohlídku s ochutnávkou. Koho více než procesy zrání zajímá především chuť, má příležitost na baru nebo v rámci párování s lokálními pokrmy v přilehlé restauraci.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Vinice Roxanich se nacházejí na historicky ceněných pozemcích, uznávaných již od starověku. Mají jihozápadní až jihovýchodní orientaci a mírné sklony.

Ti, kteří se zde ubytují, by si neměli nechat ujít východ slunce nad vesnicí, kvůli němuž se vyplatí si přivstat, vyjít kousek do kopce a zanořit se do vinohradů. Hra barev nad kopcem i na právě se barvících listech vinné révy je nezapomenutelným přírodním divadlem.

Vylepšit jej může snad jen sklenka zdejšího Les Bulles Blanc, spontánně kvašeného šumivého vína autochtonní odrůdy istrijské Malvasie. Zlatavá „šumivka“ vonící po akátu to při ochutnávání na celé čáře vyhrála u všech přítomných. Hodí se především jako aperitiv a k oslavám všeho druhu. A svítání je přece tou nejpůsobivější oslavou nového začátku. Živjeli!

Takto vypadá chorvatská vila za půl milionu na noc

Cestování

Výběr článků

Načítám