Hlavní obsah

Pět měst, která dělají svět lepším

Ekologie je nejen v rámci cestování čím dál větším tématem. Global Destination Sustainability Index každoročně vyhlašuje města, která aktivně pracují na udržitelné a nízkouhlíkové budoucnosti nejen pro turisty objevující jejich krásy, ale i pro život tamních obyvatel. Po vyhodnocení 69 ukazatelů, jako jsou míra recyklace, úroveň znečištění ovzduší a množství cyklostezek či ekologicky šetrných hotelových pokojů, jsou známi vítězové za loňský rok. Bezkonkurenčně nejlépe si vedla severní Evropa.

Foto: Profimedia.cz

Göteborg je nejudržitelnějším městem na světě.

Článek

1. Göteborg

Působivá gastronomická scéna, rozmanitá kultura, krásná příroda všude kolem a cílevědomá udržitelnost, taková je druhá největší metropole Švédska na jihozápadě země. Göteborg je znám i jako zelené město nebo město studentů díky dvěma univerzitám. A je i nejudržitelnější destinací na světě.

V Global Destination Sustainability Index vítězí už od roku 2016. Mimo jiné je držitelem i mnoha dalších ekologických ocenění. Do roku 2030 plánuje být Göteborg klimaticky neutrální. Obnovitelné zdroje využívá 95 procent tamní veřejné dopravy a zhruba 90 procent hotelových pokojů je ekologicky certifikovaných. Ekologii je věnována velká pozornost i na letišti či během pořádání festivalů.

První rande v USA, druhé v Kanadě, třetí ve Švédsku. A jsou spolu dodnes

Cestování

Podle Harriet Pickeringové, jež se s rodinou přestěhovala nedaleko Göteborgu z britského Yorkshiru, život v tomto prostředí motivuje celou rodinu k ekologičtějším rozhodnutím. Díky množství cyklostezek se po okolí mohou bezpečně pohybovat na kole, na delší vzdálenosti si pořídili elektromobil, přispěla k tomu skutečnost, že všude je velké množství možností k jeho nabíjení.

Podle Pickeringové je ideální, že její syn vyrůstá v takovém prostředí. „Až dospěje, nebude dvakrát přemýšlet o věcech jako recyklace nebo elektrická vozidla. Bude to považovat za normální,“ uvedla pro server BBC, který zprávu o nejudržitelnějších městech zveřejnil.

2. Oslo

Hlavní město Norska je kultivovanou metropolí plnou zábavy, jež obklopují hory i moře zároveň. V Oslu můžete objevovat působivou kulturní scénu, vikingskou historii nebo zavítat do dějiště zimních olympijských her z roku 1952. Přestože jste ve velkoměstě, můžete si v něm užít obrovské množství outdoorových aktivit od pobytu na plážích přes plavání, rybaření či všemožné vodní sporty.

Foto: Profimedia.cz

Oslo skončilo v udržitelnosti stříbrné.

Na zdravém životním prostředí v Oslu pracují jednotlivci i firmy, restaurace stále častěji servírují biopotraviny a developeři hledají ekologičtější řešení rozvoje. V roce 2019 byla norská metropole oficiálně jmenována hlavním zeleným městem Evropy a ve své snaze o udržitelnost neustává.

3. Kodaň

Hlavní a největší město Dánska je dobře známé množstvím parků, vodních ploch a soch. Tamější obyvatelé si umějí užívat život a skoro každý jezdí na kole. Kodaň se dlouhodobě honosí jednou z nejvyšších životních úrovní na světě, pravidelně boduje i na gastronomické scéně a poli bezpečnosti místních i turistů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nábřeží Nyhavn se datuje do 17. století a je jednou z nejoblíbenějších kodaňských promenád. Udržitelnost hraje ve městě velkou roli, stejně jako úžasná gastronomie.

Na tom, aby měl cestovní ruch pozitivní dopad na lokální obyvatele a udržitelný rozvoj, město četnými prostředky aktivně pracuje už od roku 2018 a sbírá v tomto směru jedno ocenění za druhým.

4. Helsinky

Hlavní a největší město Finska je známé svou přátelskostí k cizincům a širokou diverzitou. Na své si v něm přijdou zejména milovníci moderního, až provokativního umění, honosí se také zajímavými sakrálními stavbami.

Foto: Profimedia.cz

Helsinky jsou v udržitelnosti čtvrté.

Udržitelnost město praktikuje nejen z ekologického, sociokulturního i ekonomického hlediska, ale především i co se týče cestovního ruchu.

5. Bergen

Norsko podruhé. Okouzlující historické centrum s pestrobarevnými domky nedaleko mořské hladiny, zeleň, kam až oko dohlédne, četná historická i kulturní muzea a půvabné vyhlídky ze sedmi okolních hor. Bergen jako by vypadl z pohlednice na dovolenou na severu Evropy. Druhé největší město Norska je navíc obklopeno Fjordy, jejichž návštěvu by bylo hříchem vynechat.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Bergen je nejen udržitelný, ale i velmi půvabný.

Udržitelnost je hlavním bodem oficiální městské turistické organizace, která se zavázala udělat z Bergenu ještě lepší místo pro život i k návštěvě.

Anketa

Které z měst byste navštívili nejraději?
Nejudržitelnější Göteborg
10,2 %
Outdoorové Oslo
9,7 %
Gastronomický ráj - Kodaň
23,6 %
Přátelské Helsinky
10,7 %
Pitoreskní Bergen
45,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1141 čtenářů.

Bergen: Červený koberec do světa fjordů

Cestování

Jak malá mořská víla nejen o hlavu přišla

Cestování

Výběr článků

Načítám