Hlavní obsah

Perla Atlantiku je z Prahy vzdálená jen čtyři a půl hodiny letadlem

Ostrov věčného jara či Perla Atlantiku, to jsou jen některé z přezdívek půvabné Madeiry. Ta bývá nazývána též nejbližší exotikou; portugalský subtropický ostrov je totiž z Prahy vzdálen jen čtyři a půl hodiny přímým letem tam – a ještě méně zpět. A vybere si na něm opravdu každý. Je ideální destinací pro turistiku, potěší ale i milovníky květin a dobrého jídla, nadšence do historie či památek. A to své si v okolí najdou i „plážoví povaleči“.

Foto: Profimedia.cz

Madeira skýtá nepřeberné množství přírodních krás.

Článek

Madeira má velmi mírné klima, je proto jednou z mála Čechům blízkých destinací, která je vhodná pro celoroční turistiku. Průměrná teplota vzduchu na pobřeží totiž málokdy klesá pod 20 stupňů a ani v létě nebývá na ostrově příliš horko.

V srpnu a září se přes den nejčastěji setkáte s teplotami kolem 24 stupňů Celsia, které příležitostně stoupají k 26. Do konce roku pak pomalu klesají k oné dvacítce. Od května do září téměř neprší, výraznější srážky, díky kterým je ostrov celoročně nádherně zelený, se o slovo začnou hlásit v říjnu a kulminují v prosinci a v lednu.

Sympatické hlavní město

Většina návštěvníků si zřídí základnu v hlavním městě Funchalu, kde najdou veškerý komfort a vybavenost a zároveň si v něm mohou zaplavat v moři, vyrazit na výlet lodí či využít některou z pravidelných autobusových linek k poznávání ostrova. Nejlepší je ale půjčit si auto a objevovat jej na vlastní pěst. V takovém případě se můžete zabydlet i v některé z vilek nad Funchalem a užívat si výhledy na ty nejkrásnější západy slunce nad městem i mořem zároveň.

Foto: Profimedia.cz

Funchal je kosmopolitní i malebný.

Zakotvěte ve Svatém přístavu s kilometry zlatavých pláží

Cestování

Hlavní město je tou správnou kombinací romantických úzkých uliček, které vyzdobili výtvarní umělci, půvabného přístavu, četných nákupních možností a zdánlivě nekonečného množství restaurací a sklepů servírujících poklady zdejší země i zdejšího moře.

Ceny jsou navíc vzhledem k obřím porcím relativně příznivé. Tady se žádné kostky ve skluzu nekonají, jen poctivá místní kuchyně z lokálních ingrediencí v takovém množství, které zaručeně uspokojí i manuálně pracujícího muže po celodenní dřině.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Velká kytice strelícií vás může vyjít i na méně než pět set korun.

Kdo by si chtěl vařit sám, v supermarketech a na trzích k tomu najde ty nejlepší ingredience. Nenechte si ujít návštěvu Mercado dos Lavradores, hlavní tržnice, kde seženete nejen rozličné druhy exotického ovoce a zeleniny, ale také množství květin, kterými je Madeira proslulá.

Květiny jsou všudypřítomné

Však také nejeden turista odváží vyjma kufru do rodné země i pugét strelícií či protejí. Ty by u nás vyšly na vysoké tisíce korun, avšak na ostrově u správného zdroje na desítky eur.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na trzích seženete více než deset druhů mučenky.

Madeira je svatým grálem všech milovníků květin. Můžete je spatřit doslova na každém rohu. Hory hortenzií často kvetou v příkopech podél cest. Na ostrově se nachází i některé z nejvyhlášenějších botanických zahrad na světě.

Nenechte si ujít Madeira Botanical Garden v hlavním městě s více než 2500 druhy rostlin, Palheiro Gardens nebo nejznámější Monte Palace Tropical Garden. Ty se nacházejí vysoko na kopci a nejpohodlněji se k nim z promenády dostanete lanovkou Teleférico. Při zhruba 15minutové jízdě se zároveň můžete pokochat nevšedními výhledy na město.

Foto: Profimedia.cz

Monte Palace Tropical Garden nabízí čirou exotiku.

Nedaleko zahrady se skví kostel Igreja de Nossa Senhora, v němž je pohřben poslední rakouský císař Karel I., který byl zároveň nekorunovaným českým králem.

Sáňky, Ronaldo i lihoviny

Zpět do centra se pak můžete svézt na proutěných sáňkách, a to i v létě. Dva bíle odění carreiros se starají o to, aby pro vás jízda na do hladka vyleštěné silnici byla zážitkem jak zábavným, tak bezpečným. Jsou tací, kteří tuto typickou kratochvíli označují turistickou pastí, pochvaloval si ji ale i nositel Nobelovy ceny za literaturu Ernest Hemingway, a co by to bylo za dovolenou bez trochy příjemného lokálního kýče.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Sáně na asfaltce jsou oblíbená turistická atrakce.

Ve městě můžete dále navštívit četné kostely, klášter a muzea, turisty asi nejvíc láká CR7, muzeum zdejšího rodáka Cristiana Ronalda v přístavu. Pány zaujmou zejména jeho trofeje, dámy se nejčastěji fotí s jeho nebývale obdařenou bronzovou sochou před muzeem.

K oblíbeným aktivitám patří i prohlídka sklepů s místním fortifikovaným vínem, madeirou, které má historii už v 16. století. Ochutnat můžete i další typický alkoholický nápoj – ponchu. Na výběr je mnoho ovocných příchutí, nejčastěji se asi setkáte s marakujovou. Kdo neholduje alkoholu, může se vrhnout na skvělé mučenkové zmrzliny, nanuky a zákusky.

Turistika především

Tou vůbec nejoblíbenější aktivitou Madeiry je ale turistika podél levád, zavlažovacích kanálů budovaných na ostrově už od 16. století. Ty přivádějí vodu z hornaté severní části na úrodné, ale suché jižní pobřeží. Madeiru křižuje 2500 kilometrů levád, podél nichž vedou půvabné turistické stezky. Mezi nejoblíbenější patří leváda 25 pramenů s jezírkem, v němž se můžete vykoupat, a Caldeirão Verde.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Procházky podél levád jsou na Madeiře velmi oblíbené.

Další vyhledávaný trek náročnějším horským terénem vede z vrcholku Pico do Arieiro na Pico Ruivo. Chce to vyjít brzy ráno a mít alespoň trochu slušnou fyzičku a kvalitní obuv. Odměnou za vynaloženou námahu jsou dechberoucí výhledy do krajiny.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pico do Arieiro v brzkých ranních hodinách

Vynechat nelze ani návštěvu vesnice Santana s tradičními pasteveckými domky, které zdobí většinu pohlednic ostrova. Dříve se malá pestře malovaná obydlí spolu se svými majiteli přesouvala za stády, dnes fungují primárně jako prodejny suvenýrů.

Za návštěvu určitě stojí i Curral das Freiras, Údolí jeptišek. Stejnojmenná vesnice leží v malebném údolí obklopeném masivními horskými štíty. Zdejší obyvatelé se živí téměř výhradně zemědělstvím a vyhlášené jsou obzvláště ořechy a jedlé kaštany. Můžete se tak těšit na všemožné kaštanové speciality – polévkami počínaje a sladkostmi či likéry konče.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Santanu lze při návštěvě Madeiry jen hodně těžko vynechat.

Kam za koupáním

Moře si můžete užít na divoké sopečné pláži Formosa na západním předměstí Funchalu, oblíbenou variantou jsou ale i částečně přírodní bazénky s mořskou vodou v Porto Moniz. Ty jsou ideální variantou zejména pro děti a turisty, kteří se během plavání nepřátelí s vlnami.

Foto: Profimedia.cz

Porto Moniz kombinují bezpečí bazénků se slanou vodou, která se do nich přelévá přímo z moře.

Vstup stojí pouhá tři eura (76 korun), děti do tří let jej mají zdarma. Nedaleko se nachází i akvárium s dvanácti nádržemi, v nichž je k vidění 90 původních druhů podmořské zvířeny.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Porto Santo láká na dlouhou zlatou pláž s léčivým pískem.

Opravdový svatý grál „plážových povalečů“ je ale vzdálen něco přes dvě hodiny jízdy trajektem z hlavního města. Nedaleký ostrov Porto Santo se honosí devět kilometrů dlouhou a dostatečně širokou pláží se zlatým pískem, který je navíc zdraví prospěšný. Je tvořen rozdrcenými korály obsahujícími množství minerálních látek. Při příjemném polehávání na písku tak nejen odpočíváte, ale zároveň se i léčíte. A to se vyplatí.

Ostrov pro Čechy jako stvořený

Podcasty a pořady

FOTO: Vodopády, květiny a dramatické výhledy. Evropská Havaj nabízí od všeho něco

Cestování

Výběr článků

Načítám