Hlavní obsah

Pasy i letenky nechte v kapse. Dvě italská letiště testují revoluční technologii

Italská letiště Milán Linate a Katánie testují technologii, která by v budoucnu mohla zásadně změnit způsob cestování. Nová kontrolní stanoviště na rozpoznání obličeje mají cestujícím umožnit nechat pasy i letenky uložené v kapse či batohu a prosvištět letištěm mnohem rychleji. K tomu však musejí pasažéři podniknout několik kroků předem.

Foto: Profimedia.cz

Klasická pasová kontrola by mohla být brzy minulostí (ilustrační foto).

Článek

O technologii, která je bezesporu revoluční, informuje server Independent. Cestující starší 18 let nemusejí předkládat své dokumenty a mohou do letadla nastoupit, aniž by letenku či pas předkládali na několika stanovištích.

K použití této služby je nutné se na vyhrazených checkpointech nejprve registrovat, naskenovat pas či jiný doklad totožnosti a nechat si sejmout otisk tváře. Prvními, kteří mohou technologii vyzkoušet, jsou zákazníci společností ITA Airways a Scandinavian Airlines, ostatní se musejí prozatím prokazovat postaru.

Skenování obličeje bude podle Independentu jednorázová záležitost. Od června se budou moci lidé zaregistrovat do aplikace, v níž budou informace uloženy a do které se budou nahrávat pouze letenky pro další cesty.

Do konce roku 2025

Zkušební provoz nové technologie bude trvat až do konce příštího roku. Úřady nicméně zdůrazňují, že cestující s sebou stále musejí nosit doklady či letenky, jen je není potřeba předkládat ke kontrole.

Technologie, která je dílem francouzské IT firmy Thales a švýcarské bezpečnostní agentury Dormakaba, nemá jen značně urychlit přesun po letišti, ale má pomoci i při nedostatku personálu na pasové kontrole či u odletových bran.

Špička italské boty. Kalábrie krásnými místy doslova přetéká

Cestování

Výběr článků

Načítám